Kategorija: Kettlebell
Šifra artikla: 3490018

Ketllebell ili ,,rusko zvono" - željezni uteg s ručkom obložen gumom.

Kategorija: Kettlebell
Šifra artikla: 3490018

Ketllebell ili ,,rusko zvono" - željezni uteg s ručkom obložen gumom.

O proizvodu

Girja (eng. kettlebell) je rekvizit napravljen od lijevanog željeza koji izgleda poput kugle sa drškom. Girju isto tako možemo nazvati zvonastim utegom, a kako se koristila kao kondicioni trenažer ruske vojske, neki je zovu rusko zvono. U zadnje vrijeme sve više se popularizira korištenje girji zbog rezultata koje pokazuje njihova upotreba. Koriste se u sportu unutar kondicijske pripreme, ali i sa rekreativcima koji žele poboljšati funkcionalne sposobnosti, vlastitu snagu i izgled.

Girja se prvi put spominje u ruskom rječniku 1704. godine. Za carske Rusije girje su bile toliko popularne da se svaki snagator ili dizač utega nazivao ..girjevikom” (rus. girevik).

Naučite pravilno vježbati s girjama i unaprijedite svoju kondiciju.

 

Upute za upotrebu

KAKO ODABRATI TEŽINU KETTLEBELLA:

Za žene:
Ako nikad prije niste trenirali niti obavljali teže fizičke poslove, a još ste i mršavi, vjerojatno biste trebali početi s 4 kg.
Ako ste prosječne težine i ne osjećate se preslabom, 8 kg je vjerovatno bolji izbor za vas.

Ako nešto malo trenirate, radili ste vježbe kao što su potisci iznad glave i možete podići bučicu od 8 kg nekoliko puta, za vas je girja od 8 kg preporučljiva, jer obično je bolje započeti trening s nešto malo većom girjom nego s previše laganom.

Ako dosta trenirate u gymu i možete potisnuti 12 kg nekoliko puta iznad glave, ramena su vam vrlo jaka i stabilna, niste imali ozljeda u ramenima, onda možete odabrati girju od 12 kg.

Težinu girje od 16kg i 20 kg može se preporučiti samo izrazito utreniranim curama koje imaju dosta iskustva s podizanjem tereta i odličnu funkcionalnu pripremljenost.

Za muškarce:

Ako nikad prije niste trenirali niti radili teže fizičke poslove svom životu, a još ste i izrazito mršavi, vjerojatno biste trebali početi s 8 kg.
Ako ste prosječne konstitucije i tjelesne težine, vjerojatnono ste jači nego što mislite i 12 kg je možda bolji izbor za vas.

Ako nešto malo trenirate i možete podići bučicu od 15 kg nekoliko puta, predlažemo vam za početnu težinu girju od 16 kg, jer vježbe s girjom izvode se zamahom i potrebna je nešto veća težina u odnosu na bučice.

Ako ste utrenirani i možete bez problema potisnuti 18 kg nekoliko puta iznad glave, nemate povreda i osjećate da su vam ramena dovoljno jaka i stabilna, odaberite girju između 16 i 20 kg.

Kettlebelli težina 24 kg, 28 kg i 32 kg, namjenjeni su vrhunskim sportašima, powerlifterima i strongmenima koji vrlo dobro znaju kontrolirati pokrete s velikim opterećenjima.

Možda vam intuicija govori nešto drugo od onog šte ste pročitali i još uvijek dvojite koju girju odabrati? Tada možete uzeti dvije girje
- lakšu i težu, pa ih koristiti prema složenosti određene vježbe, jer je najvažnije na početku dobiti sigurnost i samopouzdanje. Nadamo se da ćete uskoro, kao i mnogi drugi naši klijenti, osjetiti zadovoljstvo i rezultate u treniranju s kettlebellima.

Prednosti treninga s girjama:

  • ubrzanje razvoja opće snage, što omogućuje lakše nošenje sa najtežim i neočekivanim fizičkim zahtjevima
  • girja poboljšava fizičku otpornost
  • girja izgrađuje izdržljivost
  • girja osigurava idealan omjer snage i fleksibilnosti
  • girja povećava sagorijevanje suvišnih masnoća
  • girja oblikuje borilačku formu
  • omogućuje vam samostalnost – s girjama možete trenirati bilo gdje i bilo kada