0 kom Dovrši kupovinu

Voda

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
15.06.2015

Što voda radi za tijelo?

  • u krvi prenosi glukozu, kisik i masti u mišiće i odnosi otpadne produkte metabolizma kao što su ugljik dioksid i mliječna kiselina
  • u urinu eliminira metabolički štetne produkte. Što je mokraća tamnija, veća je koncentracija štetnih tvari
  • u znoju "tjera" vrućinu iz kože. Tijekom vježbanja voda apsorbira vrućinu iz mišića i uklanja je putem znojenja te regulira tjelesnu temperaturu.
  • u slini i želučanim sekretima pomaže probavi hrane
  • u međustaničnoj tekućini podmazuje zglobove i oblaže organe i tkiva

Znojenje

Pomoću znojenja tijelo uklanja toplinu i održava unutarnju toplinu (36 stupnjeva). Tijekom napornog vježbanja mišići mogu proizvesti 20 puta više topline nego kada mirujete. Ta se toplina raspršuje znojenjem. Kako se znoj hladi i koža se hladi. Tako se hladi i krv koja opet hladi unutrašnjost tijela. Kad se ni bi znojili, sami sebe bi skuhali do smrti. Temperatura viša od 40 stupnjeva uništava stanice. Pri temperaturi od 42 stupnja stanični protein počinje koagulirati (kao bjelanjak kada ga kuhamo) i stanica umire. To je jedan ozbiljan razlog zašto se ne bi trebali tjerati iznad svojih mogućnosti u ovim toplim i vrućim danima.

Nadomjestak izgubljene tekućine

Kako ćemo znati da li unosimo dovoljno tekućine. Najbolji pokazatelj je boja i količina mokraće. Ako je ona vrlo tamna i oskudna, koncentrirana je otpadnim tvarima i to nam je znak da treba unijeti još tekućine. Kada je svijetložuta, to znači da je tijelo vratilo ravnotežu vode. Mokraća može biti tamnija ako unosimo vitamine u obliku tableta; u tom slučaju je volumen vode bolji pokazatelj.

Drugi način praćenja gubitka tekućine znojenjem je vaganje prije i poslije treninga. Za svakih 0,5 kg težine koja se izgubi treba popiti barem dvije čaše vode. Za toplog vremena sportaši mogu izgubiti od 2.5 - 4 kg. Smanjenje težine nam je pokazatelj da smo izgubili vodu, a ne smršavjeli.

Autor: Goran Juratović

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn