0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Zdravlje Stretching/Vježbe istezanja

Stretching/Vježbe istezanja

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
26.05.2015

Riječ je dakle o vježbama pri kojim određenu mišićno-tetivnu jedinicu istežemo kako bi poboljšali fleksibilnost i uspostavili normalan mišićni tonus. Rezultat je osjećaj poboljšane mišiće kontrole, fleksibilnosti i povećanog opsega pokreta. 

U svojem najjednostavnije obliku istezanje je u biti instinktivna aktivnost koju provode kako ljudi, tako i brojne životinje. Jedan od tih refleksa je na primjer i zijevanje. Potreba za istezanjem obično se javlja nakon buđenja, dužih perioda neaktivnosti, te izlaska iz skučenih prostora.

Razlikujemo nekoliko vrsta vježbi istezanja, to su statičko, dinamičko i balističko. Također, istezanje može biti aktivno ili pasivno.

Vježbe istezanja svakako bi trebale biti neizostavan dio treninga. Uslijed nedostatka znanja, vremena i često volje redovito su bačene u drugi plan, pa se često izostave ili površno odrade, što umanjuje njihovu djelotvornost. Neki od znakova koji upućuju na potrebu za istezanjem svakako su osjećaj grča, napetosti ili skraćenosti jedne ili više mišićnih skupina. Osim za sportaše, vježbe istezanja bitne su i za fizički neaktivne ljude, te ljude koji mnogo sati provode u sjedenju i stajanju. Prilikom dugotrajnog zadržavanja u istom položaju, iste mišićne skupine su konstantno aktivne, odnosno napete, u svrhu održavanja pozicije tijela. Povišen mišićni tonus (napetost mišića u mirovanju) narušava cirkulaciju, usporavajući je, te tako usporava oporavak mišićno-tetivnih struktura od dnevnih napora/treninga. Smanjuje se efektivni oporavak i dolazi do pada kvalitetnih fizičkih sposobnosti. Dolazi do skraćenja mišića, a potom i manjih ili većih poremećaja u funkciji kralježnice ili zglobova, te bolnih stanja.

Zašto je važno provoditi vježbe istezanja? 

Istezanje u dovoljnom obimu uzrokuje spuštanje povišenog tonusa na razinu primjerenu mirovanju. Fiziološki gledano, istezanje djeluje na ligamente i tetive, te na skeletne mišiće opuštajući njihovu ukočenost, te poboljšavajući njihovu prokrvljenost i elastičnost. Time tijelu omogućavamo slobodnije kretanje, smanjuje se mogućnost ozljeda: upala mišića, nategnuća, istegnuća, pucanje mišića, smanjuje se mogućnost pojava sindroma prenaprezanja. Sprečava pojavu bolova u mišićima, kao i grčeva. Smanjuje intenzitet i učestalost pojave bolnih križa. Smanjuje mogućnost zamora mišića u narednim danima, te tako ubrzava oporavak kompletnog lokomotornog sustava. Povećava efikasnost mišića u pokretu. Povećava sposobnost mišića da se kontrahiraju. Povećava "hod" mišića. Indirektno pomaže povećati mišićnu snagu povećavajući opseg pokreta, što dovodi do angažiranosti većeg broja mišićnih vlakana pri dizanju utega. Osim u teretani važna komponenta u sportovima u kojima je ključni element agilnost, gdje je važno ne biti krut kako bi se olakšalo brzo manevriranje. Djeluje opuštajuće na organizam, pomaže u smislu relaksacije od stresa i psihičke napetosti. Podiže svijest o vlastitim sposobnostima.

Kada se istezati?

Istezati se može u bilo koje vrijeme kada osjetite potrebu za tim, a svakako nakon fizičke aktivnosti. Preporučuje se istezati nakon posla jer je to vrijeme najveće mišićne napetosti. Vezano za pravilan koncept treninga, istezanje se preporučuje nakon zagrijavanja, tijekom treninga, te po završetku treninga dok je tijelo još zagrijano. Za kraj bi bilo dobro opustiti se u relaksirajućem položaju, te osluškujući svoje tijelo primijetiti još eventualnu preostalu napetost u pojedinim segmentima, te ponoviti istezanje istih. Savršen način za "hlađenje" nakon treninga.


Autor: Nevena Radović, viši fizioterapeut

 

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn