0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Zdravlje Štinjača – što znaš o njoj?

Štinjača – što znaš o njoj?

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
16.05.2016

Ako unosiš domaće pripremljenu i dovoljno posoljenu hranu, onda bi trebao imati dovoljan unos joda. Ako nemaš, onda ga trebaš povećati.

Što trebaš znati?

 1. Razinu svoje štitnjače možeš optimizirati / oštetiti nekim postupcima.
 2. Štinjača treba jodide, bilo iz jodirane soli, određene hrane ili suplemenata.
 3. Optimizirana razina štitnjače potiče gubitak masti, a održava i mršavo stanje.
 4. T4 metaboliti mogu smanjiti mogućnost metaboličkog poremećaja.
 5. Ženama smanjena funkcija štitnjače uzrokuje manjak željeza.

Svemoćna štitnjača

Zeznuta je štitnjača. Pravilno oralno unošenje hormona štitnjače može imati benefite, ali nepravilna konzumacija može više štetiti.
Što se tiče tjelesne kompozicije, sportske izvedbe ili zdravlja, moraš paziti na 3 stvari, nevezano uz suplemente koje unosiš:

 1. stanicama priskrbi prave sirove materijale u prikladnoj količini
 2. omogući svojim stanicama signale kojima optimiziraš svoje ciljeve
 3. tvoji geni trebaju funkcionirati što bolje (to varira cijelo vrijeme i promjenjivo je)

Prečesto, jedna ili više stvari nedostaje iz programa. Pokrij osnove i popravi rezultate.

Štitnjača treba jod

Oko 12 % Amerikanaca imaju ozbiljan deficit jod, prema mjerenjima i urinarnim analizama. Mnogo više njih ima umjereni deficit ili su sub-optimalni. Dobro je dok samom prehranom možeš unijeti dovoljno joda, vrlo često to nije slučaj. Isplati ti se obratiti pozornost na izbor namirnica i unos jodirane soli.

Ako unosiš domaće pripremljenu i dovoljno posoljenu hranu, onda bi trebao imati dovoljan unos joda. Ako nemaš, onda ga trebaš povećati.

Koliko trebaš jodirane soli? Kad je jodirana sol u svojem punom potencijalu, potrebno ti je oko 2 grama ili čajna žličica jodirane soli (približno 936 mg natrija) kako bi unio minimum jodida.

Međutim, polovicu vremena, jodirana sol nema onoliko joda koliko tvrde na deklaracijama, pa pripazi i na taj dio.
Općenito, brza, prerađena hrana i obroci u restoranima ne koriste jodiranu sol. Ako na deklaraciji piše „sol“, a ne „jodirana sol“, onda ta sol nije jodirana. A deklaracija „morska sol“ sadrži nešto jodida.

Ako ne unosiš dovoljno jodirane soli kod kuće, onda povećaj unos radi benefita. Predlažem 300 mcg joda dnevno, a može i više.

Kad je previše jodirane soli?

Pretjerati s jodiranom solju teško je, ali je moguće ako imaš uistinu tešku ruku.
NIH predlaže makismalan unos 1100 mcg (1.1 mg) jodida dnevno, a jaki su dokazi da se ta količina ne premaši. Nema razloga za unos veći od navedenoga.

Veći unos od toga uzorkuje hipotireozu. Do nje može doći i s nešto manjim unosom. Veliko istraživanje u Kini dokazao je povezanost unosa 0.8 mg / dan i hipotireoze.

Ako unosiš sol koja ima potpuni potencijal jodida i to ti je glavni izvor natrija, 0.8 mg jodida / dan dosegnut ćeš konzumacijom približno 4945 mg natrija / dan. To je velika jušna žlica. Općenito volim sportaše koji unose 4000 mg natrija / dan.

Radije bih, međutim, da ogranišić unos jodirane soli na otprilike pola jušne žlice dnevno, jer ne vidim razlog ekstremnom unosu.
Praksa pokazuje da se ne čudimo varijacijama jer neka jodirana sol nema puni potencijal. Raspon manji od prosječnoga dopušta normalne varijacije. Podrazumijeva se da je sol, međutim, dodana nakon kuhanja, ne prije.

Ženama (pogotovo trudnicama), predlažem umjereni unos jodida, pa pozor s pretjeranim unosom koji može izazvati unos morske trave ili previše suplemenata.

Koje su namirnice bogate jodidima?

Neke su namirnice bogate jodom, a 150 mcg / dan možeš unijeti konzumacijom nečega od sljedećeg:
2.5 šalice mlijeka, jogurta ili sira dnevno
2.5 u ljusci pečeni krumpira
12 jaja
35 dag škampa ili „prosječne“ morske ribe
35 dag puretine

Govedina, piletina, svinjetina, riža, većina pšeničnih proizvoda, voće i povrće imaju premali udio joda da bi bili važni izvori. Morska trava iznimno je bogata, no ne spada u uobičajene namirnice.

Također, koncentrat whey proteina i micelarni kazein prilično su bogati jodom. Potrebno je manje-više 80 grama tih proteina za 150 mcg joda.

Ako u prehrani imaš neke navedene namirnice ili više njih, onda ne trebaš jodiranu sol ili suplemente. Ali ako u prehrani imaš hrpu namirnica poput govedine, piletine, povrća, tjestenine i voća, onda ti je dobro unijeti jodiranu sol ili suplemente.

Na pšeničnim proizvodima pronalaze se različite tvrdnje. Negdje će se pronaći ti proizvodi kao dobri izvori. Ako imaju mnogo joda, onda tu postoje aditivi koji su za to zaslužni, a aditivi variraju uvelike od jednog proizvoda do drugog. Npr., kriške kruha imaju zanemarivih 2.2 mcg ili potencijalno problematičnih 587 mcg. Češće će se pronaći niže vrijednosti.

Još je gore, aditivi u kruhu imaju kalij bromate, a oni su protivnici tvoje štitnjače. Radije ne uključuj pšenične proizvode kao kontributore, a pogotovo ne kruh s kalij bromatom.

A vitamin i suplementi minerala za štitnjaču

Nedostatak D vitamina povezan je s hipotiroezom, a možda je i uzrok tom stanju. Dobro je svakodnevno biti pod utjecajem normalnih sunčevih zraka. Ako to ne možeš, uzimaj suplemente D vitamina 4000 IU / dan. Tako ćeš popraviti funkciju štitnjače.
Što se tiče minerala, manjak željeza ili selena rezultira poremećajem štitnjače. Ako si muškarac, malo je vjerojatan manjak željeza. Vjerojatnije je da će ti željezo biti jako visoko. Muškarci općenito nemaju potrebu za suplementima željeza, jedino ako potrebu za tim pokaže krvna analiza.

Osobno nisam vidio utjecaj selena na problem sa štitnjačom, ali je vrijedan iz drugih razloga.
Koliko je bitna suplementacija minerala? Muškarcima, manjak željeza ili selena nije optimalan za štitnjaču, ali, generalno, ne smatram da njihov manjak ima suštinski utjecaj na muške probleme sa štitnjačom. Ako ih već imaš dovoljno u prehrani, onda nije potrebno unositi dodatne jer nemaju utjecaj na hormone štitnjače.

Međutim, ako si žensko, manjak željeza vrlo vjerojatno uzrokuje poremećaj štitnjače.

Prehrana i štitnjača

Na štitnjaču i pretvorbu T4 u T3 snažno utječe unos makronutrijenata i kalorija.

Ukratko, stimulatori su proteini i ugljikohidrati, a masti ne rade ništa za štitnjaču niti pretvorbu T4 u T3, dok vrlo nizak kalorijski unos može imati razarajući učinak.

Koliko nizak? Ne preporučam niži dnevni unos od 24 kcal / dan po kilogramu tjelesne težine. Npr., ako imaš 115 kg i bio bi u dobroj formi sa 100 kg, uzmi 100 i pomnoži ga s 24 da bi dobio 2400 kalorija /dan kao minimum. Ako gubitak masti nije dovoljno brz s ovim unosom, onda povećaj fizičku aktivnost umjesto da režeš dalje kalorije.

Na prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata, unosi puno proteina radi održavanja funkcije štitnjače.

Signalizacija štitnjače

Kontrola signala u stanice i cijelo tijelo određuje što rade te stanice, pa i čitavo tijelo.
Ako su signali oštećeni, zbunjujući, štetni ili pogrešni, onda tvoje tijelo neće ići u željenom smjeru, a pogotovo ako signali štitnjače ne funkcioniraju.
Što znači signaliziranje? Puno toga. Kratki zaključak:

Neprikladno signaliziranje štitnjače

 • usporava metabolizam, 25 % manje u mnogim instancama
 • smanjuje ekspresiju gena važnih za metabolizam masti
 • pogoršava inzulinsku osjetljivost
 • smanjuje ekspresiju gena važnih za metaboliza glukoze i njezin prijenos u mišiće

Pretjerano signaliziranje štitnjače

 • povećava srčani ritam, npr. + 24 % od 75 mcg T3 / dan
 • ubrzava metabolizam, npr. + 13 % od 75 mcg T3 / dan
 • ubrzava gubitak masti
 • povećava ekspresiju gena važnih za metabolizam masti
 • povećava katabolizam mišića
 • pogoršava inzulinsku osjetljivost (isto kao kod neprikladne signalizacije)
 • povećava ekspresiju gena važnih za metabolizam glukoze i njezin prijenos u mišiće

Čimbenici pogoršanja signalizacije štitnjače

Na razinu štitnjače ili signalizaciju utječu stres, depresija, manjak testosterona, manjak GH, dijabetes, pretilost, velik gubitak masti u prošlosti, kronični bol i / ili visoka razina C-reaktivnog proteina, TNF-alfa, IL-1 i IL-6 (sve je to povezano s upalama).
Odgovor na ta stanja je smanjiti ili ukloniti te probleme. Kad se puno toga događa, mogući su problemi sa štitnjačom, unatoč dobrim analizama krvi. To je moguće jer razina hormona štitnjače u stanicama može biti loša unatoč dobrim rezultatima krvne analize.
U jednom od navedenih stanja, međutim, često je pravilnom terapijom štitnjače moguće ublažavanje povezanih problema. Taj je problem depresija. Složena je tema i zaslužuje zaseban članak. U svakom drugom slučaju, usmjerenje terapije mora biti na liječenje samog stanja, a signalizacija štitnjače popravi se kad je problem riješen.

Visok TSH potiče poremećaj metabolizma i pretilost

TSH nije hormon štitnjače; to je hormon koji daje naputak štitnjači da proizvodi hormone štitnjače. Kada štitnjača odgovara, onda je proizvodnja TSH umjerena. Kad štitanjča ne odgovara, razina TSH se poveća jer želi to nadoknaditi.

Samo po sebi, to ne bi bilo loše, ako bi razina T3 i T4 bila dobra. No, na veliku žalost, uvijek se još nešto dogodi.

Visok TSH šalje signale stanicama i mijenja ekspresiju mnogih gena, uvelike im mijenja funkciju – u smjeru poremećaja probave i pretilosti.

Slaba funkcija štitnjače usporava probavu zbog male stimulacije T3, a mijenjaju se i geni te usmjeravaju tijelo prema pretilosti.
Neke promjene dogode se zbog niskog T3, a neke zbog visokog TSH. Jednom kad se ovo dogodi, ako se promjene ne obrnu, onda je pojedincu jako teško gubiti masti i unormaliti probavu.

Test štitnjače

Znakovi i simptomi slabe štitnjače uključuju: nerazumno teško gubljenje masti, depresiju, netoleranciju hladnoće, zamagljenost mozga, nisku tjelesnu temperaturu, pretjerani umor, dijabetes, pretilost, nedavni veliki gubitak masti, kronični bol i / ili kronične upale.
Ako si muško i ne uzimaš hormon štitnjače, a nemaš ništa od navedenog, ne trebaš na test.

Ako si žensko, isto je istina. Izuzev su problematične mjesečnice i stanje zadržavanja vode i tada potraži test za štitnjaču.

Velika većina, rekao bih otprilike 80 % ovih koji nemaju ništa od već navedenog, uistinu nema problema sa štitnjačom.
Većini, glavna briga u vezi sa štitnjačom je kritičan unos joda, pretjerano smanjenje kalorija ili prehrana s velikim udjelom masti i malo proteina. Ako spadaš u jednu od te tri grupe, onda to ispravi!

Raspon pravilnog signala štitnjače

Interpretirati štitnjaču može biti vrlo jednostavno ili vrlo teško. Lagano je kad se znaš usmjeriti na prave stvari, a to je kad su situacije ili očito dobre ili očiti problem. Što je očito dobro:
slobodni T3: sredina do gornjeg dijela testa je u normalnom rasponu
slobodni T4:  sredina do gornjeg dijela testa je u normalnom rasponu

TSH: po mogućnosti, ne veći od 2, još bolje 1.5 ili manji
Doktori često izostave test za slobodni T3, ali je ta vrijednost bitna za dobru dijagnozu. Ukupni T3 može zavarati jer je uglavnom neaktivan.

Ne trebaš ukupni T3 ili ukupni T4. ako su slobodne vrijednosti u redu, onda ti ukupne vrijednosti nisu bitne. Poput unosa T3 i indeksa slodobnog tiroksina: nije ti potrebno.

Ako je slobodni T3 dobar, onda je dobar TSH u nižem kraju, a čak i beneficijelan. (S pretpostavkom da se ne uzimaju lijekovi za štitnjaču.)

Pretjerano visok TSH općenito pokazuje slabu funkciju štitnjače, a raži nevjerojatno veliku stimulaciju da se nadoknadi potpuno ili djelomice.

Visok TSH ima obrnuti učinak na svoj metabolizam jer uzrokuje metabolički poremećaj.
Ako rezultati testa nisu tako dobri poput ovih, nema oštre granice između „dobrog“ i „lošeg“ stanja. Vrlo je sklizan teren jer su u različitim situacijama različita značenja. Ako ti se rezultati uvelike razlikuju od navedenih, a postoje akcije koje možeš poduzeti, onda ih poduzmi i popravi stvar.

Obrnuti T3: Trebam li to testirati?

Obrnuti T3 je izborni test. Mnogi doktori ga zaobilaze, a obično je to dobro.
Ako imaš te vrijednosti i omjer s T3 je izvan raspona, onda postoje razni uzroci. Ako ne sumnjaš na neki zdravstveni problem, ne zamaraj se tim testom obrnutog T3.

Produkti hormona štitnjače

Oralni hormoni štitnjače dobivaju se uz recept kao „kemikalije za istraživanje“, a kao čisti kemijski materijali. Najčešći oblici su T3, T4 i Armour thyroid (dodatak koji sadrži i T3 i T4).

Produkti T3 i T4 nisu kemijski stabilni. Čak i velike farmaceutske tvrtke imale su problema s postizanjem stabilnosti u tabletama, a za to postoje određene tehnike.

Proizvodi s isteknutim datumom vjerojatno su izgubili potenciju, a generički proizvodi možda i unutar toga datuma nemaju potenciju.

Proizvodi istraživanih kemikalija imaju (iznimno) smanjenu potenciju, a mogu izbugiti potenciju brzo, pogotovo ako su u tekućem obliku.

Nažalost, mnogi proizvodi imaju pogrešno postavljeno doziranje. Misli se da se uzima 150 mcg T3 / dan, a pravo iskustvo pokazuje puno manju količinu od iskazane.

Doziranje farmaceutskih proizvoda štitnjače

Pitanje nije simptom usporene štitnjače, već poboljšanje, a preporučam ovaj protokol doziranja:

1. razina > Optimiziranje funkcije tijela: jutrom 12.5 mcg T3
2. razina > Lagani krug: jutrom 12.5 mcg T3, a navečer 50 mcg T4
3. razina > Teži krug: jutrom i navečer 12.5 mcg T3, a danju doza T4 50 – 200 mcg / dan

Pozitivan učinak vremenom na 1. razini može biti značajan, a nije mi poznat niti jedna nuspojava. U ovoj dozi nema primjetnog negativnog učinka na funkciju štitnjače. Doza se može koristiti po želji dugo.

2. razina oogućuje brži gubitak masti, općenito bez obrnutih negativnih učinaka. TSH je smanjen, ali ne i ugašen, a često ostaje u normalnom rasponu.

3. razina je očigledno intenzivnija. Ako se pojavi zamjetno povećanje srčanog ritma, onda smanji dozu. TSH je vjerojatno nizak u ciklusu.

Za 2. i 3. razinu, ograniči ciklus na 8 – 12 tjedana, ali možeš produljiti i više. Nema točne znanosti na supresiju u odnosu na količinu i trajanje doze. Dokumentirano je da produljena upotreba na supresivnoj razini može rezultirati produljenim djelomičnim oporavkom.

Mogu li sam prilagoditi dozu da dovedem TSH gdje želim?

Naravno. Ako imaš visok TSH, onda prilagodi i smanji dozu na 1 – 2 mU / L, a predlaže je i medicinska literatura kao potencijalno beneficijelnu. Nije mi poznato takvo istraživanje koje potvrđuje te benefite. Moje je mišljenje da vrijedi isprobati.
Alternativa je, imaš li cilj povećati slobodni T3 u dulje vremena bez spuštanja TSH ispod normale, TSH možeš procijeniti i ograniči dozu u skladu s tim.
Ako ti je cilj zdravlje, izbjegavaj količinu slobodnih T3 ili T4 iznad visoke razine, a najbolje je ciljati srednje-visoku razinu.

Što je s unosom T4 unaprijed?

Što je s tijelom i razinom T4 nakon unosa 100 mcg T4? Ako ti je to prva doza, onda je to 100 mcg. Jednostavno rečeno.
Ako uzimaš 6 tjedana T4, svaki put kad uzmeš novu dozu, imaš u sebisve doze koje su još u tebi i još su aktivne!
Učinak doza T4 počne 1/7 snage koju će imati kasnije. Čak i nakon 1 ili 2 tjedna, učinak će uvijek biti djelomičan.
T4, slično ostalim tabletama s produljenim djelovanjem, unos unaprijed je način da se nosiš s tim. Kako bi doveo razinu tijela tamo gdje ga trebaš zadržati, 1. dan uzmi dodatnu količinu kako bi odgovaralo gradnji. T4 je nešto čega ne žeiš previše u sebi. Ne želiš unijeti tjednu količinu T4 1. dan iako je, vrlo vjerojatno, ta količina ispravna.
Dobro rješenje je udvostručiti dozu T4 tijekom prva četiri dana korištenja. To dovodi razinu u statično stanje u 5 dana umjesto u mjesec dana.

T3 brzo djeluje i nema potrebe za prethodnim unosom.
Kad kombinirano unosiš T3 i T4, onda udvostruči T4 prva četiri dana, a drži T3 istim.

Koliko T3 mogu unijeti?

Ako unosiš  samo T3, ondaje maksimalan i dovoljan unos 75 mcg / dan. Ta količina povećava srčani ritam. Ne predlažem pretjerano visok unos.

100 mcg / dan izvornog proizvoda tipično uvelike povećava gubitak mišića i uzrok je slabosti u teretani. Doza ne bi smjela biti visoka. Čak i 50 mcg / dan dovoljno je za ubrzani gubitak masti, a i predloženi je maksimum.

Ciklusi samo T3 učinkoviti su za siguran gubitak masti. Moja je preferenca za spajanje T4 nije učinkovitost, već razmatranje signalizacijskog sustava u tijelu. Ključ je da tijelo ima prisutnu količinu T4 i T3. Uključivanje T4 nije nužno za rezultate u bodybuildingu.

Zašto ne pojačati dozu štitnjače?

Povećano sagorijevanje mišića, kardijalni stres i mogući kvar inzulinske osjetljivosti.

Radije predlažem pojačani fizički napor  i / ili bolja prehrana i / ili C3G. Ako nemaš zadovoljavajuće rezultate u gubitku masti, onda se posveti boljoj prehrani, povećaj svoju fizičku aktivnost  ili dodaj C3G.

Ako bih samo odradio jednu stvar, koja bi to stvar bila?
Evaluiraj precizno svoju prehranu. Nije potrebna kalkulacija.
Čini li hrana bogata jodom većinu ili manjinu tvoje prehrane? Ako je većina, onda nema potrebe za suplementima jodom ili jodiranom solju.
Ako je manjina, onda uključi jodiranu sol, pola jušne žlice dnevno ili uzimaj suplement koji sadrži jod.

Reference:

 1. National Report on Biochemical Indicators of Diet and Nutrition in the U.S. Population 1999-2002. United States Center for Disease Control.
 2. Consequences of excess iodine. Nat Rev Endocrinol. 2014 Mar; 10(3): 136-142.
 3. More than adequate iodine intake may increase subclinical hypothyroidism and autoimmune thyroiditis. European Journal of Endocrinology (2011) 164 943-950
 4. Iodine intake as a determinant of thyroid disorders in populations. Best Pract Res Clin Encocrinol Metab. 2010 Feb;24(1):13-27
 5. Iodine toxicity from soy milk and seaweed ingestion is associated with serious thyroid dysfunction. Med J Aust. 2010 Oct 4;193(7):413-5.
 6. Iodine Excess as an Environmental Risk Factor for Autoimmune Thyroid Disease. Int J Mol Sci. 2014 Jul; 15(7): 12895-12912.
 7. Sources of dietary iodine: bread, cows' milk, and infant formula in the Boston area. J Clin Endocrinol Metab. 2004 Jul;89(7):3421-4.
 8. Vitamin D Deficiency and Its Association with Thyroid Disease. Int J Health Sci (Qassim). 2013 Nov; 7(3): 267-275.
 9. Moderate weight loss is sufficient to affect thyroid hormone homeostasis and inhibit its peripheral conversion. Thyroid. 2014 Jan;24(1):19-26.
 10. Dietary-induced alterations in thyroid hormone metabolism during overnutrition. J Clin Invest. 1979 Nov; 64(5): 1336-1347.
 11. Body composition and hormonal responses to a carbohydrate-restricted diet. Metabolism. 2002 Jul;51(7):864-70.
 12. Effect of low-carbohydrate diets high in either fat or protein on thyroid function, plasma insulin, glucose, and triglycerides in healthy young adults. J Am Coll Nutr. 1985;4(4):451-9.
 13. The role of dietary fat in peripheral thyroid hormone metabolism. Metabolism. 1980 Oct;29(10):930-5.
 14. In Vivo Regulation of Human Skeletal Muscle Gene Expression by Thyroid Hormone. Genome Res. 2002 Feb; 12(2): 281-291.
 15. Triiodothyronine Acutely Stimulates Glucose Transport into L6 Muscle Cells Without Increasing Surface GLUT4, GLUT1, or GLUT3. Thyroid. 2012 Jul; 22(7): 747-754.
 16. Genome-wide Association and Replication Studies Identified TRHR as an Important Gene for Lean Body Mass. Am J Hum Genet. 2009 Mar 13; 84(3): 418-423.
 17. Effects of Five-Year Treatment with Testosterone Undecanoate on Metabolic and Hormonal Parameters in Ageing Men with Metabolic Syndrome. Int J Endocrinol. 2014; 2014: 527470.
 18. Metabolic effects of androgen deprivation therapy. Korean J Urol. 2015 Jan; 56(1): 12-18.
 19. Why Can Insulin Resistance Be a Natural Consequence of Thyroid Dysfunction? Journal of Thyroid Research. Volume 2011, Article 152850.
 20. Adipose tissues and thyroid hormones. Front Physiol. 2014; 5: 479.
 21. Thyrotropin and Obesity: Increased Adipose Triglyceride Content Through Glycerol-3-Phosphate Acyltransferase 3.Sci Rep. 2015; 5: 7633.
 22. Obesity, energy regulation and thyroid function - Is borderline elevated TSH-level the cause or secondary phenomenon of obesity? Nuklearmedizin. 2008 (Vol. 47): Issue 5 2008 (179-224).
 23. Small Differences in Thyroid Function May Be Important for Body Mass Index and the Occurrence of Obesity in the Population. JCEM. Volume 90, Issue 7.
 24. Diminished energy requirements in reduced-obese patients. Metabolism. 1984 Feb;33(2):164-70.
 25. Urinary iodine is associated with insulin resistance in subjects with diabetes mellitus type 2. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2012 Nov;120(10):618-22.
 26. Screening and Treatment of Subclinical Hypothyroidism or Hyperthyroidism. Comparative Effectiveness Reviews, No. 24.
 27. Thyroid Hormone Concentrations, Disease, Physical Function, and Mortality in Elderly Men. Clin Endocrinol Metab. 2005 Dec;90(12):6403-9.
 28. T3/rT3-Ratio is Associated with Insulin Resistance Independent of TSH. Horm Metab Res 2011; 43(2): 130-134
 29. Effect of caloric restriction and dietary composition of serum T3 and reverse T3 in man. J Clin Endocrinol Metab. 1976 Jan;42(1):197-200.
 30. Cold stress, reverse T3 and lymphocyte function. Alaska Med. 1998 Jul-Sep;40(3):55-62.
 31. Reverse T3 does not reliably differentiate hypothyroid sick syndrome from euthyroid sick syndrome. Thyroid. 1995 Dec;5(6):435-41.
 32. FSH and TSH in the Regulation of Bone Mass: The Pituitary/Immune/Bone Axis. Clin Dev Immunol. 2013; 2013: 382698.
 33. Thyroid Hormone Crosstalk with Nuclear Receptor Signaling in Metabolic Regulation. Trends Endocrinol Metab. 2010 Mar; 21(3): 166-173.
 34. Mechanisms of obesity-associated insulin resistance. Genes & Dev. 2007. 21: 1443-1455.
 35. Differential 3,5,3'-triiodothyronine-mediated regulation of uncoupling protein 3 transcription: role of Fatty acids. Endocrinology. 2007 Aug;148(8):4064-72
 36. SIRT1 is a Direct Coactivator of Thyroid Hormone Receptor β1 with Gene-Specific Actions. PLoS One. 2013; 8(7): e70097.
 37. Calorigenic effects of growth hormone: the role of thyroid hormones. J Clin Endocrinol Metab. 1996 Apr;81(4):1416-9.
 38. Recovery of Pituitary Thyrotropic Function after Withdrawal of Prolonged Thyroid-Suppression Therapy. N Engl J Med 1975; 293:681-684

Bill Roberts

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn