0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Zdravlje Šest osnovnih hranjivih tvari potrebnih za zdravlje

Šest osnovnih hranjivih tvari potrebnih za zdravlje

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
29.05.2015

 Hranjive tvari i njihova uloga u organizmu

UGLJIKOHIDRATI - su izvor kalorija iz šećera i škroba koji hrane mišiće i mozak. Oni su glavni energetski izvor za jak trening.

MASTI - su izvor pohranjene energije (kalorija) koja se oslobađa najviše tijekom aktivnosti niskog intenziteta te dugotrajnim aktivnostima.

PROTEINI - važni za obnovu i izgradnju mišića, crvenih krvnih stanica, kose i drugih tkiva te za sintezu hormona. Oni se u probavnom sustavu razgrađuju na aminokiseline koje se zatim ponovo sintetiziraju u proteine mišića i drugih tkiva. Proteini su izvor kalorija i mogu poslužiti stvaranju energije ako tijelo nema dovoljno ugljikohidrata.

VITAMINI - su metabolički katalizatori koji reguliraju kemijske reakcije unutar tijela. Tu spadaju vitamin A, vitamini B-kompleksa i vitamini C,D,E, i K. Većina vitamina su kemijski spojevi koje tijelo ne proizvodi pa se moraju uzeti putem hrane. Oni nisu izvor energije.

MINERALI - su elementi koji se dobivaju iz hrane i koji na različite načine pomažu izgradnji tjelesnih struktura (npr. kalcij u kostima) i regulaciji tjelesnih procesa (npr. željezo u crvenim krvnim stanicama prenosi kisik). Ostali važni minerali su magnezij, fosfor, natrij, kalij, krom i cink. Također nisu izvor energije.

VODA - je važna supstanca koja čini 60-70% tjelesne težine. Ona stabilizira tjelesnu temperaturu, prenosi hranjive tvari i otpadne produkte iz stanica i važna je za stanične funkcije. Nema energetsku vrijednost.


Autor: Goran Juratović

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn