0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Zdravlje Savjeti kako se boriti protiv bolesti sjedenja

Savjeti kako se boriti protiv bolesti sjedenja

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
20.10.2016

Moraš sjediti četiri ili više sati dnevno? Koliko god da vježbaš, ipak ćeš imati od sjedenja više štete. Slijede praktična rješenja za to.

Previše sjedenja

Činjenica: Koliko god da treniraš, vjerojatno je da ćeš biti debeo i bolestan ako sjediš 4 i više sati.

Užasno je neprekidno povećanje trenda sjedenja u usporedbi s 1950-ima, pogotovo zbog velikog broja neaktivnih načina prijevoza, TV-a, povećanja zanimanja koja su povezana s računalima. Sjedimo na putu do posla, sjedimo na poslu, a onda sjedimo ispred TV-a kad se vratimo kući.

Zanimljivo je, nije da jednostavno ,,više sjedenja znači manje micanja", već je važno znati da samo sjedenje ugrožava naše zdravlje. Npr., istraživanje sa Sveučilišta u Kanzasu zaključilo je da ljudi koji sjede 4 i više sati imaju znatno veći rizik od razvijanja degenerativnih bolesti, nevezano uz trening i količinu koju izvode.

To znači da onaj tko hoda i provodi vrijeme u teretani neće poništiti sjedenje za stolom. Hodanje 10,000 koraka prije kroničnog desetosatnog sjedenja ili stajanja na poslu nije učinkovito kao 10,000 koraka koje bi podjednako prohodao u danu.

Vjerojatno misliš, oni koji sjede više od 4 sata hrane se loše i imaju loše životne navike pa to doprinosi lošoj prognozi zdravlja, ali to nije tako. Vjerojatnost za kronične bolesti ostaje visokom.

Što učiniti po tom pitanju?

  1. Nabavi si stol s prilagodljivom visinom. Kronično sjedenje i stajanje dođe na isto kad su u pitanju glikemijska kontrola, masna masa i rizici kardio-metabolizma. Bio osviještena osoba koja stoji ili ne, vjerojatno ćeš imati podjednake bolove i istegnuća jer je uobičajeno pretjerano izviti kralješnicu (prednji nagib zdjelice), zaključati koljena, ali i nasloniti se na jedan kuk. Zato je dobro imati prilagodljivi radni stol gdje se možeš micati od sjedećeg u stojeći položaj, radije nego da samo sjediš.
  2. Pokreni se svakih sat vremena. Istraživanje iz 2013. godine iz American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je istinska poboljšanja metabolizma zbog redovite aktivnosti u pauzama.

Australski istraživači otkrili su 39 % poboljšanje u razini glukoze i 26 % smanjenje inzulina zbog 18 kraćih šetnji na pokretnoj traci (1 minuta, 40 sekundi) koje su podjednako raspoređene u danu. Zanimljiv je dio pokusa da su bolje rezultate pokazali oni koji su vježbali kroz dan, nego oni koji su vježbali 30 minuta dnevno.

Naravno, nema svatko luksuz da si nabavi pokretnu traku na posao, a zato je realno i dovoljno 5 - 10 minuta prekinuti posao svaki sat nekom aktivnošću. Ovisno o radnom mjestu, postavi si alarm na mobitelu ili računalu da te podsjeti da odeš u kupaonicu, uzmeš kavu ili odradiš kraću šetnju oko zgrade.

Mike Sheridan

https://www.t-nation.com/living/tip-3-ways-to-fight-sitting-disease?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article5018

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn