0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Zdravlje Proteini + i zdrave masti

Proteini + i zdrave masti

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
13.10.2015

Uz izuzetak onih za povećanje težine, većina proteinskih prahova sadrži malo ili uopće nema masti - zato su tako privlačni. Ali neki prahovi sadržavaju masti koje imaju brojne zdrave učinke. Uzimajte proizvod s dodatnim mastima između obroka ili neposredno prije počinka.

Omega-3 masne kiseline

Esencijalne masne kiseline, kao što su omega 3 masne kiseline, eikosapentanoična (EPA) i dokosaheksanoična (DHA) kiselina, potiču tijelo da koristi masti iz prehrane kao energiju, te čuvaju mišićnu masu tijekom intenzivnih treninga. Prahovi lanenih sjemenki izvrstan su izvor još jedne omega 3 masne kiseline, alfa-linolenske kiseline. Dok se na deklaracijama najčešće ne navodi točna količina omega 3 masnih kiselina, možete je izračunati tako da od ukupne količine masti oduzmete one zasićene. Trebalo bi ostati najmanje 3-4 g masti, od kojih omega 3 čine veći dio.

Trigliceridi srednjeg lanca (MCT)

Ovi zasićeni trigliceridi metaboliziraju se na drugačiji način od drugih masti iz prehrane: umjesto da se pohranjuju u masnim stanicama, mišići ih koriste kao gorivo prije treninga. Proteinski prahovi s dodatnim MCT izvrstan su suplement za osobe na dijeti s malo ugljikohidrata, budući da nude izvor energije koji ne dolazi iz ugljikohidrata, što dodatno potiče gubitak masti i mišićni rast. Ako se na deklaraciji na proizvodu proteina navodi MCT, trebao bi sadržavati najmanje 2-3 g zasićenih masti po porciji.

Konjugirana linoleinska kiselina (CLA)

CLA je prirodna skupina derivata linoleinske kiseline. Istraživanje otkriva da uz zdrastvene učinke, kao što su snažan imuni sustav, CLA potiče rast mišića i istodobno gubitak masti. Ako proizvod sadržava najmanje 1 g nezasićenih masti, to označava više prostora za zdrave mastiuključujući  CLA.

Gama linolenska kiselina (GLA)

GLA je preteča mnogih prostaglandina (supstancija nalik na hormone) važnih za poticanje mišićnog rastai metabolizam masti, ali imnoge kritične procese u tijelu kao što su kardiovaskularno zdravlje te zdravlje kože i zglobova.Tijelo derivira GLA iz linoleinske kiseline, iako su mnoga ulja koja sadržavaju linoleinsku kiselinu hidrogenizirana, te često sprečavaju pretvaranje GLA. Proteinski proizvodi s dodatnom količinom GLA mogu na deklaracijama uključivati ulje boražine ili nočurka.

Enova

Ovo brend ime za ulje uključuje digliceride, specijalizirane masti koje imaju samo dvije komponente masnih kiselina u usporedbi s tri masne kiseline sadrže u najvećem broju izvora masti (trigliceridi). Istraživanje otkriva da se digliceridipuno češće troše kao izvor energije od pohranjenih masti. Dodajući Enova ulje u proteinski prah dobit ćete bolju teksturu i aromu. Također,tako možete uštedjeti mišićni glikogenkoji pruža dugotrajnu energiju za teške treninge.

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn