0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Zdravlje Prestani istezati hamstrings stojeći

Prestani istezati hamstrings stojeći

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
05.09.2016

To je popularno istezanje koje može više štete napraviti nego koristi. Zašto? Pročitaj o tome i nauči koja je mnogo bolja alternativa.

Nemarno istezanje i bol u donjim leđima

Ništa nije više predvidivo kao bezvezno istezanje hamstringsa dok se saginješ. Ljudi dignu nogu i zaoble kralješnicu kako bi uhvatili nožni prst, a sve s namjerom da učine nešto pametno. Zapravo, tako stvaraju plodno tlo za nekoliko ortopedskih problema, uglavnom upale ili čak ozljede donjih leđa.

Prosječna osoba procjenjuje čvrstoću hamstringsa prema najstarijem testu – dodirivanje prstiju. Ideja je da su ti hamstringsi čvrsti ako možeš dotaknuti rukama svoje nožne prste. Zvuči razumno, zar ne? Baš i ne.

Zašto to nije dobro?

Sposobnost da dotakneš svoje prste ovisi o funkcionalnoj duljini kompleksa hamstringsa i o drugim čimbenicima. Slijede dva:

  1. Sposobnost kontrole i stabilizacije položaja zdjelice u prednjem i stražnjem nagibu.
  2. Aktivni i kontrolirani doseg pokreta u segmentima kralješnice koji omogućuju savinutu zakrivljenost naprijed koji nisu nalik lomljenu tijela napola.

Ako ne možeš dotaknuti prste, a fokusirao si se na stojeće istezanje hamstringsa svakodnevno mjesec dana i nemaš vidljivih rezultata, onda odustani. Pametnije koristi metode.

Odradi ovo: 90 – 90 aktivno istezanje hamstringsa

 

Ležeći 90 – 90 aktivno isteži hamstrings. Moći ćeš stabilizirati kralješnicu i zdjelicu u neutralnom položaju o pod. Moći ćeš aktivirati hamstrings i kvadriceps, a olakšat ćeš tijelu da ima bolju motornu kontrolu.

Dr. John Rusin

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn