0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Zdravlje Pravilno i pogrešno istezanje fleksora kukova

Pravilno i pogrešno istezanje fleksora kukova

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
06.09.2016

Da, trebaš istezati fleksore kukova, ali je bolje raditi to pravilno. Što trebaš znati o tome?

Kronično sjedenje uništava funkcionalnost prednje strane tvog tijela. To nikad nije pametno  kad je u pitanju izvedba ili prevencija ozljede. Koje područje najviše pati u takvoj situaciji? Površinski i dubinski slojevi mišića fleksora kukova.

Mnogi su svjesni toga da u danu sjede previše, a znaju i da su im kukovi čvrsti zbog toga. Pa ako se nešto vremenom „skrati“, onda se čini pametnim i učinkovitim pokušati produljiti to područje? To je pogrešno!

Zašto ovo istezanje nije dobro?

Funkcionalni treneri vole ovaj polu-klečeći položaj. Ipak, šašavo je siliti kuk u krajnju ekstenziju s potkoljenicom pritisnutom o zid, dok ti se kralješnica drobi u hiperekstenziji. To je bolan položaj (mnogi ljudi pogrešno misle da je to dobro), neučinkovit i dovodi do ozljeda.

Za prijenosnu mobilnost dobro je dovesti tkivo u puni doseg pokreta i postići krajnji doseg. Produljenje tog krajnjeg dosega pokreta kompenzacijskim obrascima opasno je kad to radiš s ponavljanjima.

Odradi ovo: istezanje fleksora kukova s povišenjem stražnje noge

 

Prilikom istezanja, trebaš postići i zadržati neutralni položaj zglobova i kralješnice. Tako izoliraš tkivo koje ciljaš. Polu-klečeći položaj trebao bi te dovesti do centriranog i neutralnog položaja zglobova ramena, kukova i kralješnice.

Također bi postojao transfer tih položaja u korisne strategije kojima popravljaš svoj rectus femoris i duboku grupu ilio-psoas. Tu nije samo mehanički pokret, već i „otpuštanje“ tonusa i čvrstoće s neuroloških osnova.

Dr. John Rusin

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn