0 kom Dovrši kupovinu

Lordoza

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
28.08.2015

Danas govorimo o lordozi.

Promatramo li kralježnicu u sagitalnoj ravnini, uočit ćemo da ima oblik dvostruko zakrivljenog slova ,,S''. Takav oblik omogućava amortizaciju i ravnomjernu preraspodjelu težine i sila koje djeluju na tijelo na sve segmente kralježnice. Vratna i lumbalna kralježnica imaju oblik luka zakrivljenog prema naprijed, odnosno prema prednjem dijelu tijela. Ako ta zakrivljenost postane prenaglašena, onda govorimo o hiperlordozi ili popularno jednostavno lordozi. Iako se može pojaviti i u cervikalnom segmentu, najčešće je riječ o lumbalnom dijelu kralježnice.

Uzroci nastanka hiperlordoze mogu biti kongenitalni. U tom slučaju, do poremećaja dolazi tijekom fetalnog razvoja zbog abnormalnosti u razvitku i rastu kralježaka, a potom se u pubertetu stanje može pogoršati. Većina se žena u trudnoći suočava s ovim problemom zbog toga što težina djeteta povlači lumbalni dio anteriorno.

Obično hiperlordozu povezujemo i s osteoporozom, te s drugim oboljenjima koja imaju degenerativni učinak na strukture kralježnice. Što se tiče ostalih uzroka nastanka u odrasloj dobi, najčešće je riječ o disbalansu mišića. Niz razloga (sjedilački način život, nerijetko pretilost, ali i neproporcionalna fizička aktivnost) dovodi do slabljenja trbušne muskulature, te glutealne regije i hamstringsa (stražnje lože), te do smanjene fleksibilnosti ekstenzora trupa i fleksora kuka.

Budući da je smjer sila koje djeluju na kralježnicu drugačiji od poželjnoga, dolazi do preopterećenja hrskavičnih spojeva kralježnice, pojave bolnosti, a nerijetko i do hernijacija diskusa (išijas).

Najvažnije je pravodobno započeti s liječenjem koje je bazirano na kineziterapiji. Po eventualnom otklanjanju primarnog uzroka nastanka, provode se vježbe za poboljšanje fleksibilnosti (za leđnu muskulaturu i m. Iliopsoas), odnosno vježbe jačanja određenih mišićnih skupina (za trbušni zid, gluteus i zadnju ložu). U rijetkim slučajevima kada se iscrpe druge opcije liječenje se provodi operativno. 

Autor: Nevena Radović

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn