0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Zdravlje Lanac puca na najslabijoj karici

Lanac puca na najslabijoj karici

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
09.10.2015

Da li znate koja je najslabija karika u našem tijelu? Jeste li ikada razmišljlali o treningu rotatora? Ako niste, počnite i neka najslabija karika bude jaka kao i sve druge, a vi još jači.

Rotatori su četiri mala mišića koji cijelo vrijeme rade kako bi humerus zadržali u ramenom pojasu i istodobno dopuštaju vašoj ruci da se miče gore, van, da se rotira i ide bočno. Nažalost, rotatori se često zanemaruju u velikim rutinama treniranja. Lako ih je ozlijediti, ne samo zbog toga što su mali i neprestano rade, nego i zbog neravnoteže između njih i velikih mišićnih skupina. Često kod nesrazmjernog razvoja prsnog i ramenog pojasa te nedostatnog razvoja leđa rotatori teško rade kao tampon zona. 

Rotatore bi bilo poželjno vježbati prije svakog treninga, ali pritom ramena moraju biti dobro zagrijana. Radite 5 - 10 minuta dinamičkih cardio vježbi za gornji dio tijela kako biste poboljšali cirkulaciju i podmazali ramena (najbolje orbitrek ili ručni bicikl). Nakon toga krenite sa utezima težine 1 - 2 kg kako biste ponavljanja izvodili pravilnom tehnikom.

Rotatorima radite najmanje jednom u svakom smjeru (prema unutra, prema van, medijalno i lateralno) tijekom svakog treninga. Radite 10 - 20 ponavljanja neovisno o kondiciji.

Horizontalna eksterna rotacija 

Legnite na trbuh na klupu i dignite nadlaktice na visinu ramena. Laktovi su svijeni pod kutem od 90 stupnjeva. Zadržavajući savijene laktove polagano rotirajte nadlakticu kako biste digli lijevu ruku do položaja parnog s podom. Napravite stanku pa se vratite u početni položaj.

Autor: Goran Juratović

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn