0 kom Dovrši kupovinu

Kifoza

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
26.08.2015

Uzrok nastanka kifoze može biti prirođen, uslijed abnormalnosti u rastu tijela kralješka, može nastati u periodu djetetova uspravljanja (uslijed ubrzane vertikalizacije od strane roditelja). Često je i popratna pojava današnjem sjedilačkom načinu života, bilo da je riječ o djetetu školarcu ili odraslom radnom čovjeku, te manjku fizičke aktivnosti općenito.

Kifoza je iskrivljenje kralježnice u sagitalnoj ravnini. Kralježnica ima oblik dvostruko zavijenog slova S. Torakalni (grudni) segment ima konveksitet prema natrag, odnosno prema stražnjoj strani tijela. Ako je ta zakrivljenost prenaglašena, onda govorimo o hiperkifozi ili jednostavno kifozi. Važno je razlikovati kifotično držanje od kifoze (loše držanje izravnava se u ležećem položaju), a još važnije spriječiti progresiju lošeg držanja u strukturalnu deformaciju (pojačana zakrivljenost prema natrag vidljiva je i u testu pretklona). 

Uzrok nastanka kifoze može biti prirođen, uslijed abnormalnosti u rastu tijela kralješka, može nastati u periodu djetetova uspravljanja (uslijed ubrzane vertikalizacije od strane roditelja). Često je i popratna pojava današnjem sjedilačkom načinu života, bilo da je riječ o djetetu školarcu ili odraslom radnom čovjeku, te manjku fizičke aktivnosti općenito. Učestalost raste u pubertetu jer razvoj muskulature ne prati ubrzani razvoj kostura. Javlja se kod lošeg držanja i nepravilnog sjedenja. Često se povezuje sa starenjem i degenerativnim promjenama na kralježnici, te osteoporozom.

Dolazi do smanjenja fleksibilnosti i slabljenja prsne i leđne muskulature. Pojavljuje se ,,grba'' na grudnom dijelu kralježnice, glava je obično pomaknuta naprijed, zdjelica u inklinaciji, prisutna kompenzatorna hiperlordoza, koljena su blago savijena, a stražnje lože napete. Smanjuje se kapacitet disanja uslijed smanjene gibljivosti prsnog koša, može doći do neuroloških ispada zbog deformacije tijela kralježaka, prisutna je bolnost u lopatičnoj regiji i niže. 

Terapijski gledano, najvažnije je rano postavljanje dijagnoze i pravovremeni početak liječenja. Kineziterapija se sastoji od specifičnog jačanja, poglavito leđne muskulature koja na sebe preuzima ulogu stabilizatora kralježničnog stupa i vježbi fleksibilnosti za stražnju ložu, te vježbi disanja. Važno je osvijestiti sliku o vlastitom tijelu i pravilnoj posturi. Također se koriste udlage po potrebi, a u slučaju kada nema drugih opcija, onda se pristupa i operativnom liječenju.

Autor: Nevena Radović

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn