0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Zdravlje Fizioterapija

Fizioterapija

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
01.06.2015

Fizioterapija je zdravstvena profesija koja se bavi poboljšanjem pokretljivosti i općenito poboljšanjem kvalitete življenja korisnika.

Fizioterapeuti su školovani da dijagnosticiraju i tretiraju fizičku bol i ograničavajuća stanja, bilo da se radi o akutnim ozljedama ili o dugotrajnim oštećenjima ili bolestima. Nesposobnost normalnog pokretanja može izrasti iz bola ili disfunkcije kralješnice, zglobova, mišića ili živčanog sustava. Ograničenje pokretljivosti uzrokovano bolešću, ozljedom ili oštećenjem može utjecati na Vašu kvalitetu života i smanjiti Vam mogućnost potpunog sudjelovanja u poslovnim obvezama, obiteljskim druženjima i rekreacijskim aktivnostima.

Fizioterapijski proces se sastoji od fizioterapijskog pregleda, fizioterapijskog tretmana i evaluacije rezultata dobivenih terapijom.

Fizioterapijski pregled se sastoji od uzimanja anamneze o nastanku ozljede, različitih testova i mjerenja, procjene posture, procjene biomehaničkih karakteristika pacijenta i njegovih motoričkih funkcija. Fizioterapijskim pregledom može se dobiti uvid u stanje sustava za pokretanje i otkriti uzrok smanjene pokretljivosti, te način kako pokretljivost vratiti ili poboljšati.

Fizioterapijski tretman može se sastojati od:

manualne terapije koja uključuje mobilizacije mišićnog tkiva, mobilizacije i manipulacije kralješnice i ostalih zglobova
kineziterapije, odnosno vježbanja u terapijske svrhe. Kineziterapijom se unapređuje mišićna snaga, specifična mišićna izdržljivost, balans, propriocepcija, postura, fleksibilnost…
elektroterapijskih postupaka kao što su ultrazvuk, magnet, laser, terapijske struje i elektrostimulacija
upotrebe različitih tehnika bandažiranja i potpore lokomotornog sustava posebnim elastičnim trakama koje se lijepe na tijelo (Kinesio taping)
 

Neka od brojnih stanja koja se mogu tretirati fizioterapijom, a zanimljiva su populaciji vezanoj za sport su :

  • mišićno-koštani problemi
  • bol i disfunkcija kralješnice
  • sportske ozljede
  • sindromi prenaprezanja
  • priprema za operacije sustava za pokretanje i post operativna stanja
  • specifična kondicijska priprema ozlijeđenih sportaša i rekreativaca
     

Fizioterapija se najčešće provodi u dvoranama opremljenim strunjačama, fitness loptama, elastičnim trakama, medicinkama, balans pločama i ostalim potrebnim rekvizitima, a u posljednje vrijeme sve se češće može vidjeti kako fizioterapeuti svoje tretmane provode i u teretanama. U novije vrijeme u sveopćoj populaciji raste svijest o važnosti zdravog života, pa velik broj ljudi nepripremljen kreće u avanturu zvanu „sportska aktivnost“. Uslijed te nepripremljenosti i želje za što bržim rezultatima, te neznanja o osnovama vježbanja dolazi do učestalog ozljeđivanja. Velik broj ozljeda mogao bi se spriječiti angažiranjem fizioterapeuta koji bi pripremio tijelo za napore treninga i fitness trenera koji bi napore vježbača stručno usmjerio u željenom pravcu. Nažalost, fizioterapeuti se angažiraju tek kad ozljede nastupe, a fitness treneri tek ako se osoba nakon ozljede odluči na ponovno bavljenje sportskom aktivnošću, a ne želi ponovno prolaziti kroz kalvariju dugotrajnog postupka rehabilitacije.

Autor: Ivan Golubiček, prvostupnik fizioterapije

Za sve informacije možete se obratiti fizioterapeutu:
Ivan Golubiček: igolubicek@net.hr ili na mob: 098-765-226

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn