0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Zdravlje Diskus hernija i vježbanje

Diskus hernija i vježbanje

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
17.08.2015

Kada se jednom sa sigurnošću dijagnosticira deformacija kralježničnog diskusa, poznatija kao diskus hernija, uvijek slijedi cijeli niz nedoumica o tome što učiniti dalje. Otići na operaciju ili ne? Čuvati se napora ili vježbati?

Diskus hernija (lumbalna, slabinska diskus hernija) je pomicanje diskusa između dva kralješka u slabinskom djelu kralježnice, pri čemu dolazi do ukliještenja živca.

Osnovni simptomi lumbalne diskus hernije su:

  • bol u donjem djelu leđa i nozi
  • sniženi senzibilitet (utrnulost) u zahvaćenom području pritisnutog živca
  • oslabljena pokretljivost stopala
  • sfinkterijalne smetnje (poremećaj mokrenja, stolice i potencije kod muškaraca)

Bol je najčešći simptom lumbalne diskus hernije. Obično se iz leđa spušta zadnjom ili unutarnjom stranom noge do stopala. Pojačava se pri kašljanju i kihanju. Veoma je jak, sijevajući i dugotrajan. Često onemogućava normalan san, što predstavlja priličan problem i dodatno pogoršava stanje. Istovremeno s bolom, javljaja se i snižen osjećaj i trnjenje u nozi, a moguća je i slabost stopala. Sfinkterijalne smetnje (poremećaj mokrenja, pražnjenja debelog creva i potencije kod muškaraca) su najteži, ali srećom i najrjeđi simptomi lumbalne diskus hernije.

Kada se jednom sa sigurnošću dijagnosticira deformacija kralježničnog diskusa, poznatija kao diskus hernija, uvijek slijedi cijeli niz nedoumica o tome što učiniti dalje. Otići na operaciju ili ne? Čuvati se napora ili vježbati?

Kod neoperativnog liječenja, prije svega je potrebno smanjiti bolove. Između lijekova koji su ponekad naprosto nužni i fizikalne terapije prednost bi uvijek trebalo dati fizikalnoj terapiji. U praksi su se u tu svrhu najčešće koriste manuelne tehnike liječnja poput masaže, akupresure i manipulacija (kiropraktike). Nakon što smo uklonili ili smanjili bolove, slijedi najvažniji dio liječenja koji se često zanemaruje, a to je poboljšanje funkcije same kralježnice i to u smislu jačanja mišića koji ju okružuju, kao i unapređenja fleksibilnosti, što je moguća postići jedino redovitim vježbanjem pod stručnim vodstvom.

Ono što je bitno naglasiti je da nestanak bolova ne znači i nestanak hernije, naprotiv. Ona je još uvijek tu, samo što trenutno ne stvara probleme. 

Vježbanje u svakom slučaju treba prilagoditi novonastaloj situaciji. U dogovoru sa stručnim vodstvom treba definirati koje vježbe bi trebalo izbjegavati ili raditi s manjim opterećenjem, a koje vježbe koristiti kako bi se dodatno ojačali mišiće koji uveliko smanjuju nastale probleme.
Trbušni mišići i mišići donjeg dijela leđa su svakako dvije skupine kojima treba posvetiti posebnu pažnju. Njih bi trebali napraviti na početku svakog treninga te nakon toga prijeći na ostale mišićne skupine. Prilikom treninga bi bilo preporučljivo nositi dizački remen koji nam pruža dodatnu stabilizaciju kralježnice.
Na kraju treninga potrebno je odvojiti određeno vrijeme za istezanje koje se na žalost dosta često zanemaruje a toliko je bitno. 
Ono što je bitno je kontinuirano vježbanje bez obzira na trenutno stanje, jer ljudi često čim osjete poboljšanje prestaju s vježbanjem. U takvim situacijama je samo pitanje kada će se sve ponovo vratiti na staro.  

Autor: Goran Juratović

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn