0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Zdravlje Da li dizanje utega zaustavlja rast?

Da li dizanje utega zaustavlja rast?

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
11.04.2017

Mnogi ,,stručnjaci" tvrde da bi djeca trebala izbjegavati dizanje utega jer neće narasti. To su gluposti. Evo i zašto.

Djeca trebaju trenirati s pravilnim uputama, u punom rasponu pokreta, s pravim trenerom. Nema razlike između dizanja utega i bavljenja gimnastikom kad imaju 4 ili 5 godina, ali je ključno učiti ih pravilnim pokretima.

Što s frakturom epifize?

To je mitologija. Pokažite mi primjere oštećenja epifize do kojih je došlo pravilnim dizanjem utega. Nema ih. To su bedastoće, a uglavnom ih izriču ljudi koji nisu specijalizirali pedijatriju.

Pedijatri, liječnici i kirurzi ortopedije ispraksani su u medicini, u popravljanju već oštećenih dijelova. To ne znači da znaju kako treba vježbati. Ako tvoj automehaničar zna popraviti automobil, to ne znači da zna put Bostonom. Nećeš djecu učiti nepravilnoj izvedbi i onda tvrditi da su im problemi  posljedica treninga s utezima.

Nadalje, djeca nisu dovoljno jaka da koriste dovoljno teške utege kojima bi se mogli ozlijediti, a to je jedan dobar argument protiv quarter squats. Možeš dizati teške utege u quarter squats. Ali ako se moraš spustiti dublje od paralelnog i ustati s utegom, to nećeš moći odraditi ako nisi dovoljno jak. To važi i za odrasle i za djecu.

Nogomet ili trening s utezima

Imam šipku u teretani koja teži 4 kg. Sljedeći put je mogu otežati na 5 kg. A nakon toga 6 kg pa 30 kg i na kraju 120 kg. Mogu šipku u trenu prilagoditi osmogodišnjaku.

Isto tako, uzmi tog istog osmogodišnjaka, od 34 kg na nogometno polje i daj mu zadatak da se zaleti u nekog iste težine... je li to iznijansirano? Oh, ne. ,,Hej, nerazvijena epifiza. Još uvijek otvorena epifiza!" A onda mu još daj kopačke, neka se zavrti, udari i dobije udarac u koljeno.

Ipak, koliko će kirurga ortopeda i pedijatara predložiti da dijete NE igra nogomet, odnosno koliko će djece predložiti da trenira s utezima? Nema smisla, zar ne? To je konvencionalna mudrost. Konvencionalna mudrost dovede nas do tog zaključka da je nogomet, uistinu najopasniji sport na svijetu, u redu za treniranje, ali da će trening s utezima zaustaviti njihov rast. Koja glupost!

Mark Rippetoe

https://www.t-nation.com/training/tip-does-weight-lifting-stunt-height?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article4789

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn