0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Zdravlje 5 minerala bitnih za mišiće

5 minerala bitnih za mišiće

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
24.04.2017

Ako se znojiš, onda ti vjerojatno nedostaje bitnih minerala u tijelu. Evo što trebaš znati.

Ako ti nedostaje minerala, onda imaš i nisku razinu testosterona

Ako si sportaš ili lifter, znojiš se i vjerojatno ti nedostaje cinka, koji uz selen, održava imunološki sustav i visoku razinu testosterona.

Ako si običan smrtnik, vjerojatno ti nedostaje magnezija. Postoje neke procjene da i do 80 % Amerikanaca ne unosi dovoljno magnezija u svoje tijelo i da može imati manjka tog minerala u svom tijelu. A kad u kalkulaciju uključimo i vježbu, jasno je da vježbom i znojenjem gubimo magnezij.

Magnezij sam po sebi odgovara za više od 300 biokemijskih reakcija u ljudskom tijelu, od funkcije mišića i živaca do proteinske sinteze. Patiš li od nesanice, anksioznosti ili napadaja panike? Ako da, i to može biti rezultat manjka magnezija u tvojoj prehrani ili dokaz slabe apsorpcije magnezija dodatcima u prehrani.

Ostali važni minerali (npr. krom ili vanadij) pomažu u održavanju normalne razine šećera u krvi i inzulina, a za objašnjenje te bitne stvari potrebno mi je još 10,000 riječi.

Dovoljno je reći da postoji 11 minerala koji su esencijalni za ljudsko zdravlje, a pet koji su popisani najčešće manjkaju u tijelu sportaša i trebali bi se uzimati kao suplementi u keliranom obliku.

Zašto u keliranom obliku?

Prava definicija keliranog minerala poprilično je duga, ali je dovoljno reći da je riječ o dvostruko vezanim amino-kiselinama na mineral. To je proces koji osigurava da je amino-kiselina dovoljno velika da ne prođe kroz crijevo ali dovoljno mala da uđe u stanicu.
Formulacija minerala koji nisu kelirani može biti problematična. U najgorem slučaju, ne apsorbiraju se. U najboljem slučaju, apsorbiraju se uglavnom zbog hrane koju jedemo koja je puna kemikalija koje pomažu toj apsorpciji.

Jamačno, možeš uzimati nekelirane minerale između obroka. To bi moglo funkcionirati, pod uvjetom da ti je želudac u potpunosti prazan, ali to je sučaj samo ako si anoreksičan. A tu je i pitanje nemirnog želuca. Mnogi minerali uzrujaju želudac ako se ne uzmu s hranom.
Kelirani minerali mogu se uzimati s hranom (ili na prazan želudac) bez straha da li će se apsorbirati ili loše djelovati na žeudac.

TC Luoma

https://www.t-nation.com/supplements/tip-the-5-minerals-for-muscles?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article5145

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn