0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Trening Zamijeni povlačenje od bedra do brade (Upright row)

Zamijeni povlačenje od bedra do brade (Upright row)

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
31.10.2016

Većini ljudi, upright row uništava ramena. Pogledaj koja je vježba bolja od nje.

Upright Row: Ubojica ramena?

Ne postoji vježba koja gore utječe na ramena od upright row. A svi to i znaju, zato i postoji na desetke modifikacija u smještaju ruke, putu šipke, postavkama. Postoje zato da olakšaju ovu vježbu za rameni pojas.

Zašto da se igraš s vatrom ako postoje bolje i sigurnije alternative s istim benefitima? Tradicionalni upright row pojačava izravan prednji stres na rameni pojas, pogotovo kad položaj ramena i torakalne kralješnice nije savršen (tj., kad imaš pogrešno držanje).
Manjak pravilne posture u gornjem kvadrantu stvara više pokret unutarnje rotacije gleno-humeralnog zgloba, a tako se smanjuje struktura slobodnog klizanja. Nesavršena postura otežava normalno i sinergijsko funkcioniranje lopatica s prsnim košem.

To je pokret koji ima tendenciju da prebaci tenziju sa srednjih deltoida (a većina liftera želi upravo njih ciljati tom vježbom) na gornji trapezius. A to poništava svrhu pokreta jer možeš razviti gornji trapezius na milijun drugih načina koji su manje opasni.

Ako imaš disfunkcionalni stav, onda niti ne pokušavaj s programom u modificiranim verzijama upright row. Omjer s prednostima je premal, čak i za sportaše i liftere koji imaju odlično držanje i zdrava ramena.

Odradi ovo: Slight Bent-Over Dumbbell Lateral Raise

Naglasi snagu i stabilnost u stražnjem ramenom pojasu. Odradi to s slightly bent-over dumbbell lateral raise. Nagni kukove otprilike 15 stupnjeva, a tako mijenjaš liniju po kojoj vučeš i više pogađaš stražnje deltoide.

Drži ovaj položaj što je više moguće bezbolnim, obrati pozornost na visinu podizanja kad si u gornjem položaju (treba biti paralelno sa zemljom ili neznatno niže) a i na položaj ruku tijekom dizanja.

Pokret unutarnje rotacije ramena problematičan je u upright row, a zato izbjegavaj tu istu rotaciju i prilikom dizanja sa strane. Neznatno eksterno rotairaj ramena i održavaj položaj tijekom varijacije da izvučeš što više prednosti i što manje stresa na zglobove.

Dr John Rusin

https://www.t-nation.com/training/tip-replace-the-upright-row

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn