0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Trening Unilateralni trening

Unilateralni trening

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
01.08.2015

Prednosti unilateralnog treninga i zašto uopće trenirati na taj način.

Unilateralan ili jednostran pristup treningu podrazumijeva da svaku vježbu izvodimo prvo jednom rukom ili nogom pa drugom. 
Kao što znamo, tijelo nam je podijeljeno na lijevu i desnu stranu. Obje strane su rijetko simetrične i identične. Pojedincima je lijeva strana jača i razvijenija od desne i obratno.

Te razlike ne moraju nužno biti uočljive na prvu, već se uočavaju pomnim promatranjem. Pogotovo ako ste natjecatelj/ica i kao takvi izloženi stručnom oku sudaca.

Svakako da je to puno uočljivije ako smo pretrpjeli neku povredu uslijed koje je određeni mišić atrofirao pa je naočigled manji i slabiji. 

Upravo u tim slučajevima do izražaja dolaze prednosti unilateralnog načina treniranja. Bez obzira da li je riječ o povredi ili samo o slabijem mišiću koji želimo dovesti u proporciju s drugim prilikom treninga uvijek krećemo sa slabijim mišićem. On nam diktira koliko ponavljanja izvodimo. Ako smo sa slabijim mišićem izveli 8 ponavljanja, isto toliko ćemo napraviti i s dominantnijim bez obzira na to što možemo napraviti i nekoliko ponavljanja više s istim. Tako će kroz određeno vrijeme doći do izjednačavanja mišićnih skupina.

Ovaj pristup je dobar i zbog toga što se mentalno puno više možemo fokusirati na određeni mišić. Ako je sva naša pažnja i koncentracija usmjerena na jedan umjesto na dva mišića istovremeno, sigurno je da će veza između mozga i mišića u tom slučaju biti puno jača.

Nakon što smo mišiće doveli u sklad ponovo se možemo vratiti bilateralnom načinu vježbanja, no ipak s vremena na vrijeme poželjno je zbog prije navedenog u trening uvrstiti i unilateralne vježbe.

Autor: Goran Juratović

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn