0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Trening Što su forsirana ponavljanja i kako ih primjeniti

Što su forsirana ponavljanja i kako ih primjeniti

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
15.06.2015

Forsirana ponavljanja su uz metodu varanja, najvjerojatnije dvije najčešće metode intenziviranja treninga. Primjena ove metode je prikladna kako u fazi mase tako i u fazi definicije.

Za korištenje ove metode potreban nam je iskusan trening partner koji će nam u trenutku kada to bude potrebno priskočiti u pomoć. Uzmimo za primjer da radimo vježbu bench press i da s datom težinom možemo napraviti 8 ponavljanja u zadnjoj seriji. Trening partner će nam pomoći da napravimo još eventualno 2-3 ponavljanja. Bitno nam je da imamo iskusnog trening partnera koji će znati koliko u datom trenutku treba „povući“. Njegova pomoć bi trebala biti takva da brzina dizanja u forsiranom ponavljanju bude ista ili neznatno sporija nego kada ponavljanje izvodimo sami.

Često se može vidjeti kako se osoba koja diže teret muči ispod šipke, a „asistent“ stoji iznad njega i bodri ga da diže bez neke pomoći. Kada vidi da više ne ide onda uhvati šipku i podigne je. To sigurno nije dobar način na koji ćemo pomoći nekome tko se odlučio intenzivirati trening pomoću ove metode. Čak i kad objasnimo pojedincima način na koji se radi ova tehnika često to ispadne onako kako ne bi trebalo.

Ovdje je pomoć iskusnog vježbača neophodna, nekoga tko razumije ovu tehniku i tko može u datom trenutku osjetiti koliko treba povući da bi tehnika bila odrađena kako treba. Isto tako i dizač ne bi trebao pretjerivati s kilažama da se ne bi dogodilo da asistent diže više nego što je potrebno.

Ova metoda je izvrsna ako je povremeno koristimo u svojim treninzima u zadnjoj ili zadnje dvije serije određene vježbe,  ali nikako u svakoj vježbi i svakoj seriji što je često slučaj.
 

Autor: Goran Juratović

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn