0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Trening Kako i što napraviti kada si totalni početnik?

Kako i što napraviti kada si totalni početnik?

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
27.01.2016

I tvoja svijest o vježbanju se podigla te je napokon pala i odluka o početku vježbanja. Kao totalni početnik nemaš pojma što i kako, te je naravno internet pravo mjesto za pronaći sve informacije koje su ti potrebne.

Surfaš, čitaš, proučavaš i što dublje ulaziš u tematiku sve ti je manje jasno. Na svakoj stranici niz savjeta, preporuka i svatko tvrdi da baš on ima ono nešto što je tebi potrebno. Na kraju se odlučiš za pomoć frenda/ice koji već neko vrijeme pohađaju određeni fitness centar. Odličan izbor, ali.......

Da tu se krije onaj ali. Većina se odluči prepustiti u ruke frenda koji je više ili manje stručan u pokazivanju i objašnjavanju pravilnog izvođenja vježbi, izboru vježbi kao i samoj periodizaciji treninga. U isto vrijeme u većini centara imate ili bi trebali imati stručno vodstvo koje bi vas trebalo uvesti u svijet vježbanja kao totalnog početnika ili nekoga tko se već duže vrijeme nije bavio fizičkom aktivnosti. Ovo je ujedno i jedan od glavnih faktora po kojima bi ja birao mjesto gdje ću vježbati bez obzira na opremu koja možda i nije toliko fensi kao u prethodnom centru koji sam posjetio ali gdje sam jedva dobio i dobar dan nekog nezadovoljnog radnika.

Moj savjet vam je da svakako prije nego se odlučite nekome povjeriti svoje tijelo i zdravlje dva puta razmislite o istom te da se dobro informirate prije nego donesete tu odluku.

Svaki početak je bitan, bilo da je riječ o izgradnji tijela, kuće, pruge, ceste.... Pravi i čvrsti temelji su bitni iz više razloga. Kao prvo puno brže ćete napredovati, jednom naučen pravilan pokret zauvijek ostaje, s vremenom možete biti samo bolji. S druge strane jednom krivo naučen pokret, ne samo da ne radite kako se spada već vam kasnije treba puno vremena da sve krivo ispravite. Dakle samo nepotrebno gubite vrijeme.

Ista stvar je i sa programom vježbanja. Bez obzira o kojoj vrsti tjelovježbe da se radi ne mogu svi sve raditi na isti način. Kao prvo nemamo svi iste ciljeve, iste predispozicije i afinitete. Kopirati nečiji program i raditi po njemu samo zato što vam taj netko izgleda super ili vam taj trening izgleda super je najveći promašaj.

Za kraj bi samo još rekao: "Pazi na svoje tijelo, imaš ga do kraja života."

Goran Juratović   

 

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn