0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Trening Široka leđa po metodi Leeja Haneyja

Široka leđa po metodi Leeja Haneyja

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
03.11.2015

Čuo sam kontradiktorne informacije o razvoju lat mišića. Neki ljudi kažu da je to genetski, drugi su ustrajni u tome da se leđa šire ako ih trenirate na specifičan način. Što mislite?

Nije na meni da kažem da genetika nema veze s razvojem leđa. Kao što je već poznato, još su me kao malog nazivali ,,Velika leđa" jer sam imao dobre predispozicije na tom području.

To ne znači da osoba koja ima moje karakteristike leđa ne može dodatno poraditi na tim mišićima. Moja su leđa, dok sam bio mali, samo maleni dio onoga što sam do danas uspio razviti. I zato posve vjerujem da možete osjećati velike promjene na leđima ako se posvetite toj ideji.

Prva i najvažnija vježba koju možete raditi jesu zgibovi širokim hvatom. Nijedna druga vježba neće vam tako dobro mišićima ispuniti područje ispod pazuha. Naravno, nisu svi sportaši dovoljno snažni da izvode broj serija i ponavljanja potrebnih za takav rast. Nasreću, postoje mogućnosti da se ubrzate.

Sprava za zgibove je relativno nov proizvod, barem u mojoj povijesti treniranja. Izvrsna je jer manje iskusnim bodybuilderima pruža mogućnost da razviju snagu u vježbi koja može biti poprilično izazovna. Druga je opcija da radite pulldowns u prednjem dijelu vrata. Za mene to nije vježba koja najbolje djeluje na lat mišiće, ali njezina je prednost ta da možete lako prilagoditi otpor.

Nakon što ste dovoljno ojačali da možete izvoditi zgibove bez pomoći, preporučujem vam da radite četiri serije s najmanje 6 ponavljanja. Kako budete jačali i kad otkrijete da možete napraviti 10 - 12 ponavljanja, dodajte utege. Ako ste teški poput mene, tjelesna će vam težina najvjerojatnije biti dovoljna.

Dok radite zgibove, vrlo je važno dobro se istegnuti tako da ostanete visjeti u donjem položaju svakog ponavljanja. Vidio sam mnoge ljude kako rade polovična ponavljanja, zadržavajući laktove svijene, umjesto da posve ispruže ruke. Negativan dio ponavljanja je jednako važan kao i pozitivni, a možda čak i važniji.

Naravno, ne želim da se samo usmjerite na širinu, a da pritom ne razmišljate o debljini. Ova dva svojstva morate paralelno razvijati. Tri vježbe koje će vam u tome pomoći su veslanje s dvoručnim utegom, veslanje s T-šipkom i veslanje s kablom u sjedećem položaju. Preporučujem da izmjenjujete veslanje s dvoručnim utegom i veslanje s kablom od treninga do treninga te da trening leđa završite s veslanjem s kablom u sjedećem položaju. Zatim, svaki treći trening, ubacite tri serije jednoručnog veslanja s bučicom za dodatno istezanje.

Kada sam ja izvodio mrtvo dizanje s opruženim nogama kao dio treninga za bicepse nogu, nisam shvaćao da moram tijekom treninga za leđa raditi i vježbe za donji dio leđa.Ako želite raditi na donjem dijelu leđa, uvijek možete dodati serije leđne ekstenzije. Želim vam sreću u razvoju leđa. Siguran sam da ćete s vremenom biti uspješni. Ali zapamtite da je za pravog bodybuildera potrebno strpljenje, ustrajnost i dosljednost.

Rutina za velika leđa Leeja Haneyja

VJEŽBA SERIJE PONAVLJANJA
Zgibovi širokim hvatom 4 6 - 8
Veslanje dvoručnim utegom/ veslanje s T-šipkom * 4 8 - 10
veslanje s kablom u sjedećem položaju 4 8 - 10
jednoručno veslanje bučicom + 3 8 - 10

* izmjenjujte vježbe od treninga do treninga
+ izvodite svaki treći trening

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn