0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Trening SHERRINGTON zakon iradijacije: ZAŠTO je tenzija VAŽNA?

SHERRINGTON zakon iradijacije: ZAŠTO je tenzija VAŽNA?

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
28.03.2017

,,Tvoji mišići su sposobni i za podizanje automobila, samo to još ne znaju." - Pavel Tsatsouline

Mišićni sustav je puno jači nego što to pojmimo. Već smo sposobni podizati nevjerojatno teške predmete. Međutim, tijelo ima ugrađene ograničavajuće faktore kako ne bismo slučajno strgali tetive s kostiju.

Ta su ograničenja dobra, ali također mogu biti prezaštitnički usmjerena. Postoji neke vještine snage koje nam služe u korist da (sigurno) smanjimo ta ograničenja i povećamo učinkovitost.

Učvrsti se!

Ako obratite pozornost na StrongFirst ili prisustvujete događaju, možda ćete primijetiti dosljednu poruku da se ,,učvrstiš”. Zašto se na to upućujemo toliko često? Zašto je tenzija važna prilikom dizanja kettlebella iznad glave, povlačenja teških predmeta s poda ili skleka na jednoj ruci?

Prvi razlog može se činiti očiglednim. Kada pritisnemo ili povlačimo neki predmet, sila pritiska treba se prenijeti u zemlju. Ako smo labavi kao tjestenina, naš pritisak mora prevladati titraj. Ako smo čvrsti, sila se izravno prenosi u zemlju. Kad bismo to prenijeli na gradnju nebodera, ne bismo prvi kat gradili tankim drvima jer bi bila pretanka. Umjesto toga, potrebni su nam čvrsti temelji, betonske ili čelične grede.

Drugi razlog napetosti je da inhibira sigurnosne signale koje štite naše mišiće i tetive od ozljede. Ovi sigurnosni mehanizmi štite nas od opasnosti, a sustavi reagiraju brzo i automatski. Slično se dogodi prilikom odlaska liječniku koji nam dodirne koljeno. Kad profesionalni medicinar dotakne ligamente u koljenu, koljeno reagira brzo trzajem (refleks istezanja). Signal ne ide u mozak da se svjesno odluči izbaciti. Umjesto toga, signal iz istegnute tetive otišao je u leđnu moždinu i kontrahirani mišić.

Još jedan sigurnosni mehanizam, inverzni refleks istezanja, opušta nam mišiće kad je tetiva previše istegnuta. Ako bismo mogli inhibirati ovaj sigurnosni signal, mogli bismo stvoriti jaču mišićnu kontrakciju. Napetost inhibira sklopove koji govore mišiću da se opusti.

Charles Sherrington, poznati fiziolog, stvorio je model za neuromuskularne facilitacije i inhibicije. Sherringtonov zakon iradijacije opisuje mišiće koji aktiviraju okolne mišiće.1 Pavel zove taj zakon ,,navijanje mišića", zato što mišić aktivira okolne mišiće na određeni posao. 2

Evo kako je Pavel to opisao:

,,Čvrsto stisni šaku. Gdje osjećaš napetost? U podlaktici i bicepsu, zar ne? Još jače! Bijeli zglobovi! Osjećaš li rame, pa čak i fleksiju prsa? U stvarnosti, kada se povećava potražnja za snagom, ostali mišići uskaču u priču. Kao kad kamen padne u vodu i šalje valove na površini, napetost se širi - zrači - iz mišića izravno odgovorne za posao u ruke prema drugima. Što je veći kamen, jači su valovi i dalje se šire... Navodi da mišić naporno radi i zapošljava okolne mišiće, a ako su već dio akcije, onda se pojačava snaga! Bez varanja, kao što neki kompenziraju svoj pregib  dvoručnim utegom sa ljuljanjem tijela, nego ,,navijanjem" i aktivacijom. Neuralne impulse emitiraju kontrahirani mišići koji dostižu do ostalih mišića i ,,aktiviraju ih” kao što električna struja pokreće motor.
 

Eksperiment

Ovaj efekt testiraju tisuće mnogih pojedinaca i to se vidi u svakom StrongFirst događaju. No, u zadnje vrijeme, odlučio sam se na jedan neočekivani test: na satu statistike. Eksperiment je imao dvostruku svrhu: stvaranje podataka studentima za analizu, uz učenje jačem rukovanju prilikom važnog intervjua za posao.

Studenti su na doktorskoj razini i ne bi se uzeli u obzir kao elitni sportaši. U prosjeku je riječ o studentima u srednjim dvadesetima. Dobili su u ruke dinamometar i zadatak da ga stisnu što je jače moguće objema rukama: jakom i jačom rukom.

Intervencija

Vježbali smo jači stisak suprotnom rukom što je jače moguće tijekom hvata. Zatim smo dodali stisak stražnjice i bedrenih mišića. Naposlijetku smo dodali napinjanje trbušnih mišića. Kad su učenici naučili stvoriti napetost u tim suprotnim mišićnim skupinama, od njih smo zatražili da ponovno pokušaju s ručnim dinamometrom.

U nastavku su rezultati. Kod većine učenika vidljivo je poboljšanje u odnosu na čvrstoću hvata, neovisno o upotrijebljenoj ruci. U prosjeku, došlo je do značajnog poboljšanja.

Snaga hvata: jaka ruka

 

Snaga hvata: jača ruka

Sažetak

Ove dvije minute intervencije dovelo je skupinu neutreniranih studenata do značajnog poboljšanja snage hvata. Zamislite što bi se moglo dogoditi s ponovljenim usavršavanjem ove vještine napetosti. To bi mogao biti način da izvedeš kettlebell press s pola svoje tjelesne težine, da u mrtvom dizanju podigneš 2,5 puta svoje tjelesne težine ili da odradiš sklek na jednoj ruci.

U tečaju StrongFirst-a za kettlebell, učenici uče slobodnom rukom držati djelomično ispražnjenu bocu vode. Neposredno prije potiska, dobiju uputu da stisnu bocu što je jače moguće. Tako se generira snaga u ruci koja pritišće, aktiviraju se okolni mišići na suprotnoj strani i inhibiraju se sigurnosni signali iz tetiva. Ako ovo još niste pokušali ranije, pokušajte i vidjet ćete možete li lakše dizati utege.

Dakle, sljedeći put kada pročitaš nešto u vezi sa StrongFirst-om ili možda odeš na tečaj, a tamo primjetiš uzrečicu: ,,Stisni!" - znat ćeš zašto je to bitno.

Craig Marker

Ph.D., voditelj tima, SFG II, SFL, SFB

 

http://www.strongfirst.com/sherringtons-law-irradiation-tension-important/

Reference:
1. Austregesilo, A. 1928. “Synreflexia (Association of Reflexes).” The Journal of Nervous and Mental Disease 68 (1): 1–10.
2. Tsatsouline, Pavel. 2000. Power to the People!: Russian Strength Training Secrets for Every American. Dragon Door Publications.
Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn