0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Trening Savjet dana trenera Sonnona – Prije vježbe, probudi se!

Savjet dana trenera Sonnona – Prije vježbe, probudi se!

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
13.04.2016

Za danas imam kontroverzni savjet: najvažnija prva vježba ti nije sama vježba; nego je tvoje buđenje.

Tijelo ti ne zna za snagu, izdržljivost, kardio i fleksibilnost. Možemo ih mjeriti umjetno, ali naš živčani sustav ne poznaje mjerenja. Poznaje samo učinkovitost ukupne funkcije. Tijelo ti ne prepoznaje dijelove jednako bitnima; priznaje samo ukupnu izvedbu. Pokret će ti biti lakši, nevezano uz pojedine dijelove.

Vježba ti popravlja snagu, izdržljivost, kardio i fleksibilnost, ali tijelo će ti popraviti te pokrete na račun svakog dijela koji nije optimalan. Živčani sustav radi sa svime, protiv i okolo svega da dobije prikladan odgovor u vježbi (i svemu što radiš).

Kad spavaš, onda imaš najbolji oporavak u danu [ili bi bar to trebao biti]. No, tvoj živčani sustav poboljšava učinkovitost kada nanovo kreira pokrete prethodnog dana. Pokretima koje si premalo ili previše koristio si očvrstio tkivo oko zglobova. Istodobno, živčani sustav ti isključuje neiskorišteno tkivo da sačuva energiju, a izvedba ti je s manje ukupnog napora; nevezano uz lošu formu koja te dugoročno ugrožava. Tijelo ima odgovore za kratkotrajno preživljavanje, ne za dugotrajno očuvanje; pa, ako narediš pokret, odradit će sve potrebno za taj pokret, unatoč opasnosti i ozljedi.

Buđenje ti nije dio kada razmišljaš o poboljšanju snage, izdržljivosti, kardija i fleksibilnosti. Razbudi se s mobilnošću koja opušta zglobove, daje im mogućnost cirkulacije i podmazivanja da se ne naprežu te da ne ugroze stabilne susjedne zglobove koji bi trebali nadoknaditi neuspjeli pokret; npr., ako ujutro ne obnoviš mobilnost svojih kukova, onda osjetiš bol u donjem dijelu leđa jer forsiraš pokret koji bi tvoji kukovi trebali odraditi.

Uz mobilnost, aktiviraj se neurološki (i biokemijski) zbog isključivanja tkiva tijekom dana. Npr., ako si imao lošu formu tijekom posla u dvorištu (zgrbljena leđa i zaokružene lopatice umjesto ravnih leđa sa stabilnim lopaticama), onda će ti se veliki mišići latisimusa isključiti da bi sačuvali ukupnu energiju, a nisi baš jak bez njih. Zato, jutro iskoristi da odradiš skeniranje svog sustava, odrediš koja su se tkiva isključila preko noći za očuvanje energije i reaktiviraj ih.

> Opusti svoje čvrsto tijelo kako bi povratio mobilnost i reaktivirao prikladnu tenziju i onda će sve što radiš imati učinka, bit će sigurno za izvedbu i rezultirat će snagom.
> Buđenje bi ti trebalo trajati 8 – 14 minuta kad si budan, a nakon toga trebaš imati znojne dokaze da si povratio cirkulaciju i aktivirao se, pogotovo u tkivu središnjeg dijela tijela – poveznici gornjeg i donjeg tijela.
> Buđenjem odradi sve sumnjive i zategnute zglobove, a istraži gdje sve osjećaš slabost ili zategnutost, pa razmišljaj dok radiš – nemoj biti programiran u izvedbi.
> To će ti biti i meditacija, vraćanje misli na određeni fokus: koje izvedbe su se pokazale psihološki (ne)učinkovitima za tvoju mentalnu svijest i oštrinu.
> Odrađuješ i optimiziraš svoju probavu i apsorpciju nutrijenata; prije doručka postavi svoje kataboličko okruženje za optimalno sagorijevanje masti kroz dan.
 

Ako propustiš trening, bit ćeš dobro, ali nikako ne propusti vježbe za buđenje jer ćeš očigledno osjetiti poboljšanje svog fitnesa. Odradi 3 tjedna i vidjet ćeš značajno poboljšanje uza cjelokupno zdravlje.

Prvo buđenje, a onda trening!

Vaš
Scott Sonnon

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn