0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Trening Presudna veza: Intenzitet treninga i gubitak masti

Presudna veza: Intenzitet treninga i gubitak masti

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
03.08.2015

Za mišićni rast je potrebna dobro izbalansirana kombinacija treninga, prehrane i oporavka tj. odmora. 

„Masa je mama.“ Koliko puta ste samo čuli tu rečenicu. Svaki rekreativac, ali i takmičar uživa u periodu nabacivanja kila tj. u fazi mase. Taj period je ugodan, hrane ima u izobilju, nema potrebe za nekom prevelikom restrikcijom, ne broji se svaka kalorija, vaga pokazuje veće brojeve, odraz u ogledalu je velik, sve u svemu – jedno fino stanje.

S druge strane je faza definicije ili topljenja masti do niskog jednocifrenog postotka – e, to je potpuna agonija koja strašno zamara, ubija društveni život i kažnjava svaki propust vidljivim nazadovanjem. Većina rekreativaca se nikada ne takmiči, ali ne zato što ne mogu postići odgovarajuću veličinu. Problem je u onom periodu kada treba spustiti postotak masnog tkiva na 5 % i manje, a to je ono što većina ne može.

Uspješni vježbači su shvatili da je potrebno trenirati pametnije, a ne jače, kada je u pitanju smanjenje postotka masnog tkiva. Iako je izgradnja mišića „lakši dio“, ne znači da je i lakše izvesti ga. Naime, mišići ne rastu samo zato što mi to želimo!

Za mišićni rast je potrebna dobro izbalansirana kombinacija treninga, prehrane i oporavka tj. odmora. U želji da se riješe masnog tkiva, mnogi vježbači griješe na način da previše smanje unos kalorija ili smanje unos ugljikohidrata i masnoća tako jako da već ugrožavaju zdravlje.

Osim toga, često se koristi previše kardio vježbi koje na taj način teško dobivene mišiće dovode u kataboličko stanje (stanje u kojem nastupa razgradnja mišića ). U takvom stanju ljudski metabolizam zbog neprirodnog stresa stvara veće količine relativne masti, suprotno od očekivanog.

Velik dio literature posvećen skidanju kilograma je u suprotnosti s onim što svaki ozbiljniji rekreativac ili takmičar želi. Dok nekome nije bitno gubi li uz masnoće i znatan dio mišića, nama je to itekako bitno.

Na koji način bi onda trebalo vježbati?

Neosporno je da trening visokog intenziteta sagorijeva više kalorija tijekom istog vremenskog intrervala nego trening nižeg intenziteta. Međutim trening visokog intenziteta troši glikogen iz aktivnih mišića kao i iz jetre. Kada se glikogen potroši sljedeći izvor energije su proteini i masnoće. Visokointenzivni treninzi uslijed velikog opterećenja mišića troše i znatan dio istih mišića. Kod treninga niskog intenziteta nema tolike potrošnje mišićnog tkiva što je puno bolje za vježbače koji žele zadržati što više mišića.

Dakle, zaključak je vrlo jednostavan: uz pravilnu i reguliranu prehranu teško stečene mišiće ćemo zadržati, a istovremeno i smanjiti masno tkivo uz aerobni trening niskog intenziteta. Dakle, laganim kardiom dobit ćete najbolje rezultate!

Autor: Goran Juratović

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn