0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Trening Povijest kettlebella

Povijest kettlebella

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
18.01.2016

Snaga je oduvijek nešto čemu čovjek teži. Mnoge antičke civilizacije ostavile su dokaze za to.

Prije dvoručnih utega, koje sežu i u 1850. godinu, izrađena je lista alata koje su koristili vojnici i sportaši da postanu jači: oružje, štitovi i vlastita težina, ali i treninzi s kamenjem, vrećama pijeska, kladama, letvama i težinama s ručkama.

Analizom literature i materijala iz muzejskih arhiva pokazano je da je kettlebell postojao još u antičkoj Grčkoj. 

U grčkome muzeju Olympia, vidi se kameni kettlebell od 143 kg, s uklesanim sljedećim riječima: ,,Bibon me podigao iznad glave jednom rukom.”

Razmisli na trenutak: bez naprednoga znanja o sportskoj znanosti, bez dodataka prehrani, bez moderne opreme…

Dizajn kettlebella promijenio se godinama, ali tradicija da je to težina s drškom prenosi se mnogim zemljama dijeljem antičkoga svijeta: od Škotske do Turske, Irana i Kine.

Stoljećima, težina s ručkom bila je dijelom programa na narodnim festivalima i postala je bitnim dijelom kulture radničke klase. Budući da je postalo uobičajeno raditi s težinom, onda je na neki način bilo i očekivano da će se uzastopno pojaviti i kakvo (neorganizirano) natjecanje te dokazivanje snage. 

Razvojem trgovine i metalurgije usporila se evolucija modernog kettlebella. Ručka je omogućila lakše dizanje kompaktne težine po tržnicama i mlinovima.

U Rusiji, iz koje potječe sport Girevoy, standardna mjera za žitarice bila je 16 kg. Ta je težina temelj natjecanju u sportu Girevoy kakav danas znamo.

Od 1870. do 1880., Doctor V. Kraevsky iz St Petersburga putovao je Europom i prikupio je različite informacije o tjelesnoj kulturi i razvoju sporta. Cilj mu je bio tjelesnom kulturom poboljšati zdravlje i dobrobit za mase. Godine 1885. u Rusiji  otvorio se prvi objekt za trening s težinama gdje je upoznao sportaše s vježbama kettlebell i barbell. Nakon 10 godina, prema uzoru dr Kraevskyja, drugi je doktor  (E. F. Garnich - Garnitsky) otvorio sportski klub u Kijevu u Ukrajini. Članovi su se uključili u hrvanje, gimnastiku, vježbe s barbellima i kettlebellima.

Na početku 1900-ih, s kettlebellom su trenirali izvođači u cirkusu, tadašnji bodybuilderi i snažni ljudi diljem svijeta. U drugoj polovici 20. stoljeća, sa Zapada je kettlebell polako nestajao, no zato je procvjetao na područjima bivšega Sovjetskog Saveza. S kettlebellom su trenirali svi: obični ljudi, vojnici i olimpijski sportaši.

Ruska vojska i vlada shvatili su potencijalne benefite kettlebella (jeftin za proizvodnju, lagan za prenositi, prilagodljiv i skoro neuništiv) pa su ga proširili široj naciji za upotrebu.

Dok je postojao Sovjet, sport Girevoy brzinski se proširio u ruralnim područjima, u tvornicama, među studentima, u vojsci i mornarici.

Godine 1948., 55 sportaša sudjelovalo je u ,,prvom” natjecanju u kettlebellu.

Otada naovamo, kettlebell je promijenio status iz upotrebe za općenitu fizičku kondiciju te je postao sport sam za sebe. Specijalizirao se u specifičan sport, a u 60-im godinama pojavilo je moderno natjecanje u kettlebellu. Ta zvona, udubljenja, čelični materijal, prednost da je uvijek u jednoj standardnoj veličini, bez obzira na težinu. 

Godine 1962. započinje moderna povijest GS, s ujedinjenim pravilima.

Tada se u Gireviks natjecalo u trima disciplinama bez vremenskog ograničenja: press, jerk i snatch. Switch jednom rukom već je bio osnažen jednim snatch, zvono se smjelo ispustiti u položaju rack kao polu-snatch, omogućujući tako bolji položaj za odmor nego u lockout.

Do 1974., u Rusiji je GS službeno proglašen etničkim sportom.

Godine 1985. GS je nanovo napredovao i popularizirao se: prvo prvenstvo u USSR i upoznavanje s titulom ,,Master sportova”. Master sportova u Rusiji prestižna je titula sportašima svih tipova sportova i sponzorstvo koje država financira.

Prema novim pravilima, natjecanja su bila samo u jerk i snatch. Kao kod dizanja, press više ne postoji. Originalno je press bio polagan pokret, do sredine 70-ih, gireviks je koristio snažnu ekstenziju grudnom koša i zamah. Izumiranje pressa i rođenje biatlona nastalo je iz dvaju razloga: neslaganja sudaca i vremenski predugo natjecanje. 

Trenutno pravilo o 10-minutnom vremenskom ograničenju na natjecanju potječe iz 1989. Godinama su se neka pravila eliminirala. Npr. nisi više smio odmarati u hang poziciji, nisi smio koristiti male zamahe između ponavljanja u snatch i dugom krugu.

1992., inicijativom baltičkh zemalja, Europske unije podizanja težine Weightball Lifting (Ta se organizacija kasnije podijelila i nastala je Međunarodna unija podizanja kettlebella u kasnim 2007.) nastalo je prvo Europsko prvenstvo.

Prvo svjetsko prvenstvo s biatlonom u kettlebellu održano je u Lipetzu 1993. kada je sudjelovalo 96 sportaša iz 5 zemalja.

Prvo prvenstvo u kettlebell long cycle održal ose u St. Petersburgu 1998. Žene su se smjele natjecati u snatch prvi put 1999. u Kalugi. Godine 1999. Sergey Rachinskiy predstavio je događaj smjenu timova.

Žongliranje u kettlebellu 90-ih bilo je način promoviranja kulturnog nasljeđa i popularizacije Kettlebella.

THIERRY SANCHEZ

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn