0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Trening Odradi samo 4 intenzivna treninga tjedno

Odradi samo 4 intenzivna treninga tjedno

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
21.08.2016

Naravno da možeš trenirati i češće, ali postoji razlog boljeg napretka ako teško vježbaš četiri puta tjedno.

Mnogi mogu odraditi samo četiri intenzivne sesije treninga tjedno. Intenzivna vježba sustavno utječe na cijelo tijelo, ne samo na ciljane mišiće.

Teški trening umorit će živčani sustav, a izazvat će imunološki i hormonalni sustav koji su odgovorni za hipertrofiju. Imunološki sustav odgovoran je za signale između makrofaga / citokina i satelitskih stanica koji grade mišiće, a nužni su za popravak i rast.

Sustav hormona igra ulogu u proteinskoj sintezi jer tijekom oporavka održava višima anabolične (testosteron, IGF-1 itd.) nego katabolične hormone. Ako stalno izazivaš imunološki i hormonalni sustav, onda ne možeš optimalno graditi mišiće, a prije ćeš se razboliti, imati slabi libido, a možda i patiti od depresije. Zbog iscrpljenog živčanog sustava patit će ti izvedba i zdravlje.

Teške sesije izazivaju sva tri sustava. Previše takvih vježbi tjedno vodi stagnaciji. Možeš odraditi fazu od tri tjedna s češćim intenzivnim sesijama tjedno. No, dugoročno, to ne ide. Jednom, kad ti isteknu ta tri intenzivna tjedna, trebaš rasterećenje kako bi mogao napredovati.

Što ako želim češće trenirati?!

Možeš. To nikako ne znači da ne treniraš češće od četiri puta tjedno. To se odnosi na izvedbu teških treninga sa zahtjevnim sesijama. Ako treniraš gotovo svaki dan, onda odradi četiri teške sesije i 2 – 3 manje zahtjevne vježbe.

Meni, to su sesije za živčano punjenje ili sesije s lakšim utezima i više ponavljanja za bodybuilding / izolaciju. U tim vježbama, ne idem do otkaza. One mi pomažu da se bolje oporavim od prethodne teške sesije.

Ponekad, toliko zaglibimo u napredak da donosimo kontraproduktivne odluke. Jedan je primjer toga tjedna izvedba više od 4 teške sesije. Možeš trenirati umjereno 6 dana tjedno, ali i to može donijeti neželjene rezultate. Ako želiš uistinu težak trening, onda se drži plana za 4 teške sesije tjedno.

Christian Thibaudeau

https://www.t-nation.com/training/tip-do-just-4-intense-workouts-per-week?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article4522

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn