0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Trening Nema odgađanja

Nema odgađanja

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
10.12.2015

Svi mi volimo odlagati, ali pronalaženje isprika da ne odemo na trening i da ne jedemo zdravo može značiti smrt svih naših prethodnih napora.

Kada vam poslovni raspored postane prenaporan ili ne možete slijediti uobičajenu rutinu posjeta teretani, čini se da je najlakše odustati od treninga. Znate sve isprike: "Preumoran/a sam", "Nemam odgovarajuću opremu", "Imam druge stvari za obaviti".

Kada vam život i sve obaveze koje vam on nameće postanu preteški, odlaganje i odgode se čine najlakšim izlazom. Razumom objašnjavamo zašto određenu stvar ne želimo činiti. Istodobno nas takav stav sprječava da činimo ono što bismo doista trebali činiti.

Nađite vremena

Premda ne postoji nekakva posebna vrsta osobe koja je sklona odgađanju, stručnjaci kažu da se najčešće radi o ljudima koji nemaju dovoljnu snagu volje i disciplinu. Odgađanje je više problem s ispunjavanjem obaveza, nego što se radi o mani osobnosti.

 Postoji nekoliko razloga zašto odgađate tjelovježbu - na primjer, zato što vam odgađanje hrani uvjerenje da ste u puno boljoj fizičkoj kondiciji nego što to doista jeste. Na kraju krajeva, lakše se posramiti zato što odgađate, nego otkriti da niste u stanju ispuniti vlastita očekivanja. Ili se bojite neuspjeha ili mediokriteta. Ako ne uložite trud, nema razočaranja ili mogučnosti neuspjeha. Možda niste svoje tijelo i sebe postavili kao prioritet i zato vam je lakšene truditi se i ne odvajati vrijeme.

Bez obzira na razlog zašto odgađate tjelovježbu, možda niste u stanju dobro organizirati svoje vrijeme. Posao ili škola, obaveze s obitelji ili bezbroj drugih zadataka mogu postati prevelik teret. Ako ne odvojite vrijeme potrebno za tjelovježbu, naravno da ćete na kraju otkriti da nemate vremena. 

Najglavniji i najčešće korišten izgovor je da ljudi nemaju vremena za tjelovježbu. Misle da moraju otići u teretanu i tamo provesti tri sata kako bi na pravi način trenirali, ali to nije točno. Sve dok 2-3 sata tjedno odvajate za tjelovježbu to je sasvim dostatno za vaše zdravlje.

Učinite to danas

Osim što vam odlaganje može omogućiti da izbjegavate teretanu ili dvoranu, tu su prisutene još neke nuspojave: negativni osjećaji, uključujući samokritiku, depresiju i krivnju te osjećaj umora tijekom dana. Ako želite sačuvati fizičko i mentalno zdravlje, iskušajte sljedeće savjete:

  • Krenite polako. Stvorite naviku tjelovježbe, ali postupno, tako da vam se tijelo ima vremena navići na taj novi režim.
  • Postavite razumne ciljeve. Nemojte odabrati neke nerealistične ciljeve jer vas oni i prije samog početka mogu odbiti od cijele ideje.
  • Kada uhvatite sebe da tražite izlike, učinite nešto što će vam pomoći da se pokrenete.
  • Pronađite motivirajućeg partnera. Ponekad je teže razočarati drugu osobu nego sebe. Partner također trening može učiniti ugodnijim i povećava vjerojatnost da ćete odlučiti nastaviti s režimom treniranja.
  • Odaberite doba dana koje vam najviše odgovara i kad se osjećate fizički najaktivniji.
  • Nemojte čekati da osjetite potrebu za tjelovježbom; možda nećete to dočekati. Naučite ustati i vježbati - svaka je tjelovježba bolja od nikakve.
  • Nagradite se nakon što zaključite da ste uznapredovali. Pozitivan poticaj doista je učinkovit.

Odgađanje je, na žalost, činjenica života - bez obzira na snagu volje i disciplinu. Drugim riječima, očekujte padove i pokušajte ih shvatiti kao trenutačno stanje, a ne obeshrabrenje. Ustanite i krenite dalje. Zapamtite, napredak je glavni cilj, a padovi su samo prepreke na putu do zdravlja.

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn