0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Trening Mrtvo dizanje za više mišića

Mrtvo dizanje za više mišića

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
12.12.2016

Standardno mrtvo dizanje odlično je za snagu, ali postoji nešto dodatno za hipertrofiju. Pokušaj sa sljedećom varijacijom.

Mrtvo dizanje: Koliko je izvrsno za mišićnu izgradnju?

Mrvo dizanje igra važnu ulogu u snazi, jačini i otpornosti na ozljede, ali nije najbolji pokret za gradnju mišića. Može zvučati kao bogohulstvo jer tvrdim kako kralj svih vježbi ne gradi optimalne mišiće, ali za hipertrofiju ipak postoje bolje mogućnosti.

Evo u čemu je kvaka: standardnom mrtvom dizanju fali kontroliranog ekscentričnog preopterećenja. To je ,,negativ" ili spuštanje šipke na pod. Jednom kad si otežaš, to postane nesiguran pokret. Ekscentrična porcija dizanja bitna je faza za opterećene kontraktilne jedinice i uključuje raspadanje i remodeliranje tkiva za mišićnu hipertrofiju.

Odradi RDL

Obrazac pokreta s izbačajem kuka može se trenirati na mnogo načina, a moj omiljeni način je pokret stražnjeg lanca, Romanian deadlift ili RDL. svaki program treninga trebao bi ga uljučiti.

RDL ili Romanian Deadlift

U čemu je razlika između tradicionalnog mrtvog dizanja i RDL? Dvije riječi: ekscentrični teret.
RDL je toliko učinkovit po pitanju gradnje mase uz pomoć hamstringsa, gluteusa i leđa jer uključuje i ekscentričnu (spuštanje) i koncentrične (dizanje) porcije pokreta. ,,Isteže" hamstrings, a to izaziva anabolizam prilikom pravilnog opterećenja.

Što to onda znači: da ne trebam izvoditi mrtvo dizanje?

Nikako. Trebaš i mrtvo dizanje. No, ako imaš cilj izgraditi velika i snažna leđa, onda nemoj zanemariti osnovne principe znanosti treninga, biomehaniku i anatomiju pokreta: trening svake faze lifta.

I zapamti, svako mrtvo dizanje ide iz kukova, ali ne treba svaki izbačaj kukova biti tradicionalno mrtvo dizanje dvoručnim utezima.

Dr. John Rusin

https://www.t-nation.com/training/tip-the-deadlift-that-builds-more-muscle?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article5144

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn