0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Trening Mračna strana kardija

Mračna strana kardija

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
09.12.2016

Još uvijek misliš da trebaš hrpu kardija da bi smršavio? Slijedi popis 10 razloga zašto to nije tako.

Kardio ili dizanje utega?

Tradicionalni dugotrajni kardio užasan je za gubitak masti. I točka. Olakšat ću ti da ne moraš čitati duge disertacije. Prikazat ću u     kratkim crtama znanost koja stoji u zaleđu anaerobnog treninga (trening snage / intervalni kardio) naspram aerobnog treninga (tradicionalni kardio):
 

1. Proces kojim želiš promijeniti svoj izgled puno je složeniji od jednostavne teorije kojom brojiš kalorije koje si unio i one koje si potrošio. Ključ leži u tome da koristiš pravilnu prehranu i protokole vježbe kojima pojačavaš svoj metabolizam i upravljaš svojim anaboličkim hormonima i enzimima. Trening snage ima jači učinak na te procese od aerobnog treninga.
 

2. Mnogi koji se fokusiraju samo na kalorije zavšre destruktivno – ekstremno rezanje kalorija i / ili pretjerani aerobik. To u tijelu smanjuje aktivira skladištenje tjelesne masti u slučaju preživljavanja. Jednom kad uđeš u ovo fiziološko stanje, onda je nemoguće izgubiti išta više masti nevezano uz broj kalorija koji režeš ili koliko izvodiš aerobnog rada. Jednostavno završiš na razini izgladnjivanja i izvodiš previše vježbe, a izgledaš mlitavo.
 

3. Gubitak mišića zbog pretjeranog aerobika drastično usporava metabolizam i proizvodnju prirodnih hormona. Kad se takva osoba vrati na normalni režim, zdrav unos kalorija i pravilnu vježbu, onda joj se vrati sva izgubljena kilaža i dobije još nekoliko dodatnih kilograma. To općenito rezultira začaranim krugom i drastičnim promjenama u težini i izgledu. Bilo da je riječ o domaćicama ili bodybuilderima, svakako ne valja toliko promjena prolaziti bilo u svakodnevnom životu ili fazama u sezoni natjecanja ili van sezone. Ponekad je oštećenje metabolizma toliko da je hormone teško vratiti u normalu bez medicinske intervencije.
 

4. Kalorije koje su izgubljene u sesiji treninga relativno su male u usporedbi s ostalih 23 sata u danu tijekom oporavka (u odmoru). Većina oksidacije masti dogodi se između sesija treninga, a ne tijekom njih. Zato bi tvoj trening trebao sadržavati primarno vježbe za gradnju mišića i jačanje metabolizma, a ne ,, sagorijevanje masti".
 

5. Nakon vježbe, trening snage jača metabolizam (sagorijevanje kalorija nakon vježbe) u duljem periodu nego kardio – do 48 sati. To je zbog oporavka od treninga snage (aktivacije satelitskih stanica, popravka tkiva, proteinske sinteze itd.) koji zahtijeva energiju / kalorije.
 

6. Aerobne vježbe povisuju razinu kortizola. Duge sesije mogu dovesti do pretjerano visokih razina, a prečeste sesije dovode do kroničnog povišenja, a ništa od toga nije dobro za izgled tijela. Kortizol može tijelu potaknuti da samo uništava mišićno tkivo, da ga pretvori u glukozu, a onda da ga koristi kao gorivo. To vodi prema nakupljanju masti, pogotovo u području struka.
 

7. Trening snage povećava razinu kortizola, ali povećava i razinu testosterona i hormona rasta – a to su snažni hormoni koji grade mišiće i pomažu u sagorijevanju masti jer ublažavaju efekt kortizola. Mrežni učinak hormona (podrazumijeva prikladnu prehranu) rezultira proteinskom sintezom ili dobivanjem mršavih mišića.
 

8. Tijekom kardija, tijelo sagorijeva prvenstveno masti. Tako, tijelo se prilagođava i regulira enzime koji skladište masti. Tijekom treninga snage, tijelo prvenstveno sagorijeva glukozu / glikogen. Rezultat toga, tijelo se prilagođava i regulira enzime koji skladište mišićni glikogen.
 

9. Trening snage ima snažan i pozitivan učinak na particioniranje nutrijenata, više nego kardio, a to znači da se nutrijenti upućuju više prema mišićnim stanicama (gdje se koriste za gradnju ili održavanje mišićnog tkiva) a dalje od masnih stanica u kojima se mogu uskladištiti.
 

10. Postoje određena ,,srednja" mišićna vlakna koja mogu preuzeti svojstva ili sporih ili brzih misšićnih vlakana, ovisno o različitim modelima vježbe. Trening baziran na izdržljivosti dovodi do pretvorbe tih vlakana u spora vlakna. Trening snage pomaže u pretvorbi tih vlakana u brzozapaljiva vlakna. Bolje je imati veći broj brzih mišićnih vlakana jer se uz njihovu pomoć i veći potencijal hipertrofije poboljšava fizički izgled. To je proces koji jača i oblikuje tijelo, poboljšava metabolizam i dovodi do većeg sagorijevanja masti tijekom odmora.

Nate Miyaki

https://www.t-nation.com/training/tip-the-dark-side-of-cardio?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article5140

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn