0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Trening Je li važnija tehnika ili opterećenje?

Je li važnija tehnika ili opterećenje?

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
06.08.2015

Pravilna tehnika je ono čemu trebamo težiti, težine dolaze s vremenom.

Svakodnevno smo svjedoci kako pojedinci, obično mlađe dobi ili početnici, pokušavaju pojedinu vježbu izvesti sa što većim opterećenjem, što istovremeno rezultira osmijehom na licima ostalih vježbača. Vjerojatno inspirirani video uradcima ljudi koji već godinama treniraju i podatcima o njihovim liftovima mnogi dobivaju krivu sliku. U nastojanju da se savladaju određene kilaže, dolazi do totalnog upropaštavanja tehnike te ne samo da to izgleda teško nego je i krajnje opasno. Ne čujemo rijetko kako je nekog „uštekalo“ nakon određene vježbe. Naravno da to nije nastalo na jednom treningu nego su tome prethodili dani i dani nepravilnog vježbanja i forsiranja svih mišića osim onog koji bi trebalo aktivirati.

Nije to ništa čudno s obzirom na to da živimo u vremenima kada većina želi sve odmah i sada. Trenažni proces je nešto što na žalost većine traje i traje i nikada ne završava. Teško je sa prve stepenice skočiti na desetu. Isto tako ne bismo trebali biti opterećeni činjenicom što će drugi misliti o nama jer u bench pressu dižemo samo 50 kg, a naravno da je to prvo pitanje („Koliko dižeš u benchu?“) kad kažeš da treniraš. Dići određenu kilažu da bismo impresionirali okolinu, ili osobu koja nam se sviđa, može nam se višestruko obiti o glavu. Npr. da ostanemo bespomoćno ležati ispod te šipke koju smo pokušali pogurati (crvenilo u licu sigurno neće biti od napora), ili pak u još gorem slučaju istegnućem, puknućem, uklještenjem mišića živca što će nas u konačnici udaljiti od samog treninga na dulje vrijeme.

Savladavanje pravilne tehnike, postizanje veze mišić - mozak je nešto čemu bi trebali težiti. Progresivno dodavanje opterećenja uz konstantnu kontrolu pravilne tehnike izvođenja je ono čemu trebamo težiti. U krajnjem slučaju pravilna tehnika će nam u konačnici i omogućiti da podižemo impresivne kilaže (prvenstveno u svojim očima, jer uspjeh je kada uspiješ podići 5 kg više u odnosu na prethodni trening) i da to radimo dulji niz godina jer ćemo na taj način smanjiti mogućnost povrede. Impresioniranje i dokazivanje neka nam budu zadnja misao koja nas vodi u treningu.

Autor: Goran Juratović

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn