0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Trening Kettlebell za olakšavanje boli u leđima

Kettlebell za olakšavanje boli u leđima

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
20.03.2016

Kettlebell - željezno opterećenje - stoljećima su koristili za trening ruskih vojnika i sportaša, a pokazuje se učinkovitim kao terapija za bolove u leđima i vratu, nova su istraživanja tako pokazala.

Stephanie Diani za The New York Times: ,,Vježba s kettlebellom može biti pravi odgovor na bol u leđima, vratu ili ramenu."
Kettlebell, željezno opterećenje, stoljećima su koristili za trening ruskih vojnika i sportaša, a pokazuje se učinkovitim kao terapija za bolove u leđima i vratu, nova su istraživanja tako pokazala.

Ljudi s bolovima u leđima i kakvim drugim – iz straha da se ne ozlijede – izbjegavaju dizanje opterećenja, ali istraživanja pokazuju da trening snage može smanjiti bol i spriječiti ponovne ozljede. Većina je istraživanja upotrijebila tradicionalne vježbe treninga s težinama, ali danska ekipa predstavila je istraživanje u kojem vježba s kettlebellom nudi terapijske benefite za one koji pate od bolova u leđima.

Prije 15 godina počele su se u američkim teretanama pojavljivati težine koje nalikuju čajnom kotliću sa zaobljenom drškom, a svoju su popularnost stekle zbog svog utjecaja na cijelo tijelo. Za razliku od tradicionalnih treninga s opterećenjem (koji se tipično usmjeruju na vježbe lifta), vježba s kettlebellom zahtijeva swing tijela i lift težine, a početnicima to zna biti čudno i teško za kontrolirati.
U prošlogodišnjem danskom istraživanju, bilo je uključeno 40 farmaceutskih radnika, uglavnom srednjovječnih žena koje su imale bolove u leđima, ramenu i vratu, a nasumično su raspoređeni u regularni trening s kettlebellom ili u kontroliranu grupu koju su samo poticali na vježbanje. Prva grupa trenirala je 20 minuta sesiju s kettlebellom 2 – 3 puta tjedno kroz 8 tjedana, a to je objavljeno u The Scandinavian Journal of Work, Environment & Health.

Na kraju istraživanja, vježbači s kettlebellom prijavili su manje bolova i poboljšanje snage u torzo i mišićima središnjeg dijela tijela, u usporedbi s kontroliranom grupom. Zaključno, rad s kettlebellom smanjio je bolove u leđima za 57 % i srezao je bolove u vratu i ramenu za 46 %.

Stariji autor istraživanja, Lars L. Andersen, danski vladin istražitelj, primijetio je da radnici koji provode dnevno previše vremena sjedeći imaju posebno osjetljivo i bolno područje (vrat, leđa i ramena) jer razvijaju čvrstoću i slabe točke duž stražnjeg mišićnog lanca, a to uključuje mišiće koji idu kroz donji dio leđa do gluteusa, hamstringsa i u listove. Vježbači s kettlebellom osnažili su taj stražnji mišićni lanac i povećali su krvotok u mišiće leđa i nogu jer to sve može umanjiti bol smanjenjem mliječne kiseline, autori su istaknuli.

Izolacijske vježbe (curl, press) imaju svoje benefite, ali pokreti s kettlebellom mišiće uključuju višestruko i uče tijelo „kako da se kreće kao cjelina“, prema J.J. Blea, certificiranom instruktoru kettlebella i vlasniku Firebellz u Albuquerque, 1 od vrhunskih kettlebell teretana u državi.

Kettlebell može biti težak za kontrolu i zato je važno učiti od certificiranih instruktora ili na tečaju za kettlebell u teretani. Temelj vježbi s kettlebellom zahtijeva da vježbač swinga kettlebell između nogu. Dansko istraživanje ispitalo je žene s početnim kettlebellom od 8 kg i muškarce s kettlebellom od 12 kg.

,,Kad izvodiš swing, stisni kvadre, stisni gluteus, stisni trbušne mišiće“, kaže Mr. Blea. ,,Kad stisneš te sve mišiće, štitiš svoja leđa. Tako stvaraš snagu i povećavaš je.“

Kettlebell trening iznenađujuće je aeroban. Američko istraživanje pokazalo je da 20-minutna vježba s kettlebellom sagorijeva 21 kaloriju u minuti, a to isto postižeš trčanjem 10 km u 6 minuta.

Anahad O’Connor

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn