0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Trening Je li bench press najbolja vježba za razvoj prsnih mišića?

Je li bench press najbolja vježba za razvoj prsnih mišića?

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
13.07.2015

PITANJE

Što je s kontroverzama oko bench pressa? Neki bodybuilderi kažu da je to najvažnija vježba za prsa, a neki kažu da nije uopće dobra. Što vi mislite?

ODGOVOR

Ova kontroverza ne potječe samo iz vrijednosti bench pressa kao najbolje vježbe za izgradnju prsa nego i slijepe prihvaćenosti da je to kategorički najbolja vježba za svaku osobu na zemlji. Za većinu, da, za neke, ne. Čini se da ja pripadam drugoj skupini.

Kako biste imali što veću korist od ravnog bencha, prvo za to morate biti građeni. Vaša tjelesna struktura mora biti takva da dužina vaših ruku uz torzo dopušta prsnim mišićima da se pomiču kroz pun opseg pokreta s maksimalnom snagom i da su potpuno izolirani prije nego što druga skupina mišića počne sudjelovati. Ako ste se pronašli u tom opisu, onda nastavite raditi ravni bench – ništa vam drugo neće izgraditi mišiće u prsima.

A ako ste kao ja, pronađite drugi pokret ili varijaciju koja funkcionira bolje. Za mene je ravni bench čudan i ograničen, sa svojom biomehanikom, cilj pressa je odmaknut od mojih pektoralisa na moje deltoide. Naravno, izgradio sam divne deltoide, ali gornji dio prsa nije izgrađen kao što sam se nadao. Koliko god sam se trudio spasiti pokret, mijenjanjem pozicije ili forme, samo sam učinio gore.

Na kraju, otkrio sam da ono što najbolje funkcionira za većinu ljudi ne funkcionira najbolje za mene. Morao sam odustati od ravnog bencha i umjesto toga sam podigao klupu. Tako sam promijenio kut pritiska i umanjio stres prednjih deltoida i tako se opet usredotočio  na gornji dio prsa.

Nagib koji sam koristio je malen. Veći nagib bi za mene opet bio vježba deltoida. Preporučujem da počnete s ravnim benchom koji se može podesiti prema gore u malim stupnjevima, najbolji nagib za mene je manji od 30 stupnjeva.

U isto vrijeme, promijenio sam i mentalni pristup. Nisam više pokušavao dignuti koliko god mogu. Umjesto toga, koncentrirao sam se na sva mišićna tkiva u prsima. Osjećaj koji sam dobio nakon te promjene - je dubok, puno „pumpanje“ – onaj koji danas cijenim.

Bench press ostaje superiorni pokret i takav može biti za vas, samo ako naučite ovakve lekcije kao što sam ja naučio.

Prvo, to nije ego vježba, tako da je nemojte upotrebljavati kako biste vidjeli koliko možete dignut na benchu; upotrijebite je kako biste izgradili vaša prsa.
Drugo, prilagodite vježbu tijelu, a ne tijelo vježbi - ako više osjetite prsne mišiće kada radite ravni bench, tada je to pozicija koju trebate upotrebljavati, ako više osjetite pod određenim kutom, upotrijebite taj kut.
Treće, kontrolirajte pokret tako da osjetite „pumpanje“ u prsima, upravo tamo gdje želite.

Autor: Dorian Yates

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn