0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Trening 8 razloga zašto bi djeca trebala dizati utege

8 razloga zašto bi djeca trebala dizati utege

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
14.03.2017

Zaboravite timske sportove. Pošaljite dijete u teretanu.
 

Timski sport

Trebali bismo se zapitati je li pametno gurati djecu i adolescente prema timskim sportovima. Diktatorski su i ubijaju individualnost. Čak i vježbe prisiljavaju djecu da se priklone naredbama likova koji nemaju dovoljno samopouzdanja pa ga grade prema nagradama i medaljama svojih timova.

Timski sportovi usmjereni su na pobjedu umjesto na individualnu izvedbu, svladavanje novih vještina i samopouzdanje koje ide uz to. Čak i timski sportovi s težim naglaskom na individualna postignuća (plivanje, gimnastika) ne zapanjuju jer su to repetitivni pokreti koji imaju malo preslike na stvari život. Tko treba neprekidno vježbati leđno osim ako nije ljudski motor?!

Molim vas, nemojte mi pričati o vrijednostima timskog rada i odgovornosti te prijenosu toga u stvarni život, zato što su to bedastoće. Timski sport uči vrijednostima u gotovo jednakoj mjeri kao gledanje sportskog kanala.

No, postoji alternativa, nešto što uči disciplini, samopouzdanju i svemu ostalome što timski sport prodaje da uči, ali uz radost. Alternativa je dizanje utega, a postoji mnogo benefita za djecu i mlade.

1. Dizanje utega može podići samopoštovanje.

Bitna osnovna stvar za djecu je razvoj samopoštovanja. Ako to nemaju, onda postanu povučeni umjesto samosvjesni. Potvrda za to su svi oni koji hodaju svijetom i uništavaju živote.

Mnogo tipova i žena osjećaju nesigurnost, a taj manjak samopoštovanja rezultat je fizičke okrutnosti u adolescentskoj dobi. Neka djeca izrastu visoka i mršava, a neka ostanu niska i bucmasta, dok neka mogu jednostavno osjećati nelagodu u vlastitom tijelu.
A previše je djece koja trpe zbog narušene slike o vlastitom tijelu (predožba je uglavnom puno gora od realnosti), kronične anksioznosti ili neprekidne gladi za nedefiniranim unutarnjim ispunjenjem. Roditelji, čak i kada su toga svjesni, obično ne znaju što po tom pitanju odraditi. Ignoriraju djecu, plaćaju brojne liječnike i psihologe za njih, kupuju video igrice (sve samo da ih zaokupiraju kako ne bi mislili na svoje probleme).

Dizanje utega, međutim, daje adolescentima mogućnost glasa o fizičkom izgledu, a igra i važnu ulogu u razvoju samopoštovanja. Dobijenih 5 kg defeniranih mišića ili izgubljenih 7 kg masti ima jači učinak od cjeloživotnog savjetovanja.

Jamačno, na samopoštovanje ne djeluje samo fizički izgled, ali igra važnu ulogu, pogotovo kad su u pitanju adolescenti. Uz to, da se postigne ta fizička promjena potrebna je disciplina koja je važan dio samopoštovanja.

2. Dizanje utega pomaže djeci da se obrane.

Biti snažan u dizanju utega nije isto što i biti snažan u Krav Maga samoobrani ili kojoj drugoj borilačkoj vještini. Niti daje djetetu pretjeranu sigurnost.

Ipak, fizička snaga predodređuje određenu sigurnost, pogotovo u školskom okružju. Snaga se u školi poštuje, slično kao i na zatvoreničkim igralištima. Uvijek se biraju slabije žrtve.

3. Dizanjem utega povećava se djetetovo zdravlje.

To je jasno kao dan. Prevažno je da se dječje arterije ne začepe gumenim bombonima i ostalom nezdravom hranom. Isto tako, previše djece ima preveliku razinu kolesterola u krvi i loš omjer omega-6 napram omega-3. Ne postoji dovoljno kalcija za jedno jaje, a kamoli da podržava kosti u razvoju.

Djeca i svi ostali postanu svjesniji hrane i zdravlja kad dižu utege. Hrana poprima skroz novu dimenziju kad dižeš utege; to više nije samo nešto što stavljaš u usta dok se dosađuješ i igraš se. Hrana postaje gorivom, počinje imati svrhu: gradnja mišića. Znaš, nešto što je hrana i bila prije nego što su poput gljiva nakon kiše izrasli supermarketi, aparati s grickalicama i sl.

4. Dizanje utega jača obiteljske veze.

Kad je dijete nejako, onda je lako biti povezan s njim. Slatki su (neki od njih), ograničeni su pokretom, ne govore gadosti, imaju jednostavne potrebe (hrana, zaklon, zabava). Drugim riječima, podizanje djeteta ne razlikuje se od brige oko osjetljive biljke koju zalijevaš nekoliko puta dnevno.

Mnogi roditelji ne mogu održati te veze sa svojom djecom kad odrastu. Mnogi roditelji nisu dobri u prepoznavanju svojih potreba ili potreba svojih supružnika, a kamoli nekog 12-godišnjaka u razvoju. Dizanjem utega možete imati nešto zajedničko, možete pružati potporu djetetu, pohvaliti mu uspjehe, podržati ga da ojača svoje slabosti, a to puno više znači nego neka usputna univerzalna pohvala. (Sine, bio si dobar...)

Nema izbjegavanja nedostataka u teretani zato što oni brzo isplivaju na površinu, bilo da je riječ o slabosti, manjku fokusa ili predanosti. Iskusni lifter može pokazati drugi način izvedbe i bez ,,napravi to zato što ja to tako kažem”, a dobrim primjerom nastaju uzori u očima malih liftera.

5. Pojedinačni uspjeh u teretani bolji je za dijete od timskog sporta.

Timski sport može izgraditi dijete, a može ga i uništiti. Prečesto se dogodi ovo potonje. Gledaj na to ovako: svaki sedmi ili osmi prosječni igrač baseballa u timu, 1 ili 2 igrača desno pa prvi ili zadnji osmi ili deveti neprekidno slušaju jauke svojih suigrača. Svaki osmi ili deveti igrač u nogometnom timu, jedan ili dvojica nastradaju. Njima objasni vrijednosti timskog rada.

Tu je i cijeli koncept pobjede koji s vremenom postaje sve dvosmisleniji. U mnogim se timskim igrama ne pobjeđuje zbog snage sportaša, već zbog upravljanja vremenom. Pih! Dvije minute do starta? Samo zadržavaj igru. Ili odglumi ozljedu. Odradi štogod je potrebno. Svakako si upravljati vremenom trebao naučiti na drugoj godini. Uz to, to je bilo i vrijeme za eksperimentiranje s lijekovima, varanjem općenito, prljavom igrom i sličnim. Pobjeda koja se donijela takvim taktikama nije slatkog okusa.

Djeca trebaju znati da je pobjeda bitna u ratu i legalnim bitkama, pregovorima u ugovorima, borbi protiv raka i u igrama na sreću, ali nije toliko bitna u sportu, osim ako ti plaća o tome ovisi. Istaknuo bih i one likove koji započinju tjedan u skladu s rezultatom od prethodnog dana, bez obzira na okolnosti (pobjeda ili poraz tima). Postavio bih im jedno pitanje: ,,Ako je tvoje samopoštovanje ili samopouzdanje osnovano na tome kako se tvoj tim proveo, je li onda to tvoje samopoštovanje uistinu na dobrom mjestu?"
Dizanje utega, međutim, ne treba tim, menadžera, sudce ili navijačice. Pobjeda se sastoji od toga svatko podiže svoje ciljeve i osobne rekorde. Tu je stvar osobna, zadovoljavajuća i moralno jasna. Brzo nauči da nije bitno koliko si jak, zato što uvijek postoji netko tko će uvijek biti jači od tebe. Ako se ne možeš nositi s tom realnošću i moraš uvijek u svemu biti ,,najbolji" u timskom sportu da bi se dobro osjećao u vezi sa sobom, onda si trebaš pronaći drugu aktivnost, možda neku koja će ti biti kriva za neuspjeh i loše upravljanje vremenom.

6. Dizanje utega sport je koji traje cijele godine.

Lifting ne ovisi o lijepom sunčanom vremenu, kišnom danu, ledenoj zimi ili bilo kojem od četiri godišnja doba. Svako vrijeme je dobro vrijeme. Znate ono - kao i život.

7. Utezi su možda put koji će tvog klinca odvući na pravu cestu.

Tri puta u životu pozdravio sam se s dječacima koji su trebali postati adolescenti. Imali smo dobru vezu, družili smo se i šalili, a činilo se i da me poštuju na neki način. Svi smo se smijali ili smješkali prilikom odlaska, ali je meni bila knedla u grlu.

Bio sam netko tko poznaje endokrinologiju i psihologiju, a bilo mi je jasno da će oni prijeći ,,na mračnu stranu”. Tako nazivam doba u koje ulaze svi dječaci 13 - 19 godina: bujanje hormona i kaotične misli, neprekidni pokušaji kontrole negativnih misli, borba protiv lijekova, alkohola i neprekidnog bezumnog partijanja, anksiozna potreba za vršnjačkom potvrdom ili odmetništvo i patetični pokušaji da pokažu kako ne trebaju ničiju potvrdu. Oh, odjednom su i roditelji budale. Ne mislimo o tome na taj način. Imamo i pristojniji naziv ,,generacijski jaz".

Po pitanju to troje djece, bio sam u pravu. Jedva su prozborili i riječ sa mnom kad su ušli u te godine. Dvoje su postali prosječni pristojni mladi ljudi. Treći se predozirao heroinom.

Bedasto je reći da bi ih teretana spasila od ,,mračne strane", ali i nije toliko bedasto. Samopoštovanje, disciplina, zdravlje, individualna postignuća, poštovanje roditelja – ako ga zaslužuju – zvuči kao kombinacija koja zaslužuje da se razmotri.

8. Dizanje utega briše razlike među spolovima.

Uobičajeno je da se djevojčice natječu protiv dječaka u baseballu ili nogometu, ali je još uvijek relativno rijetko, vrijedno spomena tek u lokalnim novinama. U većini slučajeva, mladi dječaci odrastaju gledajući da su žene općenito slabije od njih. Sport je obično sve mladom čovjeku, a ta spolna jednakost donosi disproporciju u oblikovanju osuđivanja žena. A može se preslikati i na ostatak njegova života.

Utezi, međutim, ne poznaju spol. Riječ je o istoj opremi i o istim alatima. Dječaci i djevojčice mogu trenirati zajedno bez poteškoća. Muškarci koriste općenito teže utege za gradnju snage gornjeg dijela tijela, ali je za trening donjeg dijela tijela razlika između žena i muškaraca obično zanemariva.

Postoji prigodna prilika da na ovaj način dječaci vide djevojčice na drukčiji način, a žene ratnice mogu braniti kad naš planet napadnu stranci, umjesto da glume osjetljive biljčice koje treba štititi. Tada, možda, samo možda, bilo koji ,,rat spolova" bit će ograničen na onaj dio tko je zaboravio rasteretiti šipku.

TC Luoma

https://www.t-nation.com/opinion/8-reasons-kids-should-lift-weights?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article4245

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn