0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Trening 8 razloga za treninge s kettlebellom

8 razloga za treninge s kettlebellom

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
08.03.2016

Kritičari treninga s kettlebellom jednostavno ga odbacuju nazivajući ga hirom. To mogu jer ne razumiju dokaze, povijest treninga s kettlebellom, razvoj sporta i fitness trening. Svjestan sam publiciteta koji je dobio trening kettlebella i njegovi benefiti, ponekad iz marketinških razloga, a ponekad iz dobrih razloga. Trening s kettlebellom ima razne prednosti nad ostalim treninzima među profesionalcima u fitnessu i trenerima za kondiciju.

Trening s kettlebellom:

1.    Pojačava tvoju izlaznu snagu

To bi mogao biti moj omiljeni razlog zašto podržavam treninge s kettlebellom! Klasični liftovi s kettlebellom (npr. Snatch i Clean & Jerk) izvode se brzo i zato razvijaju posebnu kvalitetu nazvanu power-endurance, ili tvoju sposobnost da proizvedeš pokrete u duljem vremenu. To se razlikuje od strength-endurance. Strength- endurance tvoja je sposobnost da proizvedeš silu u duljem vremenu. Power-endurance dodaje novu vremensku komponentu; power-endurance je tvoja sposobnost da održiš brze mišićne kontrakcije u duljem vremenu. Oboje, i strength-endurance i power-endurance ključne su kvalitete koje trebaš imati, power-endurance obično određuje tko pobjeđuje. Power-endurance trening odličan je način kao trening za gubljenje masti i za kondiciju.

2.    Uči tvoje tijelo kako da drži korak sa stalnim mijenjanjem središta gravitacije

Po dizajnu, središte gravitacije kettlebella leži 15 – 20 cm izvan tvog hvata; to replicira sile s kojima se susrećeš u sportu i aktivnostima u svakodnevnom životu. Ova značajka kettlebella pomoći će u poboljšanju ovog aspekta sportske izvedbe.

3.    Gradi snažne podlaktice i jak hvat

Kettlebelli imaju deblju ručku nego bučice ili šipke, a tako potpomažu jači stisak i razvoj veće snage podlaktice. Naše društvo sve se više udaljava od ručnog rada, a time se smanjuje i naša snaga hvata. Trening s kettlebellom pomaže u spriječavanju tog procesa. Kettlebell je dizajniran tako da dodaje još jednu jedinstvenu komponentu u tvoj trening s hvatom. Središte gravitacije kettlebella obično je u pokretu pa tvoje treniranje hvata postaje spoj dinamičnih i statičnih mišićnih kontrakcija jer pokušava kontrolirati stalnu izmjenu centra mase.

4.    Poboljšava tvoj kardio – respiratory fitness.

Mnoge vježbe s kettlebellom zahtijevaju da ruke budu iznad glave, a mišići koji pomažu u disanju uključeni su u aktivnost mišića koja im ne omogućuje da sudjeluju i u disanju. To prisiljava mišiće koji najviše sudjeluju u disanju da budu još važniji u kardiovaskularnom fitnessu.

5.    Eliminira potrebu za velikim prostorom za trening

Industrija fitnesa prolazi kroz promjenu u misli i u dizajnu. „Malo je novo veliko.“ Manji, usmjereniji prostori za fitness i sport povećavaju se dnevno i profitabiliji su od velikih, nepersonaliziranih studija. To trening s kettlebellom čini idealnim za male prostore. Kettlebelli ne zahtijevaju puno prostora niti skupu opremu. Mogu se pospremiti u kutu ili ispod neke druge opreme.

6.    Pomaže ti da smanjiš ukupno vrijeme za treniranje

To ti omogućuje da se posvetiš nečem drugom: strategiji, vještini, odmoru i oporavku. Svi smo u deficitu s vremenom. Brza i učinkovita vježba nešto je što trening s kettlebellom omogućuje.

7.    Premošćuje jaz između treninga snage i kardio

Sport i stvaran život ne poštuju razliku.

8.    Omogućuje ti da nikad ne propustiš svoj trening

Opet, svi znamo koliko smo zaposleni dnevno. Kettlebell ti omogućuje trening svuda: u parku, na plaži, unutra ili vani.

Jason C. Brown, CSCS, KBA

Kettlebelle možeš naručiti u našem web shopu dok upute o vježbama i programe kettlebell treninga možeš naći u našem Fit + programu.

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn