0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Programi Žene Znanstveni razlog za težak ženski trening

Znanstveni razlog za težak ženski trening

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
09.05.2017

Koliko teško? Znanost odgovara.

Srećom, mnoge žene se ovih dana ne boje utega, ali mnoge još uvijek izbjegavaju teške utege. Riječ je o setovima od otprilike 3 maksimalna ponavljanja. Loše po njih, zato što žene profitirati od teškog treninga više od muškaraca.

Hormon rasta i lifterice

Sve se svodi na hormon rasta. Muško tijelo oslanja se na testosteron za benefite od treninga s utezima, a žensko tijelo oslanja se više na hormon rasta. Prirodni hormon rasta igra veliku ulogu u razvoju mišića i kosti. Poboljšava metabolizam i spriječava raspad tkiva.

Pa, hormoni rasta su u redu. A teški trening stimulira veće otpuštanje hormona rasta u žena.

Istraživanja

Jedno istraživanje na ženama pogledalo je efekte različitih vrsta treninga s utezima na hormon rasta. Istražitelji su otkrili da hormon rasta odgovara na umjeren (otprilike 12 ponavljanja) i teški (otprilike 3 ponavljanja) lifting.

,,Žene se oslanjaju na hormon rasta da povećaju snagu mišića i kostiju, a bolje rezultate imaju ako vježbom stimuliraju hormon rasta", rekli su istražitelji.

Istraživanje je pratilo žene koje dižu utege različitim rasponom ponavljanja unutar 24 tjedna, a završilo je potpunim testom krvi. Što je teži protokol s utezima, to se više proizvodi biološki aktivan hormon rasta. Vodeći istražitelj William J. Kraemer primijetio je:
,,Žene trebaju ciklus s teškim utezima u svojoj rutini s dizanjem utega."

Sada, postoji vrijednost za gradnju mišića u dizanju lakših utega, a to podrazumijeva podizanjem vremena pod tenzijom. To je istraživanje koje govori da žene ne bi trebali biti samo u jednom obrascu s višim brojem ponavljanja i treningom ,,dok ne izgore”. Jako teški utezi u maksimalno 3 teška ponavljanja mogli bi biti upravo čarobni odgovor.

Reference:
American Physiological Society. "Varying Weight Training Intensity Increases Growth Hormone In Women." ScienceDaily.

Chris Shugart

https://www.t-nation.com/training/tip-the-scientific-reason-women-need-to-go-heavy?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article5680

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn