0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Programi Žene Koliko često trebate trenirati.

Koliko često trebate trenirati.

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
07.07.2016

Istraživanja su pokazala da žene mogu - i da bi trebale - trenirati kao i muškarci.

Početnici u treniranju, puni entuzijazma, često u teretanu odlaze svakog dana, poneki čak i dva puta dnevno. Većina se naoružala informacijama na internetu i sada pokušavju sve to primijeniti u svojim treninzima češće nego što je to i potrebno. Sva sreća je ako u svim tim nastojanjima ne dođe do neke veće povrede. Potrebno je mnogo isprobavanja i grešaka prije nego pojedinac sam shvati što je za njega najbolje i koliko bi često trebao trenirati kako bi razvio zdravo i lijepo tijelo.

Istraživanja su pokazala da žene mogu - i da bi trebale - trenirati kao i muškarci. Vježbe otpora kod žena dovode do promjena nabolje po pitanju tjelesne građe i težine, koje se javljaju kao posljedica gubitka tjelesne masti i njihove nemogućnosti (zahvaljujući hormonima) da nabace veliku mišićnu masu, žene imaju fiziološke reakcije slične muškarcima, a čini se da imaju i istu raspodjelu mišićnih vlakana, mada su njihova vlakna manja.  Studije su pokazale da su žene podjednako snažne u donjem dijelu tijela kao i muškarci.

Koliko često?

Određivanje koliko često bi žena trebala trenirati svodi se uglavnom na tri promjenjive vrijednosti:

  1. stažu u treniranju (da li ste početnica, na srednjem ili višem nivou)
  2. osobnim  ciljevima
  3. slobodnom vremenu

Da li želite smršaviti ili zategnuti one mlitave dijelove tijela ili imate želju okušati se na nekom natjecanju? Trenirate li za maraton ili neko drugo sportsko natjecanje? Da li ste studentica, zaposlena žena ili majka, ili sve troje odjednom? Ma kako jaka bila vaša želja da postignete svoj cilj, vi, ipak, morate odvojiti vrijeme za vježbanje i da u tom periodu dok ste u teretani date sve od sebe.

Jedna teška lekcija koju morate naučiti prije nego što počnete trenirati glasi: i oporavak se isto računa kada određujete koliko ćete često trenirati. Što intentzivnije trenirate, to vam je više vremena potrebno za oporavak između treninga - pa shodno tome i trening treba biti rjeđi.

Kada se vaše tijelo prilagodi novim zahtjevima, pravo je vrijeme da osvježite svoj program. Umjesto da povećate broj serija i ponavljanja i umjesto da trenirate duže, vi promjenite vježbe, učestalost treninga,  težine koje koristite i odnos između ponavljanja. Na taj način ćete sigurno stalno napredovati.

Goran Juratović

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn