0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Prehrana Whey protein

Whey protein

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
16.07.2015

Proteina i proteinskih pripravaka za sportsku prehranu doista ima mnogo. Posljednjih nekoliko godina iz bodybuilderskih zajednica proširio se naziv ,,whey" (sirutka), koji se odnosi na whey (sirutkine) proteine.

Proteina i proteinskih pripravaka za sportsku prehranu doista ima mnogo. Posljednjih nekoliko godina iz bodybuilderskih zajednica proširio se naziv ,,whey" (sirutka), koji se odnosi na whey (sirutkine) proteine. Svi danas prodaju ,,whey" proteine: mogu se kupiti u limenci, vrećicama, kao napitak; dostupni su i u energetskim pločicama. Nema sumnje, ,,whey" je ,,in".

Popularnost je pripisana "nedavnom" otkriću da je protein dobiven iz sirutke izuzetno efikasan pri mišićnoj izgradnji. S druge strane, postoji i mišljenje da je velik dio važnosti proteina dobivenih iz sirutke pripisan reklamnim kampanjama kompanija koje se bave proizvodnjom prehrambenih nadomjestaka. Ipak, ostaje činjenica da su ,,whey" proteini pobudili pažnju svih: liječnika, znanstvenika, nutricionista, trenera, atleta i posebice - bodybuildera. Ali, čemu sva ta gužva?

Najveću je gužvu stvorila činjenica da sve više i više bodybuildera drži da je ,,whey" najbolji izvor proteina. Bodybuilderi nisu sami u toj ideji. Znanstvene studije također pridaju važnost proizvodima sirutke koji doista djeluju pri izgradnji mišića. Ali, prije nego li u potpunosti prihvatite blagodati ,,whey" proteina, evo nekoliko znanstvenih teza o dnevnim potrebama sportaša za proteinima.

Znanstvene teze

Istraživanja potvrđuju da bodybuilderi i sportaši uopće trebaju više proteina, mnogo više. Čak se i u konvencionalnim znanstvenim krugovima stručnjaci slažu da je atletama i bodybuilderima potreban dnevni unos proteina od otprilike 1.8 g po kilogramu tjelesne težine.

Zašto ,,Whey" vlada?

Povećanje mogućnosti oporavka
Sirutkini su proteini najveći izvor svih esencijalnih aminokiselina. Esencijalne aminokiseline su one koje vaše tijelo ne proizvodi samostalno, već ih je potrebno unositi u organizam dnevnom prehranom. ,,Whey" protein je bogat čitavim lancem aminokiselina (BCAA); leucinom, izoleucinom i valinom. BCAA je jedinstven jer ostaje u mišićima, a ne u jetri kao ostale aminokiseline. Lanac aminokiselina čini jednu trećinu mišićnih proteina, te budući da trening povećava potrebu za njima, važno ih je i osigurati. Primjerena zaliha BCAA u krvi je barijera gubitku mišićne veličine i snage.

Anti-katabolična funkcija
Whey proteini su bogati aminokiselinama; sadrže taurin koji djeluje na volumen mišića na nivou stanica. Whey je također bogat glutaminom koji sadrži otprilike 60 % svih slobodnih aminokiselina u tijelu. Glutamin ima vitalnu važnost kod izgradnje mišića. Koristan je kao gorivo koje čini ostale složene aminokiseline. Ako ne unosite dovoljnu količinu glutamina prehranom, vaše ga tijelo uzima iz mišićnog tkiva. Dobra vijest je nedavna studija koja ukazuje da nadomjestak glutamina sprečava uništavanje mišića. Koristeći samo nekoliko mjerica na dan, uskladišteni glutamin u mišićima sprečava njihovo propadanje.

Imuno funkcija
Glutamin, sirutkin protein, sadrži specifična antitijela, poznata kao imunoglobulin, koja imaju važnu ulogu u tjelesnom imuno sustavu - uništavaju strana tijela koja organizam napadaju. Time je imuno sustav mnogo efektniji.

Biološka vrijednost
,,Whey" protein je lako probavljiv. U stvari, tijelo bolje apsorbira ,,whey" protein no bilo koji drugi. ,,Whey" je biološki "vredniji" od bilo kojeg drugog izvora proteina.

Biološke vrijednosti proteina

Whey Protein Isolate (WPI) – izolat proteina sirutke - 159
Whey Protein Concentrate (WPC) – koncentrat proteina sirutke - 104
Jaje - 100
Mlijeko - 91
Bjelanjak jajeta - 88
Piletina - 79
Kasein - 77
Soja - 74

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn