0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Prehrana Uzimaj kreatin u prahu!

Uzimaj kreatin u prahu!

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
29.10.2016

Mnogo je razloga za unos kreatina. Slijedi jedan posebno zanimljiv razlog.

Poboljšaj metabolizam ugljikohidrata i particiju nutrijenata

Kreatin dokazano gradi mišiće. U posljednjih nekoliko desetljeća, istraživanja se gomilaju i pokazuju prednosti kreatina: poboljšava gotovo svaki aspekt tvog zdravlja i izgleda, poboljšava zdravlje mozga i izvedbu vježbi visokog intenziteta.

Napokon, nova istraživanja pokazuju čak i da popravljaju particiju nutrijenata, a te ugljikohidrarte onda unose u mišiće za gorivo i oporavak. To je savršen spoj nakon vježbe, pogotovo ako ga upariš s dobrom formulom za oporavak.

Posljednje se istraživanje bavilo posebno učinkom kreatina prilikom unosa ugljikohidrata nakon vježbe. Mjerili su razinu glukoze (šećera) u krvi. Dokazano je da je grupa s kreatinom imala bolju apsorpciju ugljikohidrata.

Do toga vjerojatno dolazi jer kreatin izaziva određene biološke odgovore u stanici, a jedna bi mogla biti sposobnost poboljšanja aktivacije GLUT 4. Receptori GLUT 4 miruju na mišićnoj stanici, a ponašaju se poput čuvara na ulazu, za ulaz ugljikohidrata i aminokiselina u krv. Popravi li se njihova osjetljivost, onda se unosi više nutrijenata za gradnju mišića u stanicu. Tako se utječe na rast i oporavak u mišiću.

Reference:

  1. Persky, A. M., & Brazeau, G. A. (2001). Clinical pharmacology of the dietary supplement creatine monohydrate. Pharmacological Reviews, 53(2), 161-176.
  2. Gualano, B., Novaes, R. B., Artioli, G. G., Freire, T. O., Coelho, D. F., Scagliusi, F. B., ... & Lancha Jr, A. H. (2008). Effects of creatine supplementation on glucose tolerance and insulin sensitivity in sedentary healthy males undergoing aerobic training. Amino acids, 34(2), 245-250.

Rudy Mawer

https://www.t-nation.com/supplements/tip-a-new-reason-to-take-creatine

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn