0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Prehrana Top namirnice za ubrzavanje metabolizma

Top namirnice za ubrzavanje metabolizma

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
11.08.2015

Koliko ste puta primjetili da vaši prijatelji konzumiraju puno više hrane od vas a usprkos tome uspijevaju održati formu? Tajna leži u brzini našeg metabolizma - brzini po kojoj naše tijelo sagorijeva kalorije.
Na koji način možete ubrzati svoj metabolizam? U tekstu pronađite namirnice koje će vam pomoći da primjetite razliku - iznutra i izvana.

Jedan od načina ubrzavanja metabolizma je vježbanje, posebno pri izgradnji mišićne mase. Mišići sagorijevaju više kalorija nego masti, tako da ljudi sa više mišićne mase gube kilograme brže nego ostali. Konzumiranje više manjih obroka tokom dana pridonijeti će ubrzanju metabolizma, naročito ako se  kombinira posebna hrana.

Koja hrana može ubrzati metabolizam i pridonijeti gubitku težine? Probajte sljedeće:

Brokula

Zeleno povrće koje sadrži velike količine kalcija koji pomaže ubrzati metabolizam i sagorijeti masnoću u tijelu.

Špinat

Špinat je dobar izvor hranjivih tvari poput vitamina C, magnezija,  kalija i željeza. Vitamin C pomaže tjelesnoj metaboličkoj funkciji. Špinat je također jedan od „superfoods“ uvršten u moju e-knjigu „Superfoods“ koja je dijelom „Natural Health Revolution Programa“ , programa koji vam pomaže da ostvarite svoje zdravstvene i nutricionističke ciljeve ili ciljeve vezane uz gubitak težine.

Crvena paprika

Crvena paprika sadrži kapsaicin koji ubrzava metabolizam. Kapsaicin podiže unutarnju toplinu tijela. Kako bi se toplina podignula, potrebna je energija i na taj način crvena paprika pridonosi ubrzanju metabolizma.

Grah

Grah je bogat proteinima i vlaknima. Proteini pomažu pri izgradnji i održavanju mišićne mase. Što imaš više mišića u tijelu, ubrzava se i metabolizam. Dijetetska vlakna pronađena u grahu „prisiljavaju“ tijelo da jako radi kako bi ih probavio i time pridonosi gubitku težine.

Grejp

Grejp sadrži spoj nazvan „naringenin“, flavonoid koji balansira našu razinu šećera u krvi i pomaže spriječiti metabolički sindrom, predijabetes, povezan sa dobivanjem masnoće oko struka.
U mnogim programima prehrane preporučljivo je započeti dan sa pola grejpa bez šećera.

Zobena kaša

Zobena kaša je bogata svim tipovima vlakana: topivim i netopivim. Vlakna pomažu pravilnom radu crijeva i spriječavaju zatvor, doprinose osjećaju sitosti, te su tako od velike koristi pri gubljenju težine.
 

Zeleni čaj

Usprkos činjenici da nema kalorija, zeleni čaj sadrži spoj nazvan EGCG. To je fitokemikalija koja potiče gubitak težine promicanjem unutarnje topline tijela i tjelesnom oksidacijom.

Badem

Bademi su bogati esencijalnim masnim kiselinama, proteinima i vlaknima. Iako su bogati kalorijama, istraživanja pokazuju da mala količina badema pridonosi gubitku težine.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je „superfood“ upakiran sa hranjivim tvarima i vlaknima. Poboljšavanjem  probave, bobice vam pomažu da izgubite težinu. Antioksidativna svojstva bobičastog voća poboljšavaju probavu i ubrzavaju metabolizam pa se hrana brže probavlja i brže se sagorijeva masnoća.
Više informacija o sjajnim svojstvima bobičastog voća možete pronaći u mojoj e-knjizi The Healing Berry Guide. Ova knjiga će vas naučiti kako kombinirati svoje zdravlje sa bobičastim voćem, te je ponajprije namijenjena ljubiteljima bobica.

Đumbir

Đumbir pomaže probavi ali također utječe na unutarnju toplinu tijela. Na taj način utječe (kao i crvena paprika i zeleni čaj) na stupanj brzine metabolizma.

Svoj metabolizam još možete ubrzati detoksikacijom tijela. Ne trebate ići na ekstremne detoks dijete koje vam više mogu naštetiti nego pridonijeti vašem tijelu.

 

t-nation.com

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn