0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Prehrana Tamna čokolada - hrana za gradnju tijela?

Tamna čokolada - hrana za gradnju tijela?

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
02.03.2017

Molim te, neka odgovor bude potvrdan. Da, da, da!!! Da budem iskren, znanost se gotovo i slaže. Provjerimo!

Sportaši koji teško treniraju neprekidno traže načine kako ubrzati ciljeve (dobivanje mišića i jačanje) ili ubrzati gubitak masti. Pa, vrijeme je za sreću. Tvoj spas možda leži u tamnoj čokoladi.

Pozdravimo epicatechin

Benefiti čokolade, pogotovo tamne čokolade, rezultat su prisutnosti složenog flavonola koji je poznat pod nazivom epicatechin. To je prirodna fitokemikalija koja se nalazi u tamnoj čokoladi i kakau.

Epicatechin može potaknuti mišićni rast tako što inhibira protein u mišićima miostatin. Miostatin ima primarnu funkciju da inhibira mišićni rast u tijelu. Miostatin se ponaša direktno suprotno proteinu folistatinu čija je funkcija da povećava mišićni rast. Epicatechin može kako inhibirati miostatin tako i pojačati folistatin.

Epicatechin i razina testosterona

Jedno istraživanje, provedeno na glodavcima, zaključilo je da dnevni unos epicatechina povećava serum testosterona stimulacijom hipofize. Hipofiza zauzvrat stimulira otpuštanje GnRH (gonadotropin releasing hormone) i LH (luteinizirajući hormon). Luteinizirajući hormon tada upućuje da se u testisima povećava proizvodnja testosterona.

Nema jamstva da je ovaj učinak isti i kod svih ljudi, ali je zanimljivo doći do takvih zaključaka. Buduća istraživanja će nam pojasniti stvar.

Epicatechin i apetit

Nizozemski istraživači otkrili su da epicatechin povećava razinu hormona za sitost grelin (može smanjiti osjećaj gladi). To objašnjava zašto je dobro uzeti komadić tamne čokolade prije spavanja kako bi se spriječile želje za grickalicama.
Epicatechin može potaknuti krvotok, lakši dotok nutrijenata važnih za mišićni rast, ali i za sintezu hormona testisa. Povećana razina dušikova oksida (odgovoran za poboljšani krvotok) poboljšava krvni pritisak i smanjuje stres sa srca.

Doziranje epicatechina

Jedno je istraživanje provedeno na srednjovječnim ljudima koji su uzimali epicatechin 1 milligram po kilogramu svoje tjelesne težine, dvaput dnevno. Učinci su bili obećavajući, ali kratkog trajanja.

Anegdotalni izvještaji upućivali su na to da ljudi koji uzimaju dvostruko te količine imali isto dobre rezultate. Kad bi sam uzimao tamnu čokoladu, 40 - 50 grama dnevno bilo bi dovoljno. Pazi da ima minimalno 70 % kakaa jer su s jačom koncentracijom epicatechina.

Još je puno godina pred istraživanjima prije donošenja čvrstih zaključaka o benefitima kakaa, ali smo za neke nutricionističke benefite kakaa sigurni: visok sadržaj minerala (pogotovo magnezija), zdrave zasićene masti i pozitivni učinak na dopamin.
Reference:

  1. Effects of epicatechin on molecular modulators of skeletal muscle growth and differentiation. The Journal of Nutritional Biochemistry, 2014. PubMed, PMC.
  2. Effects of catechin, epicatechin and epigallocatechin gallate on testosterone production in rat leydig cells. Journal of Cellular Biochemistry, 2010. PubMed- NCBI.
  3. Effect of dark chocolate on nitric oxide serum levels and blood pressure in prehypertension subjects. Acta medica Indonesiana, 2011. PubMed, NCBI.

Alex Eriksson

https://www.t-nation.com/diet-fat-loss/tip-is-dark-chocolate-a-bodybuilding-food?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article5438

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn