0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Prehrana Što te alkoholičari mogu naučiti o prehrani?

Što te alkoholičari mogu naučiti o prehrani?

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
09.02.2017

Ako želiš izgubiti masti i, još važnije, ostati mršav dugoročno? Postoji nešto što možeš naučiti od alkoholičara.

Apstinirati ili ne?

Već godinama postoji kontroverzni pravac na polju rehabilitacije od ovisnosti lijekovima ili alkoholom.

Mnogi stručnjaci promoviraju tvrdnju: ,,Jednom ovisnik, uvijek ovisnik." Ako si alkoholičar, onda ćeš uvijek biti alkoholičar, čak i da si trijezan već 20 godina. To znači da nikad više ne smiješ piti, niti malo u društvu, niti jednom tjedno čašu vina...

Postoje novije teorije koje pokazuju nešto drukčije. U suštini, nakon određene apstinencije (uz razvoj ostalih behavioralnih mehanizama borbe), alkoholičar se može vratiti tomu da popije pivo u društvu, a da mu to ne našteti.

No, očigledno, postoji zabrinutost oko toga da se čovjek sroza. Ne znamo hoće li ta jedna čaša finog vina dovesti do druge pa do cijele boce, a onda do četvrtine boce tekile prije doručka? To uvelike ovisi o pojedincu: neki mogu podnijeti čašicu u društvu, a drugi ne mogu.

No, kakve to veze ima s prehranom, gubitkom masti i mršavljenju?

Debeli momci i ,,cheat” obroci

Prejedanje je postalo glavni poremećaj. U svijetu bodybuildinga odobrava se neki oblik toga: cheat obrok. Ponekad i dosta znanosti stoji iza toga.

Ovo je fiziološka znanost koja je otežala mnogima da postignu svoj cilj (gubitak kilograma). Zašto? Često zbog te znanosti: racionaliziraš si unos te nezdrave hrane a nakon nekog vremena ne možeš ju izbaciti količinom treninga koji odradiš.

Nekoliko pitanja trebaš si postaviti:

  • Da li već u ponedjeljak maštam o svom subotnjem ,,cheat” obroku?
  • Da li mi svaki drugi zdravi obrok koji je orijentiran prema cilju - ima užasan okus?
  • Pokušavam li ,,poništiti” štetu ,,cheat” obroka pretjeranim treningom?
  • Je li mi se teško zaustaviti kad jedem ,,cheat” obrok? Jedem li do one točke da se osjećam bolesno, a opet sljedeći dan to želim ponoviti?

Ako su odgovori potvrdni, onda možda imaš problem. Možeš biti ovisnik o ,,cheat” obroku.

Crvići

Nije riječ samo o mentalnom sklopu. Sad već znamo da ravnoteža crijevnih bakterija uvelike utječe na tvoje požude za takvim obrocima. Ukratko, ti crvići traže da ih se nahrani i mogu utjecati na tvoj mozak pa aktivirati osjećaj snažne potrebe za nezdravom hranom.

Problem s ,,cheat“ obrocima je u tome što nakon tjedan ili dva davanja tim bakterijama ono što traže, hraniš ih i stvaraš koloniju, a tako nastaje sve veća hrpa tih nepoželjnih bakterija. A to znači da se te požude neće stišati, nego samo pogoršati.

A kako ubiti ili bar umiriti te crviće? Pa, izgladni ih. Apstiniraj od ,,cheat“ obroka.

Oh, da, bit će to velika borba. Ipak je tu riječ o velikoj ovisnosti. A moraš malo patiti dok ti se ravnoteža ne vrati. Ali onda te požude nestanu. Ako se nađeš u situaciji da želiš zdravu hranu i da te nezdrava hrana ne izaziva, onda si uspio promijeniti stranu novčića. A tako ćeš puno lakše ostati mršav.

Znači li to da je gotovo s ,,cheat“ obrocima?

Poput alkoholizma, ovisi o pojedincu i o vremenu. Ako apstiniraš od hrane koja ti narušava izgled dovoljno dugo vremena, onda ćeš vjerojatno imati potpunu kontrolu nad svojom prehranom i nad ,,cheat“ obrocima. Pogledaj opet prethodno navedena pitanja. Jesu li sad odgovori niječni? Ako jesu, onda si vjerojatno u redu.

Koliko je za to potrebno? To ovisi o tome koliko si (bio) debeo... Ako si godinama (bio) debeo (kao što sam to ja bio), onda će ti biti potrebno više vremena. Tu nema točnog odgovora. Radi na sebi i budi ,,svjestan svog tijela".

Palac gore: Prije ,,cheat“ obroka, zapitaj se jesi li relativno mršav. Vidi li ti se išta od abdomina? Ako je odgovor potvrdan, tada možeš podnijeti jedan ,,cheat“. Ako si još uvijek debeo, onda to preskoči.

Reći ću još hrabrije: ,,Cheat“ obroci su za već mršave ljude.

Je li ti to preoštro? Da, je, ali to Vam govorim iz perspektive lika koji je godinama bio u zastoju i nisam ostvarivao svoje ciljeve jer sam padao na fore ,,cheat“ obroka. A tako to i bude kod većine.

Chris Shugart

https://www.t-nation.com/diet-fat-loss/tip-what-alcoholics-can-teach-you-about-diet?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article5016

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn