0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Prehrana Prestani jesti smeđu rižu

Prestani jesti smeđu rižu

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
09.06.2016

Smeđa riža ima nešto prednosti nad bijelom rižom, ali ne previše. A ima i nekoliko nedostataka. Pogledajmo!

Tipovi koji se bave namirnicama reći će ti da je smeđa riža bogata proteinima. Reći će ti i da je puna vlakana od kojih ćeš imati zdravu stolicu. Isto tako, reći će i da ne podiže šećer u krvi koliko je to slučaj u bijele riže. U pravu su, ali to su tek neki detalji.
Da, smeđa riža bogata je proteinima, ali u zanemarivoj količini; bolje ti je da uneseš životinjske proteine. Smeđa riža ima i vlakana, ali radije uzimaj vlakna iz ostalog voća i povrća bogatog vlaknima. A, napokon, da, ne podiže toliko šećer u krvi, ali nitko ne jede samu zdjelu bijele riže, osim ako je to sve što planira unijeti u obroku. Umjesto toga, jedu rižu s mesom, povrćem, malo ulja, a sve to utječe dobro na šećer u krvi.

Glavni problem sa smeđom rižom

Jedna stvar posebno čini smeđu rižu problematičnom, a to je biljna kiselina, spoj iz rižinih mekinja – onaj dio koji smeđoj riži daje boju. Biljna kiselina, jednostavno, spaja se s kelatima minerala, a sprječava enzime koje trebamo probaviti. To rezultira time da žudimo za namirnicama koje uglavnom ne možemo probaviti.

Zato je bijela riža, unatoč desetljećima propagande, često superiorna hrana, pogotovo sportašima. Bijela je riža bogata vitaminima (probavljivima) i nije povezana s alergijama, napuhnutošću ili kojim drugim probavnim problemima koji su općenito povezani sa žitaricama.

TC Luoma

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn