0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Prehrana Mišićna memorija, steroidi i kreatin

Mišićna memorija, steroidi i kreatin

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
01.11.2016

Pismo jednog korisnika suplemenata.
 

Mišićno tkivo strukturom i funkcijom prilagođava se stresu kojem je izloženo. Kad mišić propada i atrofira (skuplja se zbog neupotrebe), manje je jezgri dostupno da regulira mišićni protein. Suprotno tomu, kad je mišić pod hipertrofijom, onda se povećava količina DNA dostupna za mišićna vlakna.

Trening s utezima može povećati tu ,,mionuklearnu domenu" u različitim stupnjevima. Ne iznenađuje, androgeni nevjerojatno povećavaju broj jezgri u mišićnim stanicama izvan treninga s otporom, a istraživanja sa norveškog Sveučilišta u Oslu nedavno su izvijestili da se te jezgre ne gube prestankom treninga.

Drugim riječima, sportaši koji koriste anaboličke steroide možda imaju povećan oblik ,,mišićne memorije" koja im daje prednosti puno dulje nego što se to dosad mislilo.

Stavio sam etička pitanja sa strane, na trenutak, pa pomislio:

Koji su legalni načini povećanja mionuklearne domene?

Kreatin, na primjer, dokazano povećava proliferaciju satelitskih stanica i broj mišićnih vlakana. No, kako kreatin do toga dolazi iz mehanističkog stajališta?

Nitko zapravo ne zna (još). Ako je zbog alteracije protoka energije (učinokm ATP / PCr i glikolitičkih putova), tada je moguće da postoji još jedan dodatak, poznat ali rijetko korišten (bar u sportaša koji grade snagu i tijelo), a taj dodatak ima iste učinke. Prerano je reći, no ljudski dokazi već potvrđuju da coQ10 može usporiti starenje vlakna tipa II (brza vlakna).

A pogodite tko čuva mionuklearnu domenu od starenja? Vlakna tipa II! Tu vam je jasno zašto su kreatin i coQ10 dnevno dijelom mojeg režima suplementacije.

Tim Ziegenfuss, PhD

https://www.t-nation.com/supplements/muscle-memory-steroids-and-creatine?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article2748

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn