0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Prehrana Međunarodni dan piva

Međunarodni dan piva

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
08.08.2015

Znate li da je danas Međunarodni dan piva? Mi Vam donosimo neke zanimljivosti o ovom piću koje mnogi rado konzumiraju.

Thomas Jefferson je rekao da ,,pivo, u umjerenim količinama, ublažava narav, razveseljava duh i promovira zdravlje", a Benjamin Franklin ,,pivo je dokaz da nas Bog voli i želi da budemo sretni."

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne i fiziološki učinci piva su veliki. Razlog popularnosti piva kao pića, ako isključimo alkohol i njegov učinak na relaksaciju, leži u sljedećim činjenicama:

 • Pivo učinkovito gasi žeđ.
 • Pivo potiče izlučivanje probavnih sokova i poboljšava probavu hrane.
 • Pivo ima povoljan učinak na izlučivanje zadržane tekućine iz organizma, djeluje dijuretski.
 • Pivo nije razlog uvećanja tjelesne mase, ono je niskokalorično piće, te se njegova umjerena konzumacija preporučuje i kod redukcijskih dijeta.

Zato je pivo dobar napitak koji nadoknađuje vodu, elektrolite i kao bezalkoholna inačica, predstavlja uz vodu, namirnicu izbora kada želimo brzi oporavak organizma nakon tjelesnog napora.

Međutim, uvijek treba imati na umu da se ovisno o tjelesnoj masi pojedinca, ne smije konzumirati vise od dvije do tri jedinice alkohola (jedinica alkohola je ekvivalent od oko 12 g alkohola, a ta količina sadržana je u 0,33 l lager piva prosječnog sadržaja alkohola od 4,5 %) tijekom čitavog dana i to uvijek uz neki obrok, a da je za žene ta količina alkohola upola manja.

Pivo kao lijek

Tvari iz piva ne samo da potiču aktivnost želuca i digestivnog trakta već zajedno s neprevrelim ugljikohidratima usporavaju prijelaz alkohola iz želuca u krv.

Rezultati mnogih istraživanja dokazuju da je pivo potpuno prirodan, biološki uravnotežen proizvod koji se, istina, u mnogim zemljama ubraja u slaba alkoholna pića.

Mnogi liječnici tvrde da manja količina piva (0,5 l) povoljno djeluje na liječenje nekih teških bolesti, primjerice tuberkuloze, kolere ili raka. Vrlo zanimljivo istraživanje proveo je francuski liječnik, dr. Vincent, koji je statistički pratio zdravstveno stanje vojnika na sjeveru i jugu Francuske. Ustanovio je da su pivopije sa sjevera dvaput manje bolovali nego ljubitelji vina s juga. Ma, ljudi, jesam li vam rekao!!!

Njemački liječnik, dr. G. Chabot, statistički je pratio učestalost karcinoma kod industrijskih radnika i ustanovio da pivoljupci kudikamo rijeđe obolijevaju od karcinoma (osim raka grla) od drugih radnika. Pivo štiti organizam od različitih zračenja, posebice od štetnog djelovanja rengenskih zraka. Vjerojatno je to povezano s prisutnošću reduciranog glutationa u pivu, jer taj spoj ima sposobnost vezanja slobodnih radikala. U pivu se ne razmnožavaju patogeni mikroorganizmi. Dr. C. Enders istraživao je baktericidnu učinkovitost piva u usporedbi s nekim patogenim mikroorganizmima i ustanovio da uzročnik kolere ugiba u pivu za 15 minuta, a uzročnik tifusa za 30 minuta.

The New England Journal of Medicine objavio je rezultate devetogodišnjega opsežnog istraživanja srčanog infarkta u više od 7.700 pivoljubaca. Istraživanjem je utvrđeno da prosječna potrošnja od 1 do 3 case dnevno (engl. čaša je 0,57 l) ima zaštitni učinak protiv srčanog infarkta. Isto tako su poznate i posljedice (alkoholizam) kod najvećeg broja ekstremnih uživatelja. Ovo ne shvaćajte osobno. Prekomjerno uživanje u pivu i posljedice toga uživanja nazivaju se gambrinizam (prema imenu ,,Kralja piva" Jana Primusa, zvanog Gambrinus). Koliko god to nevjerojatno zvučalo, pivo je uzrok ovisnosti u 70 % svih ovisnika o alkoholu i u 60 % svih ovisnika uopće. Da, nevjerojatno je! To nije čudno ako se zna da pivo djeluje ugodno, gasi žeđ i opušta. Prof. Anton Piendl s Tehničkog sveučilišta u Münchenu to opuštanje dovodi u vezu s pojmom ,,psihosocijalni stres". Taj pojam obuhvaća strah, napetost i agresiju. Sve se to s pivom odstranjuje, jednako kao i faktor rizika od: srčanog infarkta, visokog tlaka, šećerne bolesti i gihta.

Stoga je pivo ušlo u svakidašnju uporabu kao npr. sir ili čokolada i postalo samo po sebi sastavni dio našeg života. Upravo zato treba biti svjestan činjenice da pivo sadrži alkohol, pa se treba držati one stare mudrosti: ne pretjerivati ni u čemu osim u alkoholu.

Na osnovi iznesenog, može se reci da je umjereno konzumiranje piva preporučljivo, kako s prehrambenog tako i sa zdravstvenog gledišta, jer pivo može:

 • biti dobar izvor energije i tekućine nakon fizičkog napora raznih kategorija potrošača (radnici, sportaši, trudnice, većina bolesnika i rekonvalescenata, iscrpljene i anemične osobe itd.)
 • poslužiti kao dopuna dijetama siromašnim mineralnim solima (zbog vrlo malog udjela natrija u pivu)
 • poticati apetit i probavu (laka i brza resorpcija sastojaka piva)
 • biti preporučljiv napitak za ljude u zrelim godinama
 • imati dijuretsko djelovanje (pospješuje mokrenje i ublažava poteškoće u radu bubrega i mjehura)
 • smanjiti mogućnost nastajanja bubrežnih kamenaca i povećati njihovo uklanjanje iz urinarnih puteva
 • ublažiti stres te djelovati kao prirodno umirujuće i uspavljujuće sredstvo (zaštita od pojave srčanog infarkta, dobar san).

Piće je dobro za inteligenciju. Konzumiranje alkohola u umjerenim količinama čini ljude pametnijima, utvrdili su znanstvenici koji su do tog zanimljivog podatka došli ispitivanjem 2000 osoba. Ispitanici koji na dan piju oko litre piva ili adekvatnu količinu nekog drugog alkoholnog pića imaju malo viši kvocijent inteligencije od onih koji uopće ne piju alkohol, pokazalo je istraživanje. Inteligenciju, čini se, potiču kemijski spojevi polifenoli koji se nalaze u alkoholu. Sudionici ispitivanja koje je provedeno u Japanu dnevno su pili četiri jedinice alkohola, što u praksi znaci dvije politrene krigle piva ili četiri čaše vina. Rezultati istraživanja objavljeni su u znanstvenom časopisu New Scientist.

Pivo i vježbanje

Jedna američka studija otkrila je da ljudi koji više vježbaju više i piju. Međutim, najnoviji rezultati otkrivaju da nije svejedno piju li vježbači ili vježbačice. Naime, žene koje popiju do tri piva večer prije, drugi dan mogu trčati puno dulje. Brojke govore oko 22 posto, otkrila je studija sveučilišta Colorado. Ključ je jedino u umjerenosti konzumiranja alkohola.

Alkohol je na muškarce djelovao suprotno, pa su u istraživanju oni drugi dan trčali 21 % sporije. Voditeljica studije Gig Leadbetter kazala je da je vrlo zanimljivo gledati razlike koje čini alkohol na muški i ženski organizam te potvrdila da su brojni sportaši, posebno 70-ih godina prošlog stoljeća, smatrali da ispijanje manje količine alkohola dan prije natjecanja poboljšava njihove sposobnosti i rezultate.

Inače, pivo je izvrstan izotonik koji organizmu nadoknađuje potrebnu tekućinu i elektrolite te veći dio minerala i pojedine vitamine koji regeneriraju i osvježavaju organizam nakon izlaganja tjelesnom naporu. Naša nutricionistkinja Donatela Vrebanac smatra da pivo ima dijuretski učinak jer utječe na izlučivanje zadržane tekućine iz organizma.

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn