0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Prehrana Makronutrijent koji te najviše ispunjava

Makronutrijent koji te najviše ispunjava

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
31.03.2017

Smanji glad. Jedi više… Čega?!

Smanji glad. Jedi više… Čega?!

 

… proteina!

Protein je zasitan u većoj mjeri nego masti ili ugljikohidrati. Istraživanja pokazuju da je protein najviše zasitan, a da je mast najmanje zasitna. Ugljikohidrati su negdje na sredini.

Protein ima utjecaj na CCK (cholecystokinin) i grelin. Protein može stimulirati CCK i smanjiti grelin. CCK se ponaša kao signal sitosti. Grelin se primarno proizvodi u želucu i ima svojstvo povećanja apetita. Razina grelina relativno je visoka prije obroka i smanjuje se nakon jela.

Štreberi u akciji

1. Osvrt objavljen u Nutrition & Metabolism izjavljuje da protein potiče termogenezu i ima važan utjecaj na osjećaj sitosti. ,,Protein igra ključnu ulogu u regulaciji tjelesne težine jer sudjeluje u osjećaju sitosti tijekom termogeneze potaknute prehranom".


2. Istraživanje objavljeno u Physiology & Behavior ističe relativni učinak makronutrijenata na sitost u mršavih žena. U četiri različite prilike, kompozicija izo-kaloričnog ručka ,,preload" kontrolirao se u 12 mršavih žena. Kompozicija makronutrijenata imala je znatan učinak na kratkotrajni osjećaj gladi – žene su osjetile manju glad nakon proteinskog preloada u usporedbi s preloadom ostalim makronutrijentima. Također, i jele su manje nakon proteinskog preloada.


3. Istraživanje iz American Journal of Clinical Nutrition testiralo je pretpostavku da povećanje proteina tijekom održavanja ugljikohidrata snižava tjelesnu težinu zbog smanjenja apetita i smanjenog unosa kalorija. Istraživanje je pokazalo: povećanje proteinskog unosa od 15 % prehrane na 30 % prehrane (dok jedeš istu količinu ugljikohidrata) uzrokuje smanjenje apetita i da se unosilo manje kalorija.


4. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism objavilo je istraživanje koje je usporedilo učinak različitih proteina i ugljikohidrata na indikatore apetita i hormone koji reguliraju apetit. Prvo se izmjerila razina CCK. Kalorijski unos bio je viši nakon preloada glukozom u usporedbi s preloadom laktozom i proteinom. Razina CCK bila je viša 90 minuta nakon preloada proteinima u usporedbi s razinom glukoze i laktoze. Istraživači su zaključili da se ,,akutni apetit i unos energije podjednako smanjuje nakon unosa laktoze, kazeina ili sirutke u usporedbi s glukozom”.

Jamie Hale

https://www.t-nation.com/supplements/tip-the-most-filling-macronutrient?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article5586
Reference:
1. Westerterp, K.R. (2004). Diet induced thermogenesis. Nutrition & Metabolism, 1, 1-5
2. Poppitt, S.D., McCormack, D., & Buffenstein, R. (1998).Short-term effects of macronutrient preloads on appetite and energy intake in lean women. Physiology & Behavior, 64(3), 279-285.
3. Blom, A.M., Lluch, A., Stafleu, A., Vinoy, S., Holst, J., Schaafsma, G., & Hendriks, H. (2006). Effect of high-protein breakfast ont he postprandial ghrelin response. The American Journal of Clinical Nutrition, 83(2), 211-220.
4. Bowen, J., Noakes, M., Trenerry, C., & Clifton, P.M. (2006).Energy intake, Ghrelin, and Cholecystokinin after Different Carbohydrate and Protein Preloads in Overweight Men. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 91(4).

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn