0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Prehrana Loši proteini

Loši proteini

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
15.09.2016

Izvješće jednog potrošača

Godine 1949., Američka je vlada ispustila oblake bakterija iznad San Franciska da bi doslovno vidjela što će se dogoditi. Nitko, osim Vlade, nije znao što se zbiva. Srećom, samo je jedna osoba smrtno stradala, ali je 11 osoba zaprimljeno u bolnice.

Godine 1952., Vlada je ispustila oblak sulfida cinka kadmija u populaciju osnovne škole da bi vidjela što će se dogoditi. Nitko nije smrtno stradao, bar do godine dana kasnije, ali su ta ista djeca, u odrasloj dobi, bila podložna ,,većim od očekivanih” oboljenjima od raka.

Takvi tipovi pokusa s bakterijama i kemikalijama nastavili su se do godine 1969.

Vlada je sklona sličnim takvim pokusima. Natrag u godini 1932., u krv 400 tamnoputih Amerikanaca ubrizgan je sifilis da bi se vidjelo što će se dogoditi. Unatoč dostupnim lijekovima, nisu ih liječili. Pokus je završio godine 1972. Slično tomu, 40-ih godina, bez njihova znanja, u krv 18 pacijenata ubrizgan je plutonij, opet, da bi se vidjelo što će se dogoditi. Popis takvih zvjerstava dao bi se nastaviti u nedogled, ali zaključimo da su Amerikanci služili Vladi kao pokusni kunići previše puta.

Čovjek bi pomislio da se takve stvari neće više dpgađati nakon Drugog svjetskog rata i Auschwitza. Zapravo, nakon događaja iz njemačkih koncentracijskih logora, svijet je prihvatio ,,Nuremberški kod" koji, u osnovi, znači da je potrebna žrtvina pisana privola da se na njemu ili njoj vrše pokusi.

Toliko o Nuremberškom kodu.

Naravno, većina nas sve te događaje karakterizira kao davnu povijest i nemamo razloga brinuti u sadašnjici, u 21. stoljeću. Pa, u mojoj glavi, oblikuju se pokusi slični tim barbarskim događajima, ali, bar na površini, čine se bezopasnijim od ispuštanja oblaka patogenih čestica.

Zbog objave u velikim gradskim novinama (San Diego Union, 8.12.1999.) nakostriješile su mi se vlasi na glavi:

Određeni sojini proizvodi mogu biti označeni ,,srcem zdravlja” Američke administracije za hranu i lijekove (US Food and Drug Administration). Nova deklaracija glasit će: 25 gram sojinih proteina dnevno, u prehrani s niskim udjelom zasićenih masti i kolesterola, može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Nadalje, u članku slijedi zloslutna bilješka:

Roper Starch Worldwide objavio je istraživanje, 50 % odraslih potvrdilo je da će ih ta tvrdnja  navesti da jedu više sojine hrane ili da će ih pokušati po prvi put. Roper objavljuje da konzumenti čekaju probati sojine burgere, sojino brašno i prutiće od soje.

Tada, nekoliko tjedana kasnije (San Diego Union, 24.12.1999.), pročitao sam sljedeće novosti:

Američko ministarstvo poljoprivrede predlaže spuštanje ograničenja na to koliko se soje smije koristiti po obroku. Trenutna su pravila, soja smije imati udio manji od 30 %.

Ostale su me činjenice zaskočile:

Školski službenici vjerojatnije će povećati količinu soje koju ubacuju u standardne burgere i takose.

Ujedinjeni odbor za soju (United Soybean Board) sponzorirao je istraživanje tržišta koji upućuje na to da bi 26 milijuna djece koja se hrani u školskim programima prihvatio sojine proizvode.

Nutricionisti iz San Diego Unified School District, okruga koji služi obroke za više od 100,000 djece dnevno, već koriste soju za hamburgere, kaže Jane Boehrer, upraviteljica za hranu.
 

U suštini, soja postaje vruća tema. Uskoro će postati neizbježna u svakodnevnom životu, a i na tržištu bodybuildinga. Sve je više proizvoda koji ističu prednosti soje: superiornu mogućnost probave proteina (PDCAAS, protein digestibility corrected amino acid score), prednosti po niži kolesterol, poboljšanje funkcije štitnjače, ali i popravljeni imunosustav.
Ne bih ulazio u raspravu oko toga. Čak bih išao i toliko daleko pa tvrdio da je dodatak soje u prehranu pametan izbor… ako si žensko ili eunuh.

Sad vidite zašto mislim da Američka vlada vrši masovni pokus s cijelom populacijom koja i ne zna da glumi pokusne miševe? A, još je važnije, što sam mislio pod tim ako ste žena ili eunuh?

Odgovor glasi: ne mislim da itko namjerno želi uništiti nečiju muževnost. Mislim ipak da zanemaruju dublje probleme koji su povezani sa sojom. Je li poboljšan kardiovaskularni profil važniji od održavanja zdravog hormonalnog profila?

Dopustite da objasnim.

Svi više-manje znaju, soja sadrži ,,zdrave” smjese nazvane fitoestrogeni, a to su kemikalije koje oponašaju životinjski estrogen. (Za potrebe ovog članka, termin ,,estrogen" služi kao generički naziv za svaku substancu koja ima biološki učinak estrogenih hormona, poput estradiola.)

Sada, fitoestrogeni mogu utjecati na stanice sisavaca na dva načina - meni poznata:

1) mogu se vezati na receptore visokog afiniteta i visoke specifičnosti u staničnoj jezgri koji se, zauzvrat, povežu na gene u DNA, a to vodi proteinskoj transkripciji, i tomu da se ponaša kao pravi estrogen

2) mogu se povezati s tim receptorima i mirovati, a tako zauzimaju mjesto koje bi inače pravi estrogen zauzeo i inicirao transkripciju.
Prva je mogućnost jako neželjena ako si muško, zato što je estrogen prvenstveno ,,ženski" hormon koji je odgovoran za ,,feminizirane" učinke. Ukratko - s tim je teže graditi mišiće.

Možemo se prepirati da se ti fitoestrogeni ponašaju kao estrogen, ali vrlo slabi estrogen. Ako priječe ,,jaki" estrogen da se spoji na receptor, onda si u prednosti. To je dobra stvar, osim ako već na početku imaš nisku razinu estrogena: tada slaba aktivnost slabog estrogena može nadmašiti blokiranu aktivnost estrogena, a to u konačnici rezultira umreženim povećanjem.

Druga je mogućnost potencijalno dobra. Ako postoji inertna substanca, poput ,,dobrih” fitokemikalija, prevenira estrogen da se spaja s receptorom i inicira proteinsku transkripciju, onda izostaju negativni učinci estrogena (moguće povećanje tjelesne masti, ginekomastija, a možda čak i benignna prostatična hipertrofija, BPH).

Nažalost, sojini proteini sadrže dva znatno ,,loša" fitoestrogena, o koja oba imaju estrogensku aktivnost. Nazivaju se genistein i dijadzein.

Držim da bi muški sportaši – ili, zapravo, svi pripadnici muškog spola – trebali izbjegavati redovito uzimanje prevelike količine sojinih proteina. To se odnosi i na školarce.

Očigledno je, Vlada je osigurala da američka populacija, uključujući pretpubertetske i adolescentne mladiće, unosi velike količine sojinih proteina. Koji će biti rezultati te ,,sojo-manije”?

Ne mogu biti siguran – kao stručnjaci Y2K u vezi s 1. siječnjom 2000. – ali moglo bi doći do povećane feminizacije školske populacije, povećane feminizacije muških odraslih osoba, sa svim popratnim posljedicama, uz moguću pojavu neplodnosti i globalnog povećanja BPH.

Jesam li paranoičan ili bismo svi trebali zastati pred ovim problemom? Istraživanja me podupiru. Neka ostaju na problemima s estrogenskom aktivnošću, a ostali se bavi i ozbiljnijim problemima.

Jedno je istraživanje koristilo miševe, a otkrilo je da genistein (2.5 mg / kg tjelesne težine u 9 dana) smanjuje koncentraciju testosterna u testisima i serumu, a uz to smanjuje i luteinizirajući hormon u hipofizi. (1) Zaključak je da genistein, kad se daje odraslim muškarcima, ,,inducira tipične učinke estrogena u dozama nalik onima u prehranama baziranim na soji".

Drugo je istraživanje otkrilo da soja i alfalfa-slobodna prehrana s 0.1 % koncentracijom  genisteina umanjila dobivanje na tjelesnoj težini u štakora Sprague-Dawley i neznatno smanjenje u težini prostate. (2) (Izbjegavanje rasta prostate dobro je za odrasle, ali je smanjenje težine prostate pokazatelj feminizirajućih učinaka.) Istražitelji su zaključili da bi se pokusi o endokrinoj toksikologiji trebali bazirati na dijeti bez fitoestrogena, kako bi se izbjegao kontakt fitoestrogena s umjetnim kemikalijama i pobrkani rezultat.

Ostala su istraživanja naišla na ozbiljniji problem. U jednom se spominje ,,značajno raspadanje stanica testisa" kad je riječ o genisteinu. (3) Natrijev azid je vrlo toksična kemikalija i vrlo moćan vazodilatator, a uništava stanice testisa nekrotičnom smrću, dok genistein ih ubija apoptoičnom smrću (u biti, raspadanjem stanica) – tu je mala razlika. To uništenje sperme može biti rezultat njihove nesposobnosti da se same poprave. (4)

Mnogo je istraživanja usmjereno prema reproduktivnim poremećajima u divljih i zatočenih životinja, ali i životinje nazvane čovjek. Jedno istraživanje tvrdi da postoji povezanost razvojnih i reproduktivnih poremećaja u divljih životinja s visokim stupnjem izloženosti kemikalijama iz okoliša koje imaju estrogenske aktivnosti. (5) Poduzeti su pokusi u kojima su endometrijske stanice štakora bile izložene različitm spojevima, uključujući genistein i dijadzein. Zaključeno je da uistinu postoji povezanost proteina koji utječu na plodnost.
Iako Hopertovo istraživanje izostavlja ženke, dio reproduktivnih problema može proizlaziti iz učinaka fitoestrogena na mušakrce, kako prethodna istraživanja nalažu.

Slično tomu, postoji istraživanje o programu rasploda među gepardima u zatočeništvu. Većina geparda hranila se sojom, a patili su od neplodnosti i visokog rizika od bolesti jetre. (6) Rizik od bolesti jetre ipak je tema za drugi članak.

Dokumentirano je smanjenje ljudske sperme u posljednjih 50 godina, a razne su teorije o uzrocima. Mnogi znanstvenici drže da je to zbog prevelike izloženosti spojevima nalik estrogen. Soja još uvijek nije previše zastupljena u prehrani na Zapadu, ali to bi se moglo uskoro promijeniti.

Istina je da Japanci i Kinezi imaju dugu povijest soje i sojinih proizvoda u svojoj prehrani, a očigledno je da ne pate od neplodnosti. Naravno, vjerojatno nisu izloženi nevjerojatnoj količinni estrogena iz okoliša koji prevladava u zapadnom svijetu. Svakodnevno suočavanje s brojnim kemikalijama, uz namirnice pune fitoestrogenom iz soje, može biti kap koja će preliti čašu.

Međutim, da budem ,,neznanstven” na trenutak, gotovo će se svatko složiti s izjavom da Azijci i nisu pretjerano muževni. Trebaju li se kriviti geni, različitost u metodama treninga, razlike u kulturalnim prioritetima ili, bar djelomice, prehranu baziranu na soji? Siguran sam da ne znam odgovor.

Ne znam niti kakve će biti posljedice ove nove Vladine zaluđenosti sojom biti. Hoće li nastati povećan stupanj neplodnosti? Društvo mladića koji su feminiziraniji od žena? Nedostatak snage koji nastaje zbog smanjene razine testosterona?

Nadalje, ne znam posljedice fitness industrije i nove privrženosti soji. Hoće li sojini proteini otežati dobivanje mišića?

Opet, ne znam. Ali držim da treba odraditi još istraživanja i ispitivanja tog područja, prije nego se u svijet otvori još jedna Pandorina nutritivna kutija.

I siguran sam da osobno neću pretjerivati i uzimat ću soju tu-i-tamo. Nadalje, da imam psa, ne bih ga hranio sojom, a i kad budem imao djecu, sam ću im pakirati ručak.

Reference:

  1. Strauss, et al. "Genistein exerts estrogen-like effects in male mouse reproductive tract," Mol Cell Endocrinol 1998 Sep 25;144(1-2);83-93
  2. Casanova M, et al. "Developmental effects of dietary phytoestrogens in Sprague-Dawley rats and interactions of genistein and diadzein with rat estrogen receptors alpha and beta in vitro," Toxicol Sci 1999 Oct;51(2):236-44
  3. Kumi-Diaka J, et al. "Cytotoxic potential of the phytochemical genistein isoflavone and certain environmental chemical compounds on testicular cells," Biol Cell, 1999 Sep;91 (7): 515-23
  4. Anderson, et al. "Effect of various genotoxins and reproductive toxins in human lymphocytes and sperm in Comet assay," Teratog Carcinog Mutagen 1997;17(1);29-43
  5. Hopert, et al. "Characterization of estrogenicity of phytoestrogens in an endometrial-derived experimental model," Environ Health Perspect 1998 Sep;106(9); 581-6
  6. Setchell, et al. "Dietary Estrogens a probable cause of infertility and liver disease in captive cheetahs," Gasteroenterology 1987 Aug;93(2);225-33

TC Luoma

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn