0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Prehrana Kreatin monohidrat

Kreatin monohidrat

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
15.07.2015

Čisti kreatin monohidrat je bezokusan, bijeli kristalinični prah. Nalazi se u mnogim namirnicama, a u naročito velikim koncentracijama ima ga u crvenom mesu. Kreatin povećava nivo fosfokreatina u mišićima, što pak ima za posljedicu povećanje ATP-a. ATP je energetski nositelj substrata u mišićima koji im omogućuje kontrakciju i generira snagu.

Čisti kreatin monohidrat je bezokusan, bijeli kristalinični prah. Nalazi se u mnogim namirnicama, a u naročito velikim koncentracijama ima ga u crvenom mesu. Kreatin povećava nivo fosfokreatina u mišićima, što pak ima za posljedicu povećanje ATP-a. ATP je energetski nositelj substrata u mišićima koji im omogućuje kontrakciju i generira snagu.

Većina ljudi osjeti gotovo dramatične rezultate već nakon 7 - 10 dana uzimanja. Uočavaju povećanje snage, veću mišićnu izdržljivost, čak gubitak masti. Povećanje mišićne mase 2 - 4 kg nije neuobičajeno, a rezultati variraju od osobe do osobe. Kreatin treba uzimati u sprezi s čitavom prehranom i programom vježbanja.

Postoji mišljenje da kreatin utječe na zadržavanje vode u organizmu. Zadržavanje vode je nepoželjno, neugodno stanje koje karakterizira nadimanje, naročito tkiva u okolini mišića. No imajte na umu da stvaranje mišićne mase započinje sa 75% vode. Ta je hidratacija početna faza proteinske sinteze. Uzimanje čistog kreatina rezultira punijim, okruglijim mišićima.

Nije neophodno kreatin uzimati ciklički. Kreatin je prirodan spoj koji tijelo svakodnevno proizvodi filtracijom u bubrezima. Ne proizvodi toksične popratne efekte. Uz zdrave bubrege, toksičnost je malo vjerojatna, čak i u količinama 15 - 20 grama dnevno. U svakom slučaju, ako uzimate kreatin, važno je piti barem 8 - 10 čaša vode dnevno.

Po prestanku uzimanja kreatina njegova koncentracija u mišićima naglo opada. Bez obzira na to, do mjesec dana nakon prestanka uzimanja njegova je koncentracija u mišićima i dalje viša no prije početka uzimanja.

Tijekom prvog tjedna uzimanja prolazite kroz tzv. ,,loading" fazu, ili fazu punjena. Za to vrijeme trebali biste uzimati 5 grama (tj. jedna mjerica koja se nalazi u pakiranju Labrada kreatina) četiri puta na dan. Nakon faze punjenja možete održavati maksimalno potrebni nivo kreatina u mišićima uzimajući samo 5 grama na dan. Uzimanje većih količina (većih 15 - 20 grama) neće povećati koristan učinak kreatina! Naime, mišići su sposobni zadržati samo 5 grama kreatina po kilogramu težine. Uobičajena razina kreatina u mišićima (bez dopunskog uzimanja) je 3.5 - 4 grama po kilogramu težine. Prema tome, najbolje što možete učiniti je konzistentno uzimanje kao biste maksimizirali nivo kreatina u svojim mišićima tijekom prvog ili prva dva tjedna, ostalo je samo održavanje dostignutog nivoa. I još jednom, zapamtite, pijte puno vode, barem 8 čaša na dan.

Kreatin je topiv u tekućini, npr. soku. Kada ga promiješate s tekućinom, potrebno ga je odmah i konzumirati, najkasnije za 10 minuta. Najbolje vrijeme za uzimanje kreatina (nakon ,,loading" faze) je u okviru dva sata poslije vježbanja.

Kreatin monohidrat je supstanca koja se prirodno nalazi u organizmu, a kao dodatak prehrani američki FDA ga označava kao ,,siguran". Osobe koje uzimaju puno tekućine ne osjećaju se dehidrirano ili iscijeđeno. Pijte najmanje 8 čaša vode ako uzimate kreatin.

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn