0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Prehrana Jeste li čuli za basmati rižu?

Jeste li čuli za basmati rižu?

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
11.11.2015

U zadnje vrijeme sportaši i bodybuilderi za nju pokazuju veliko zanimanje pa uvelike ulazi kao sastavni dio njihovih jelovnika. Ne bez razloga, jer basmati riža smatra se najkvalitetnijom vrstom riže na svijetu, što je i razlog njezine zamjetno više cijene u odnosu na druge vrste.

U zadnje vrijeme sportaši i bodybuilderi za nju pokazuju veliko zanimanje pa uvelike ulazi kao sastavni dio njihovih jelovnika. Ne bez razloga, jer basmati riža smatra se najkvalitetnijom vrstom riže na svijetu, što je i razlog njene zamjetno više cijene u odnosu na druge vrste. Za razliku od ostalih vrsta riže, basmati rižu možemo prepoznati po krupnijem i izduženijem zrnu, prepoznatljivom okusu i mirisu. Postoje dvije varijante basmati riže: bijela i smeđa. Za mnoge je upravo basmati riža najukusnija i najmirisnija vrsta riže. Basmati riža raste isključivo u predgorju Himalaja, a njezin prepoznatljiv miris i aroma posljedica su mineralnim tvarima bogatih rijeka u čijoj blizini se ova riža uzgaja.

Kod odabira ugljikohidratnih namirnica poželjnih za besprijekornu prehranu, ključna varijabla je i glikemijski indeks. U tom pogledu basmati riža je poželjna namirnica na tanjuru zbog svog umjerenog glikemijskog indeksa. Basmati riža, za razliku od one obične, neće brzo podići razinu glukoze u krvi, što će svakako povoljno djelovati na vaše zdravlje.

Uz sve već navedeno, možemo zaključiti da je basmati riža odličan izvor energije. Bogata je ugljikohidratima i proteinima, a sadrži iznimno male količine masti i nema kolesterola. Ne sadrži ni gluten što ju čini idealnom sastavnicom obroka za osobe koje nisu tolerantne na gluten.

Smeđa nerafinirana basmati riža bogatija je vlaknima od bijele rafinirane basmati riže. 100 grama bijele basmati riže sadrži 349 kalorija, od toga 8,1 g proteina, 77,1 g ugljikohidrata, 0,6 g masti te 2,2 g vlakana.

Kuhanje basmati riže

Kuhanje basmati riže može biti izazov čak i za naijskusnije kuhare, jer savršeno skuhana riža treba biti mekana, paperjasta i razdvojenih zrna. To mnogi, posebno manje iskusni kuhari, ne uspijevaju postići. U nastavku vam nudimo nekoliko kratkih savjeta koji bi vam mogli pomoći pri kuhanju ove vrste riže.

Koristite najkvalitetniju indijsku ili pakistansku basmati rižu koju možete pronaći i, naravno, priuštiti.

Perite rižu nekoliko minuta, jer ćete na taj način doprinijeti tome da se riža oslobodi škroba koji ju čini ljepljivom.

Prije nego ulijete vodu, u rižu stavite sol, jer ovo pomaže da se sol upije u zrna riže.

Koristite čvrsti, teški poklopac ili aluminijsku foliju, koju je potrebno dobro pričvrstiti, kako para ne bi izlazila i da bi se riža pravilno skuhala.

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn