0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Prehrana Izbjegavaj sojine proteine

Izbjegavaj sojine proteine

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
18.11.2016

Bodybuilderima i sportašima za snagu, sojini proteini nisu od pomoći. Zašto?

Prije otprilike 15 godina, svijetu koji se bavi fizičkim izgledom otkrivena je vijest o nekoliko istraživanja koji dokazuju kako soja uzrokuje smanjenje testisa i snižava razinu testosterona. Ipak, neki ljudi tvrdoglavo vjeruju da će im sojini proteini pomoći u gradnji mišića.

Postojali su razlozi za to, ali slabi. Glavni je razlog za to da se soja razlikuje od sojinih proteina. Izoflavoni koji su uključeni u snižavanje razine testosterona i smanjenje testisa zapravo su se uklonili procesima tako da nisu prisutni u samim proteinima. To može biti istina ali i ne mora, budući da postoje dokazi o tome da su izoflavoni uistinu prisutni u nekim markama sojinih proteina. Nevezano uz tvoj stav, nedavna istraživanja pokazuju da postoje još neki razlozi za izbjegavanje soje.

Sojini proteini nisu bolji od vode

Istraživanje s McMaster sveučilišta o sintezi mišićnog proteina – mišićnoj gradnji – dokazuje kako soja nema dručkiji utjecaj od vode. Tridesetorica muškaraca uzimala su 0 grama proteina, 20 grama soje ili 40 grama soje u odmoru i nakon treninga s utezima. Nakon toga, usporedili su rezultate grupe muškaraca s onima koji su uzimali 20 ili 40 grama proteina sirutke.

40 grama soje neznatno su povećali sintezu mišićnih proteina, 20 grama soje funkcioniralo je poput 0 grama soje. Oboje, i 20 g i 40 g sirutke, međutim, znatno su povećali sintezu mišićnog proteina. Nagađalo se o tome zašto je to tako dobro djelovalo (a soja nije) jer sirutka ima veći udio leucina, ,,glavne aminokiseline" za mišićnu gradnju, nego što soja ima. Isto tako, veći udio aminokiselina u soji, uključujući leucin, preusmjerile su se prema oksidaciji, a tako onemogućuju proteinsku sintezu.

Očigledno je, ako želiš graditi mišiće, najbolje je izbjegavati sojie proteine.

TC Luoma

https://biotest.t-nation.com/articles/tip-avoid-soy-protein?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=article

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn