0 kom Dovrši kupovinu
Početna Blog Prehrana Hrana koja će ti pomoći da izgledaš dobro bez odjeće

Hrana koja će ti pomoći da izgledaš dobro bez odjeće

Prikaži sve kategorije
Prehrana Zdravlje Ciljevi Transformacija Mišićna masa Mršavljenje Trening Programi Muškarci Žene
28.12.2015

Saznat ćeš pravu tajnu za mršave mišiće. Tu su mračnu tajnu stoljećima krila tajna društva izdavača i proizvođača dodataka. Riskiramo svoju glavu jer ćemo ti je otkriti. Spremni? Dobro, evo je:
Tajna je da nema tajne.

Dobro, to nije zapravo tajna, već je više kao mudrost koja se razvije nakon najmanje desetljeća teškog treniranja i odgovarajuće prehrane. Ostaje zaključak – nema brzih popravaka i nema čudesnih programa treninga.

Ako bi i postojala prava tajna, onda bi bila jednostavna: divno tijelo rezultat je pametnog treniranja i prave prehrane. Bitna su četiri koraka:
1.    teški trening
2.    pravilna prehrana
3.    dodatci prehrani kad su potrebni i
4.    ponavljanje godinama (mnogo godina...).


Od ova četiri koraka, drugi je najteži. Većina ljudi zariba kad je u pitanju pravilna prehrana. Što to zapravo znači ,,pravilno jesti“, ovisi o tvojim ciljevima. Postoji puno različitih dijeta koje su prilagođene svakakvim ciljevima. Osnovna je razlika među njima unos kalorija i makronutrijenata. Zanimljivo je da, dizači utega imaju naviku iste prehrane svakodnevno, bez obzira na dijetu koju imaju. Jedina je razlika u omjeru proteina, ugljikohidrata i masti, ali i dnevnom unosu kalorija. 

To može biti čudno ,,običnim“ ljudima s dodatnim pojasom oko struka, ali postoji logičan  razlog za to. Uglavnom, izbor hrane koji se nudi u supermarketima je smeće. Zapravo, da postoji dućan za dizače utega, ne bi bile potrebne tolike police. Trebaju li nam stvarno 234 različite vrste pahuljica za doručak? Ne! Uopće nam ne bi trebale pahuljice za doručak! 

Što više učiš o sastojcima dobre dijete, to više shvaćaš da 90% stvari koje možeš koupiti u supermarketu je smeće – prava smetnja da gradiš svoje tijelo kako ti želiš.

Sa svim time na umu, pozvali smo stručnjeke (Cyja Willsona, Brocka Strassera, Billa Robertsa, Johna Berardija, Johna Koeniga i Johna Daviesa) pa smo ih pitali o njihovim dijetama. S njihovom pomoći, složili smo listu najbolje i najgore hrane za dizače utega, plus nekoliko namirnica koje su negdje u sredini. 

Prionimo!

Najbolje stvari

Dobra stara zobena kaša

Da ne bi bilo zabune, zobena kaša je ugljikohidrat u prehrani dizača utega. Ako si na dijeti sa smanjenim ugljikohidratima, nema ničeg lošeg u porciji zobene kaše (27 g ugljikohidrata) uz jutarnje proteine. Tijelo ti je bilo bez hrane tijekom noći, pa je za jutarnji obrok dizača utega savršen izbor sporodjelujući ugljikohidrat da se tijelo napuni energijom. 

Zobena kaša ima otprilike 3 g prirodnih nezasićenih masti, 5 g proteina i 2 g ne- i topljivih vlakana. Vlakna pomažu probavi, reguliraju količinu kolesterola pa zaslužuju pečat odobrenja AHA (American Health Assosiation). 

Kupuj samo zobenu kašu s deklaracijom na sastojcima da je ,,100% prirodno usitnjena zob“. To je to! Zob bi u tome tebala biti jedini sastojak. Ne kupuj nikakve proizvode s dodatnim okusima. (Više u dijelu ,,Loše stvari“) Također, nemoj zaribati stvar dodavanjem mlijeka ili šećera. Jedi svoje zobene pahuljice kao čovjek! Usput, zobenu kašu možeš pripremiti i u mikrovalnoj, ne trebaš posebno prokuhavati vodu.

Zobena je kaša zakon. Uključi je u svoju dijetu.

Bezmasni svježi sir 

Užasni su okus i tekstura svježeg sira. Većina nas jede tjedno bar 2 kg zrnatog sira. Kako svježi sir učiniti jestivim? Pomiješaš s proteinskim prahom, napraviš puding i gusti shake. Zašto prolaziti kroz tu proceuduru? Jednostavno zato što je svježi sir odličan izvor kazeina, najboljeg proteina za dizače utega.

Kazein je dobar zbog usporavanja probave. Užina koja uključuje svježi sir pruža stabilan  i usporen unos aminokiselina u krvotok. Svježi sir ima nizak udio ugljikohidrata. Kad se sve to zbroji, idealan je pred spavanje da se spriječi noćni katabolizam (propadanje mišića zbog osmosatnog posta).

Htjet ćeš bezmasni sir i izbjegavati kremaste varijacije zbog njihovih loših sastojaka. Da, bezmasni je pomalo gorak, što je zanemarivo ako ga koristiš kao osnovu za druge namirnice. Uostalom, ako možeš odraživati treninge s velikim brojem ponavljanja ili si ubrizgavati steroide, onda možeš jesti i svježi sir – ne budi plačko.

Tuna i ostala riba

Ako je zobena kaša osnova izvora ugljikohidrata dizačima utega, onda je tuna osnovni izvor proteina. Jeftina je, ima niski udio masti, bez ugljikohidrata je i u 57 g ima 13 g proteina.
Postoji u konzervama ili u isušenim pakiranjima koja su prikladnija, no skuplja. Postoje pakiranja u vodi ili ulju. Tuna čuvana u ulju vrlo je praktičan izbor kad ste na dijeti s puno proteina i masti. Albacore tuna ima 450 mg omega-3 masnih kiselina na porciju 57 g, pogotovo ako imaš sreće i jedeš meso delfina.  

Glasine su da ima riba i osim tune, no potrebno ju je kuhati, a samo gay dečki kuhaju. To je, naravno, šala. Losos je još jedan dobar izvor koji je dostupan u konzervi. Većina nas misli da je losos obično užasan, ali neki žive na njemu (npr. John i Steve Berardi). Na lososu i pepermintu za zadah.

Kakogod, jedan čovjek u Kaliforniji vodi malen posao s ribljim konzervama helluva'. On je Dave pa je proizvod jednostavno nazvan Dave's Albacore (ili Dave's Salmon). Prodaje rukom ulovljen albacore koji je iskrvario na brodu i nije nikad stavljan u zamrzivač. Proizvod je pakiran u vlastitom ulju i jako je ukusan! Problem je u skupoći! Šest konzervi od 17 dg albacore košta 18 dolara i šest konzervi od 15 dg dee-licious lososa košta skoro 34 dolara. Ako je riba osnova tvoje dijete, ipake se isplati. Provjeri proizvode na Davesalbacore.com.

Govedina i perad

Životinje su prirodni proteini s nogama, htjeli to vegeni priznati ili ne!? To podrazumijeva govedinu, piletinu, puretinu i sve što možeš uloviti. Davies iz T-mag-a sportašima preporučuje velike količine bizona i noja.
Za početak, pogledajmo malo jedan sočan odrezak: crveno meso ima loš ugled još iz 80-ih, ali se i to počelo mijenjati. Prehrana pecivima i sojom bila je dovoljna fanaticima i aktivistima za prava životinja, ali s pogrešnom idejom da je to put prema zdravlju i mršavosti.  

Govedina je bogata proteinima i hranjivim tvarima, a neki je nazivaju i prirodnim ,,multivitaminom“. Da, ima i nešto masti koja je korisna u pravim količinama. Zapravo, prehrana s malo masti dovodi do niskog stupnja testosterona. Potrebna je i zdrava određena količina masti u tijeku, čak i zasićene masti.  

Uvijek biraj odrezak koji kao dio svojeg naziva ima ,,round“ ili ,,loin“.  Ti su dijelovi s najmanje masti. Izbjegavaj odreske koji sadrže ,,rib“ u svojem nazivu. Nama to znači naručivanje pečenice umjesto najboljeg rebra. U trgovini biraj one odreske koji imaju manje od 10% masti. Sušena govedina je prihvatljiva ako si u žurbi, ali inače izbjegavaj prerađene i kemijski obrađene proizvode, kao salamu i hrenovke. Bijelo pileće meso i puretina su odličan izbor. Pileća prsa bogata su proteinima i bez ugljikohidrata su, pa su tako i najsvestranija namirnica dizačima utega. Najedite se!

Jaja

Prije proteinskoga praha, dizači utega unosili su jaja kao izvor proteina. Veliko jaje ima 7 g proteina, 80 kalorija i velik BV (biološku vrijednost).
Opet, zapitat ćeš se o masti i kolesterolu, ali – opet – mediji su to prenapuhali.

Činjenica: kolesterol je osnovna struktura svih anaboličkih hormona. Bez njega, tijelo ne može proizvoditi testosteron. Ako se držiš dobre prehrane i tjelovježbe, neće ti naškoditi nekoliko cijelih jaja. Čak i konzervativna AHA (American Heart Assosiation) drži da je dobro unijeti 4 jajeta tjedno.

Ipak, većina dizača utega koristi uglavnom bjelanjke u svim jelima, s ponekim žumanjkom. Čak se mogu i kupiti bjelanjci posebno. Dodaj jedno cijelo jaje u kutiju nadomjestaka za jaje i imaš odličan omlet za dizače utega.

Samo zapamti da sirova jaja i nisu pametan izbor iako smo Rockyja vidjeli da ih konzumira. Nije samo strah od otrovanja salmonelom u pitanju već i istraživanje Johna Berardija koje pokazuje da tijelo može obraditi samo polovicu proteina iz sirovog jajeta. Zaključak – kuhajte jaja.

Voće i povrće 

Stotinu je razloga zašto je voće dio zdrave prehrane dizačima utega. Dobrobiti su već iznesene u izvrsnom članku Cyja Willsona (The Forbidden Fruit).

Ukratko: Voće je bogato vitaminima, mineralima, fitokemikalijama, određenim flavonima, vlaknima, a neko čak ima i učinak uštede proteina. Jedi voće, ali izbjegavaj većinu voćnih sokova. (Više u nastavku.)

Što reći o povrću? Mama kaže da jedemo povrće i mama je u pravu! Neke nam stvari samo priroda može priuštiti, a dosta je tih stvari skrivenou voću i povrću. 

Proteinski prah

Sad možemo čuti neke plačljivke da proteinski prah nije hrana već dodatak prehrani. Razumijemo se, ali kvalitetne proteine ipak smatramo hranom. Pogledaj na etiketi tih proizvoda pa ćeš vidjeti udio proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina i minerala pa će i tebi zvučati kao etiketa na hrani. 

Proteinski prah ulazi u popis namirnica jer je, praktično, bogat hranjivim tvarima. Revolucionalizirali su prehrambenu industriju i pomogli običnim ljudima s poslom i obitelji da unose hranjive tvari kojima grade mišiće. Probaj: radi (najmanje) 8 sati dnevno, treniraj, budi s prijateljima i obitelji, a uz to imaj dnevno 5 – 6 obroka bogatih proteinima i hranjivim tvarima. Teško je, zar ne? Pogotovo ako ciljaš na do 1 g proteina na 1 kilogram tjelesne težine. Tu uskače proteinski prah. Posebno su dobri jer svojim niskim udjelom ugljikohidrata pomažu i u dijeti za rezanje i za dobivanje mase.   

Dobre stvari 

Ovdje su namirnice koje su dobre dizačima utega, ali nisu idealne za svakoga. Ovim namirnicama trebaš se poigravati i zaključiti sam za sebe kako djeluju na tvoje tijelo. Sljedeće prijedloge smatramo dobrima.

Orašasti proizvodi i prirodni maslac od kikirikija 

Orašasti proizvodi su „dobri“ (ali ne i „najbolji“) proizvodi, iz jednostavnoga razloga: vrlo su kalorični. Zato se često preporučaju teškim dizačima. Otprilike 32 oraha imaju 160 kalorija, 8 g proteina i 5 g ugljikohidrata. Orašasti proizvodi imaju velik postotak masti, ali je samo dio zasićenih masti (2 od 14 g za kikiriki).

Morate biti oprezni zbog tog kaloričnog udjela. Ako prigrizeš limenku kikirikija, onda dodaj i 1000 kalorija dnevnome unosu. Sve u svemu, orašasti proizvodi su hrana s dobrim visokim mastima i niskim ugljikohidratima. (Indijski oraščić ima najviši udio ugljikohidrata, oko 8 g po porciji, pa pozor s njim.) Zasitni su, lako prenosivi i mogu biti dijelom zdrave prehrane.  

Podržavamo prirodni maslac od kikirikija, ali PRIRODNI! Obični maslac od kikirikija pun je loših stvari kao što su tekući kukuruzni sirup, hidrogenirano ulje i šećeri. U popisu  sastojaka trebalo bi pisati: kikiriki i soli. I točka. Ne dajte se zavarati smanjenim vrijednostima masti. Previše je tu loših masti u odnosu na dobre dodatke sojinih proteina. Ako ste još zabrinuti zbog udjela masnoće, prirodni vam maslac omogućuje da izlijete višak masti prije nego ga promiješate i rashladite.

Mali savjet za one koji imaju brz metabolizam i žele dobiti masu: s 2 žlice prirodnog maslaca od kikirikija u svom proteinskom shakeu dodaješ 400 kalorija – jer tako izbjegavaš šećere u svom zdravom i kaloričnom obroku.

Riža, tjestenina, krumpir, džemovi i kruh od cjelovitih žitarica

Priznajemo: sve je to u istoj kategoriji zbog udjela ugljikohidrata. Dobri su dizačima utega, ali ne i onima koji su osjetljivi na ugljikohidrate.  

Ako ćemo birati izričito prema njihovu GI, onda je izbor: slatki krumpir (umjesto bijelog Russet krumpira), integralna tjestenina (umjesto bijele tjestenine), dugozrnata smeđa riža (umjesto kratkozrnate ili bijele riže – što je tanja riža, veći je glikemijski indeks). Za kruh, birajte integralni kruh umjesto bijelog kruha. Ako izgleda kao da je od drveta, onda je dobar kruh! Naš je omiljeni izbor Heathnut, zrnati kruh pun sjemenki i orašastih proizvoda. Neki više vole kruh s lanom.
Ova je hrana dobra, no pazite ako ste osjetljivi i pripazite na preljeve, pogotovo kod tjestenine i krumpira. Masni preljev na hranu bogatu ugljikohidratima pravi je recept za brzo dobivanje masti.

Mlijeko i jogurt

Mlijeko je dvolično čudovište. Nekima je jeftini izvor proteina, a mršavim tinejdžerima krajnji izvor za dobivanje mase. Neki tradicionalisti preporučuju ispijanje nekoliko litara mlijeka dnevno. Dovoljno je reći da bismo onda svi bili poprilično debeli. Većina je masti u punomasnom mlijeku iz kategorije loših masti. Ne možemo izgraditi zdravo tijelo namirnicom punom zasićenih masti, ugljikohidrata i šećera. 

Usto, 10 – 20 % populacije je netolerantno na laktozu, što znači da ne probavljaju mliječne šećere. (Postoje i istraživanja koja pokazuju da nebijelci, pogotovo Azijati i Afrikanci, imaju visok stupanj netolerancije na laktozu.) Njima se pomaže mlijekom i ostalim proizvodima bez laktoze. S druge strane, ako nemaš problema s laktozom, obrano mlijeko može ti biti dobar izvor proteina. Ako nisi tinejdžer koji ima jako brz metabolizam, ograniči unos mlijeka! 

Smatramo da je jogurt bolji izbor. U odnosu na mlijeko, ima više prednosti i manje nedostataka. Jogurt ima aktivnu kulturu bakterija koja pomaže u normalnom funkcioniranju probave. Pomaže i kod zatvora i kod proljeva. 

Neke tvari hrane bakterije i time pomažu apsorpciji svih proteina koje uneseš. Pogotovo jedan imenom GDL smanjuje nasutost i plinove, a povećava zadržavanje dušika, što ga čini savršenim dodatkom proteinskog praha. Jedina američka tvrtka koja ga koristi je Biotest, koliko znamo, u proizvodu Advanced Protein.

Umaci i začini 

Spadaju u listu „dobrih“ stvari jer postoje dobri i loši umaci i začini. Dobri su nekalorični umaci na bazi papra, Worcestershire umak, a i svi začini na polici. Mnogi senfovi se tu pribrajaju, ali čitajte etikete, za svaki slučaj. Naši su prijedlozi: Beer N Brat hren senf, ljuti umak Cajun Sunshine, umak Hell on the Red i sezonski umak za piletinu McCormick.
Loši su umaci svi koji imaju u sebi velik udio fruktoze, kukuruznog sirupa (BBQ umak, kečap itd.), majoneza i uglavnom svi kremasti umaci za salate. Uzmi bezmasni Miracle Whip ako baš moraš jesti majonezu i ako baš moraš staviti umak na svoju piletinu s roštilja – stavi 1 mjericu i tanko namaži meso. 

Loše stvari 

Svi se priklonimo mračnoj strani, tu i tamo. Ali ako želiš formu i mišiće, onda ti je bolje da je se kloniš u 95 % prilika kad se hraniš. Ako želiš skinuti majicu u javnosti (i da na nešto nalikuješ pri tome), onda poslušaj sljedeće savjete i bolje izbjegavaj neke namirnice. 

Hrana s visokim udjelom masti i ugljikohidrata 

Zapadnjačka prehrana uglavnom se sastoji od takvih namirnica. U Americi raste postotak pretilih ljudi i oboljelih od bolesti povezanih s pretilošću. Rezultat toga je i suluda pojava debljih djevojaka koje otkrivaju „trbuščiće“ s piercom, a bolje bi im bilo da se prekriju odjećom i ne pokazuju ništa. Tom ludilu treba stati na rep! 

O čemu je riječ!? Obroci prepuni mastima i ugljikohidratima. John Berardi je u svojem članku zaključio: „Obroci bogati ugljikohidratima i visokim udjelom masti stvarno omogućuju sinergično ispuštanje inzulina u odnosu na obroke bogate u jednim od toga dvoga. Visok postotak masti uz visok udio ugljikohidrata najgori je mogući scenarij – u krvi ti se povećava i mast i ugljikohidrati i nzulin.“ 

Koja je hrana tu zapravo negativac? Nažalost, sva ona koja je jako ukusna! Osim uz iznimke (kad se ideš počastiti), najbolje je izbjegavati prženo, pizze, lazanje, palačinke, punomasno mlijeko, sladoled, kekse, hamburgere, uglavnom svu meksičku i kinesku hranu te svu ukusnu hranu. Ali to ste već znali!  

Zlato za prestižnu nagradu „Najzločestija hrana poznata čovjeku“ ide sočnoj krafni s preljevom, za kojom jedva zaostaje pomfri (srebro) i tjestenina (bronca). 

Voćni i nedijetni sokovi 

Ponavljaj: voće je dobro,  voćni sokovi su loši. Cy "Mr. Big Britches" Willson to lijepo zaključuje:
„Procesuirani voćni sokovi ništa nam ne koriste. Prije bih savjetovao da ga popijete nakon treniranja s proteinima, ali – to nije potrebno i manje je učinkovito. S voćem dobiješ puno više: vlakna, puno više fitokemikalija, više hranjivih tvari i zasitnije je.“
„Voćnim sokom lako je pretjerati u unosu kalorija i tako povećati tjelesne masti. Govorim o koncentriranom voćnom soku. Obrada smanjuje količinu fitokemiklaija i ostalih hranjivih sastojaka. Ako želiš piti voćni sok, napravi ga sam.“

Problem je i u bezalkoholnim pićima koja Amerikanci konzumiraju u većoj mjeri od vode. Coca-cola je tekući slatkiš koji je dizajniran da te učini još žednijim. Uz kofein koji te dehidrira i čini ovisnim, to je čista droga. Malo pretjerujemo, ali i pretjerani unos takvih pića ide ruku pod ruku s cigaretama – kad se gleda na njihov rušilački odnos prema tijelu i zdravlju. Sokovi su simboli praznih kalorija i sve što tijelo ne treba. 

Što sa sokovima? Radije bismo da ljudi piju što tijelu treba (vodu), a ne sokove koji imaju zaslađivače i natrij, ali i onu su u redu, ako se unose u razumnim količinama. 

Slatkiši

Zar stvarno treba naglasiti da njih ne treba jesti? 

Zašećerene zobene pahuljice

Idi u svoju smočnicu i uzmi svoju kutiju sa zobenim pahuljicama. Ako si uzeo nekakvu šarenu kutiju sa šašavim oblicima pahuljica, učini si uslugu i baci to u smeće! Zobene pahuljice su zakon, ali ne zašećerene i obrađene. 

Pogledaj sastojke koji su ispisani po količini. Šećer je obično na drugom mjestu takvih pahuljica za „curice“. Zatim slijede soli, hidrogenirano biljno ulje, maltodekstrin i djelomično hidrogenirano sojino ulje. 

Povrh svega, zob u takvim pahuljicama više je obrađena nego u običnim zobenim pahuljicama, a to znači da je GI veći zbog dodatne obrade. Popis ostalih ružnih sastojaka ide dalje, no zaključak je da ne jedeš takve pahuljice ako želiš izgledati dobro bez odjeće.

Bijeli kruh, peciva i rižini keksi 

Teško je povjerovati, ali u 80-im i u ranim 90-im, stručnjaci za prehranu tvrdili su dsa se te namirnice mogu jesti u neograničenim količinama. Rižini keksi su bez masti pa se zato ne možeš udebljati – to je ta logika! Pogrešna logika. Zemlja je puna pretilih dijabetičara. Mislim da to nije slučajnost!

Jedan stručnjak Glycemic Research Instituta izjavio je da obična rižina torta stimulira skladištenje masti 10 staklenki šećera. Peciva nisu tako loša, ali ih je bolje izbjegavati. Ne zavaravaj se misleći da jedeš zdrav oako konzumiraš te namirnice.  

Većina žitarica za doručak 

Hladne pahuljice za doručak, iako u nazivu sadrže „zdrave“, nama su čiste ubojice zdravog tijela. Pahuljice su više-manje slatkiši za doručak. Kukuruzne pahuljice imaju veći GI od bijeloga kruha. A što s onim pahuljicama, poput Grožđe&Orašasti prozvodi, koje ti daju energiju? Da, s tih 47 kalorija po minijaturnoj porciji (a dizač utega će pojesti samo jednu takvu mini-porciju) većina bi ljudi do ručka bila u induciranoj inzulinskoj komi. 

Evo jedna šaljiva stvar: John Harvey Kellogg, osnivač Kellogg žitarica, izumio je kukuruzne pahuljice jer je htio umanjiti seksualnu želju i obuzdati epidemiju masturbacije. Osim zatupljivanja ljudi takvim doručkom, Kellogg je preporučio da se mladi dječaci (ne dojenčad) obrežu bez anestezije kako bi zauvijek povezivali penis s boli. Smatrao je da žene trebaju tretirati klitoris kiselinom da spriječe preveliko uzbuđenje. Usput, Sylvester Graham izumio je Graham krekere vjerujući da će smanjiti muškarcima seksualnu želju.

Sad mi recite, želite li stvarno jesti hranu koja jenapravljena da od vas napravi eunuha bez testosterona?  
Postoji ipak nekoliko vrsta žitarica koje su dobre, ali u manjem broju. Bran i Fiber dobre su zamjene za zob, ali kad se unose s proteinima. Bran Extra Fiber imaju 50 kalorija po obroku i 13 g vlakana, skoro pa četiri puta više od same zobi!

Neke bezmasne grickalice 

Proizvođači hrane 80-ih dosjetili su se triku kako bi naveli ljude da kupuju nezdravu hranu. Budući da je sva mast smatrana nezdravom, onda se počela masovno koristiti etiketa „bezmasni“ / „nemasni“. Doslovno su izvadili svu mast, zamijenili je šećerima i nazvali svoje proizvode zdravima! Proizvođači grickalica najgori su krivci, a neki pokušavaju prodati bezmasne kekse, čokoladne sirupe i tvrde šećere kao zdravu hranu samo zato što imaju jako malo ili ništa masti. Najnovije vijesti: Pravi je neprijatelj šećer, a ne mast! 

Alkohol

Kao poznavatelji ukusnih vina, mrzimo što pivo mora biti na ovoj listi. Suočimo se s istinom, alkohol ima puno praznih kalorija, može spriječiti gubitak masti i jedan je od najjačih – čovjeku poznatih - potiskivača testosterona.
Nije zabranjeno popiti pivo ili dva tjedno, ali ne pretjeruj ako imaš cilj dobro izgledati.  

Sojini proteini

Dobro su obradili ovu temu TC i Cy Willson u člancima: Bad Protein i The Evils of Soy. Ako možeš pročitati te članke i unatoč njima unijeti veliku količinu soje, onda zaslužuješ nestanak svojih spermija!

Zaključak 

Trening s utezima i pravilna prehrana nisu toliko kompliciranima kako se znaju činiti. Diži utege, jedi, odmaraj, koristi nadomjestke da ti pomognu brže dostići cilj – i ponavljaj to sve! To je tako jednostavno! Nadamo se da ti je ovaj članak pomogao što se tiče dijela u vezi s prehranom.

Sada idi i pripremi si klopu!

T Nation

Fitness trening
Newsletter

Prijavi se i ostvari tjedan dana besplatne članarine
Primaj besplatno novosti i savjete iz svijeta Fitness Treninga

Izbornik
Informacije
Kupovina
Kontakt

+385 1 561 44 44

+385 98 680 260

info@fitness-trening.com

Besplatna dostavaZa narudžbe iznad 400,00 kn